Electric Litany 2019

Electric Litany: «Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει ως τώρα»

Οι Electric Litany μιλούν για τον νέο δίσκο τους, εξηγούν γιατί δεν ακούμε σε αυτόν ούτε τον Οδυσσέα Ελύτη ούτε τον Μάνο Χατζιδάκι, στοχάζονται για τα δέκα τους χρόνια και το αν θα γίνουν παγκόσμιοι.
Διαβάστηκε φορες
Πριν από λίγες εβδομάδες οι Electric Litany κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο "Under A Common Sky". Στην δισκοκριτική του, ο Δημήτρης Καμπούρης τον χαρακτήρισε «τον πιο δύσκολό τους, αυτόν που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τον νιώσεις, περισσότερη ψυχή για να σε αγγίξει». Όσο βρίσκεστε ανάμεσα στις ακροάσεις, αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο στο “Under A Common Sky”, κάντε ένα διάλειμμα. Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι Electric Litany λίγο πριν από την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου και προετοιμαστείτε για την περιοδεία τους σε πέντε ελληνικές πόλεις (Πάτρα 24/10, Αθήνα 25/10, Ηράκλειο 27/10, Ιωάννινα 31/10 και Θεσσαλονίκη 01/11).


Mix Grill: Ο αναμενόμενος τρίτος δίσκος σας επιτέλους κυκλοφόρησε. Τον περιμέναμε υπομονετικά από το 2016. Καθυστέρησε περισσότερο από όσο θέλατε ή ελπίζατε; Πώς εξελίχθηκε η διαδικασία της ηχογράφησης;

Electric Litany: Η διαδικασία της ηχογράφησης σίγουρα ήταν πολύ μακρύτερη από όσο περιμέναμε. Περάσαμε πολύ χρόνο δουλεύοντας αυτόν το δίσκο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη καθυστέρηση ήταν στο να βρούμε τις σωστές πλατφόρμες για να τον κυκλοφορήσουμε. Ελπίζαμε να τον είχαμε κυκλοφορήσει πολύ νωρίτερα. Ευελπιστούμε να άξιζε την αναμονή.

MG: Το "Under A Common Sky" κυκλοφορεί μέσω της ελληνικής Inner Ear, της αμερικάνικης One RPM και της νορβηγικής Apollon Records. Ποιο κοινό στοχεύετε;

EL: Δεν δίνουμε και πολλή σημασία σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό, απλώς οποιονδήποτε συνδέεται με τη μουσική που φτιάχνουμε. Φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε κόσμο που έλκεται από τέτοια μουσική, ενεργά και φυσιολογικά - όχι μέσω κάποιου είδους υπερδιαφήμισης και προώθησης.

Under A Common Sky

MG: Στους προηγούμενους δίσκος σας συμπεριλάβατε στίχους από τον Γιάννη Ρίτσο και τον Allen Ginsberg. Ποιον/ους ποιητή/ες συναντάμε στο "Under A Common Sky" που δεν διακρίναμε στην πρώτη ακρόαση;

EL: Αυτός ο δίσκος δεν έχει καθόλου ποιητές. Συχνά χρησιμοποιούμε απαγγελίες ποιητών για να βρούμε αίσθηση και ρυθμό στη διαδικασία της γραφής της μουσικής μας και μετά αποφασίζουμε αν θα τις κρατήσουμε ή όχι στα τελικά στάδια της ηχογράφησης.
Αυτήν τη φορά χρησιμοποιούμε αποσπάσματα με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Στην αρχή του "CFU" χρησιμοποιούμε μια ηχογράφηση μιας ηλικιωμένης κυρίας από την Κέρκυρα που τραγουδάει ένα τοπικό πολυφωνικό τραγούδι που αγαπάμε. Είχαμε επίσης χρησιμοποιήσει ένα απόσπασμα του Μάνου Χατζιδάκι, τον οποίο θεωρούμε έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες παγκοσμίως, αλλά δεν μας δόθηκε η άδεια χρήσης του.

MG: Έχετε δουλέψει με τον Alan Parsons για τον προηγούμενό σας δίσκο. Σχεδιάζετε ή θα θέλατε να δουλέψετε με κάποιον άλλο (Έλληνα ή μη) καλλιτέχνη στο μέλλον; Ποιος/α θα μπορούσε ήταν;

EL: Ακόμα κρατάμε επαφή με τον Alan και ίσως δουλέψουμε σε καινούριο υλικό μαζί του. Ακόμα δεν έχουμε κανένα σχέδιο. Οι σκέψεις μας είναι ανοιχτές σε όλα τα ενδεχόμενα. Νομίζω ότι θα εξαρτηθεί από το υλικό που θα δημιουργήσουμε και το να βρούμε το κατάλληλο άτομο εκείνη τη στιγμή.

MG: Το demo για το "Azure" που κυκλοφορήσατε το 2015 συμπεριλάμβανε μια απαγγελία με τη φωνή του Οδυσσέα Ελύτη, η οποία δεν βρίσκεται στην τελική εκδοχή του δίσκου. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

EL: Προσθέσαμε πολύ περισσότερη λεπτομέρεια στην καινούρια εκδοχή του "Azure" και θέλαμε να αφήσουμε περισσότερο χώρο. Η φωνή του Ελύτη στην αρχική εκδοχή προσέδιδε ένα βάθος που το βρήκαμε υπερβολικό στην ενορχήστρωση. Αποφασίσαμε να εστιάσουμε σχολαστικά στην ίδια την ενορχήστρωση και να δημιουργήσουμε μία πιο λεπτομερή ατμόσφαιρα, οπότε αφαιρέσαμε τη φωνή του ποιητή από τη μείξη.

MG: Έχετε ανακοινώσει τρία ακόμα βίντεο από τραγούδια του "Under A Common Sky", μετά το "Azure", κάθε ένα από τα οποία θα σκηνοθετηθεί από διαφορετικό σκηνοθέτη. Συγκεκριμένα, το "England" από τον Miguel Maldonado, το "Sealight" από τον Sakari Lerkkanen, και το "Refugee" από τον Morgan Matyjasik. Ισπανός, Φινλανδός, και Γάλλος αντίστοιχα. Είναι συμπτωματικό ή ένα βήμα προς την εθνική - και πιθανώς πολιτιστική - ποικιλομορφία;

EL: Αυτές οι αποφάσεις βασίστηκαν αμιγώς στην ποιότητα των προηγούμενων δειγμάτων της δουλειάς των συγκεκριμένων δημιουργών. Ήμασταν σε επαφή με όλους τους σκηνοθέτες και θαυμάζουμε ο ένας τη δουλειά του άλλου. Είναι περισσότερο μια αμοιβαία συνεργασία βασισμένη αποκλειστικά σε καλλιτεχνικές αξίες παρά οτιδήποτε άλλο.MG: Μπορείτε να μας περιγράψετε το εξώφυλλο του δίσκου. Δεν είμαστε σίγουροι τι δείχνει. Είναι κάτι σαν ένα ουράνιο τόξο πάνω από μια σχεδία ή είμαστε τελείως λάθος;

EL: Είναι ένα απλό ουράνιο τόξο πάνω από τη θάλασσα. Η φωτογραφία είναι του φωτογράφου Tae Kyun Wang, με τον οποίο μιλήσαμε εκτενώς για να δημιουργηθεί τελικά μια εικόνα που να ταιριάζει. Είναι ένας εξαιρετικός φωτογράφος. Θέλαμε κάτι διακριτικό αλλά συναισθηματικό. Για κάποιο λόγο έχουμε μια ψύχωση με τη θάλασσα.

MG: Έχετε ήδη συμπληρώσει μια δεκαετία ως συγκρότημα. Σε λίγους μήνες, το πρώτο σας «παιδί», αυτό που «κερδίζει τον πόλεμο», γίνεται δέκα χρονών. Πώς σκοπεύετε να γιορτάσετε; Κοιτάζοντας στο παρελθόν, έχετε κάποιες ανικανοποίητες επιθυμίες;

EL: Δεν το έχουμε συζητήσει αυτό, αλλά θα ήμασταν ανοιχτοί στην ιδέα μιας επετειακής συναυλίας για τα δέκα χρόνια.
Δεν ασχολούμαστε πολύ με πράγματα που δεν έχουμε πετύχει. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει ως τώρα και προσδοκούμε όσα φέρνει το μέλλον με αυτόν το νέο δίσκο. Είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε δημιουργήσει τη μουσική για την οποία νιώθουμε αληθινοί και που μέσω της μουσικής μας έχουμε συναντήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

MG: Έχετε αρκετούς και στενούς φίλους ως συγκρότημα. Υπάρχει κάποια αντίδραση που να σας έχει εκπλήξει ή σοκάρει;

EL: Τίποτα παράλογο, για να είμαστε ειλικρινείς. Οι φίλοι μας είναι συχνά αρκετά εσωστρεφείς τύποι. Ακόμα δεν έχουμε δει κανέναν με τατουάζ "Electric Litany". Πάντα χαιρόμαστε να βλέπουμε βίντεο ή δημιουργίες βασισμένες στα τραγούδια μας.

MG: Πώς τα βγάζουν πέρα οι Electric Litany; Είναι αρκετή η μουσική για να σας υποστηρίξει ή τρώτε νότες και όργανα;

EL: Όλοι μας έχουμε άλλες δουλειές για να υποστηρίζουμε τους εαυτούς μας, κυρίως στη μουσική ως μηχανικοί ήχου ή παραγωγοί. Όσα χρήματα βγάζουμε από το συγκρότημα πηγαίνουν πίσω στο συγκρότημα για να χρηματοδοτήσουν δίσκους, βίντεο, κλπ.
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο να βγάζεις χρήματα από το συγκρότημα κυρίως ως προς τις συμφωνίες κάνουμε και τις ευθύνες που αυτές θα φέρουν δημιουργικά. Οπότε, προτιμούμε να έχουμε απόλυτη καλλιτεχνική αυτονομία και έπειτα να ανησυχούμε για τα χρήματα.

Electric Litany 2019

MG: Πόσο δύσκολο πιστεύετε πως είναι για ένα συγκρότημα όπως εσείς να γίνει παγκόσμιο; Πιστεύετε πως η ευκαιρία ήρθε και πέρασε και η ποιοτική σας πλευρά δεν υπέκυψε στην υλιστική;

EL: Έχει να κάνει με το πώς βλέπει κανείς την τέχνη. Ποιος είναι ο σκοπός του να κάνεις κάτι τέτοιο. Δεν θα μπορούσαμε να νοιαζόμαστε λιγότερο για το να γίνουμε παγκόσμιοι ή δημοφιλείς. Επικεντρωνόμαστε στην ακεραιότητά μας και στο να γράφουμε μουσική που να είναι αληθινή στους εαυτούς μας ανεξάρτητα από όλα τα άλλα.
Πέρα από αυτή την εσωτερική συμφωνία, υπάρχουν μυριάδες παράγοντες για το αν η μουσική γίνεται παγκόσμια ή όχι (συγκυρία, τύχη, παγκόσμιες τάσεις, επενδυτές, πόσο πολύ είσαι διατεθειμένος να πουλήσεις τον εαυτό σου για να γίνεις γνωστός κ.ο.κ).

MG: Το 2014 αρνηθήκατε να παίξετε συγκεκριμένα στον Πειραιά και στο Βόλο εξαιτίας των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών. Σήμερα, ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι είναι εκλεγμένοι δήμαρχοι. Πιστεύετε ακόμα πως πήρατε τη σωστή απόφαση πριν από πέντε χρόνια; Ισχύει ακόμα το μποϊκοτάζ;

EL: Η κύρια αιτιολογία μας πίσω από αυτήν την απόφαση ήταν πως πρόκειται για μια συμβολική στάση για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να δείξουμε την απέχθειά μας για τέτοιες «πολιτικές» φιγούρες. Ήταν καθαρά αρθρωμένο εκείνο τον καιρό πως θέλαμε να αρχίσουμε μια συζήτηση για το πώς τόσο βλακώδεις και επικίνδυνες φιγούρες όπως αυτές οι δύο μπορούν να επηρεάσουν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής συμπεριλαμβανομένης της τέχνης.
Έχουμε πολλούς φίλους, συντρόφους και σεβασμό για τον κόσμο στο Βόλο και τον Πειραιά και είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους. Θα παίζαμε ευχάριστα ξανά σε αυτές τις πόλεις σε μια συναυλία με περισσότερο αντιλαϊκιστικά αντιφασιστικά χαρακτηριστικά.

MG: Αυτόν το μήνα έχετε προγραμματίσει συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας;

EL: Τώρα κάνουμε πρόβες και δουλεύουμε σκληρά για να φέρουμε νέες ιδέες στη σκηνή. Θα υπάρχει καινούριο υλικό και μερικά κομμάτια που δεν έχουν παιχτεί για πολύ καιρό. Επιπλέον, έχουμε προσθέσει τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα στο πρόγραμμά μας.

MG: Θα κάνετε κάποια περιοδεία ή συναυλίες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού;

EL: Έχουμε μερικές ημερομηνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια συναυλία το Δεκέμβριο στην Ολλανδία και τώρα σχεδιάζουμε μια κυρίως σκανδιναβική και μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία.

Ευχαριστούμε πολύ!


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα