Θραξ Πάνκc - Thrax Punks

Θραξ Πάνκc - Thrax Punks

Πανηγυριώτικο punk από τη Θράκη!
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις: 
Folk Rock 

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις: 
Κοίτα Με, Αυγερινός, Κουκουνούδα, Δέντρο, Ψες ειδιά, Γιούρια

Βαθμολογία:
8

Για τους Θραξ Πάνκc άκουσα πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν ήρθαν στο Ηράκλειο. Πριν πάω στην συναυλία τους, είχα κάνει βέβαια το απαραίτητο homework ψάχνοντάς τους στο Youtube και τσεκάροντας συνεντεύξεις που είχαν δώσει. Πιστεύω, άλλωστε, ότι το βασικότερο κριτήριο για να αποφασίσεις αν σου αρέσει μια μπάντα ή όχι είναι να την ακούσεις σε live. Οι Θραξ Πάνκc με κέρδισαν με τη μία με την ενέργεια που βγάζουν στο stage να ξεχειλίζει, με την τρυφερότητα που έχουν πλησιάσει την μουσική παράδοση της Θράκης σε συνδυασμό με τις rock εκρήξεις του ήχου τους. 

Οι Θραξ Πάνκc ξεκίνησαν την πορεία τους το 2008 παίζοντας κάλαντα της Θράκης και αργότερα άρχισαν να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις. Έχουν ουσιαστικά βαφτίσει το είδος της μουσικής τους ως "Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια" που είναι και ο τίτλος του πρώτου τους EP. Παρότι αυτοσαρκαζόμενοι λένε ότι δεν είναι ούτε καν αυτό το είδος, νομίζω πως πέτυχαν διάνα. Πράγματι, οι Θραξ Πάνκc ξεκινούν ορμώμενοι από την παράδοση, από τα γλέντια, από αυτήν την πρωτόγονη ορμή του ήχου, με γκάιντες, νταούλια και λύρες, διανθίζοντάς την με σύγχρονα στοιχεία με την παρουσία της ηλεκτρικής κιθάρας να δεσπόζει, δημιουργώντας τελικά ένα ηχητικό αποτέλεσμα τελείως πρωτότυπο, τελείως δικό τους. Οι Θραξ Πάνκc περπατούν με μεγάλη επιτυχία τον δρόμο που άνοιξαν στην Ελλάδα οι Villagers of Ioannina City (αν και πάνω κάτω χρονικά ξεκίνησαν μαζί την πορεία τους), υπό την έννοια ότι το τεράστιο «γκελ» που έκαναν στο κοινό οι VIC αποκάλυψε τη δίψα πολλών ανθρώπων να ακούσουν μια τέτοια πρόσμιξη παραδοσιακού και rock-punk ήχου. Αυτό το υβρίδιο φαινομενικά ανόμοιων μουσικών ρευμάτων έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα, κυρίως νεανικό κοινό, καθώς συνδυάζει την νοσταλγία του παλιού με όλο το συγκινησιακό φορτίο που κουβαλάει ο καθένας μας, μαζί με καινούρια ακούσματα και πρωτότυπες συνθέσεις.


Από τον ομώνυμο δίσκο των Θραξ Πάνκc που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο ξεχωρίζω το «Κοίτα Με» ένα από τα τραγούδια που ήδη αποτελεί hit της μπάντας, καθώς παίζεται εδώ και καιρό στα live της. Ο «Αυγερινός» είναι επίσης ένα εξαιρετικό κομμάτι που έχει ξεσηκωτικό ρυθμό και ενδιάμεσα περιλαμβάνει την αφήγηση των παραδοσιακών στίχων, σαν απότομα σταματήματα στον ήχο του. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η «Κουκουνούδα» που ήδη αποτελεί αγαπημένο των fans των Θραξ Πάνκc, αλλά και το «Δέντρο» που έχουν έναν απίστευτα ψυχεδελικό, γρήγορο ρυθμό και μέσα σε αυτή την ηχητική πανδαισία ξεπροβάλλουν οι φαινομενικά αταίριαστοι στίχοι. Από το πρώτο άκουσμα λάτρεψα το «Ψες είδια» που θα μπορούσε να είναι μια υπέροχη ερωτική εξομολόγηση και οι Θράξ Πάνκc το έχουν μετατρέψει σε έναν punk ύμνο για την αγάπη. Ο δίσκος έχει αρχή, μέση και τέλος, φοβερή συνοχή και αμείωτο υψηλό τέμπο (με λίγες εξαιρέσεις), σε σημείο που αν τον ακούς λίγο στο background να νομίζεις ότι ακούς το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά, χωρίς όμως να το βαριέσαι.

Χαίρομαι πάρα πολύ με εγχειρήματα όπως των Θραξ Πάνκc, γιατί προσεγγίζουν την παράδοση με στοργή και δεν την απορρίπτουν στο όνομα δήθεν νεωτερισμών. Αντίθετα, προσπαθούν να την φέρουν ξανά στο προσκήνιο ντύνοντας την με καινούριο περιτύλιγμα, πιάνοντας ξανά το νήμα και στον ήχο αλλά και στον στίχο.

Καταλήγω με μια φράση από την περιγραφή που έχουν βάλει οι Θραξ Πάνκc στο video με το καινούριο τους album στο YouTube: «Έτσι και οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC με κύρια εργαλεία τη γκάιντα, το νταούλι και την ηλεκτρική κιθάρα, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, ιστορίες και συναισθήματα, τόσο διαχρονικά, που παρελθόν, παρόν και μέλλον δείχνουν να είναι ένα».

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
10,0 / 10 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα