ΘΡΑΞ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Θραξ Πανκς: Η αρχή έγινε στο Gagarin

Τυχεροί όσοι βρεθήκαμε στην συναυλία των Θραξ Πάνκς στο Gagarin το περασμένο Σάββατο, τυχεροί κι όσοι βρεθούν και σε κάποιον από τους επόμενους σταθμούς τους.

Διαβάστηκε φορες

Σάββατο βράδυ. Οδός Λιοσίων. Προορισμός το Gagarin 205. Η ουρά στο πεζοδρόμιο και τα άναρχα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε προετοίμαζαν για τη συνέχεια. Η χειμωνιάτικη περιοδεία για τους Θραξ Πανκς θα ξεκινήσει από ‘δω, για να καταλήξει στις 19 Δεκεμβρίου στην ακριτική Ορεστιάδα. 14 συναυλίες, 14 προορισμοί, δεκατέσσερα βράδια γεμάτα με πειραγμένη παραδοσιακή μουσική, όπως το γνωστό θρακιώτικο τρίο ξέρει να χαρίζει απλόχερα.

Ο κόσμος που βρέθηκε ήταν πολύς. Η δίψα για συναυλία - από αυτές, τις παλιές - έντονη. Η χαρά του κάθε καλλιτέχνη είναι να παίζει σε ένα κατάμεστο χώρο. Κι εμένα μου φάνηκε περίεργο να βρίσκομαι σε συναυλία με «κανονικές» συνθήκες, μετά από τόσο καιρό.

Τα ωραία ξεκίνησαν από νωρίς. Οι Τhe Halay Lamba βγήκαν στη σκηνή και εντυπωσίασαν με το ιδιαίτερο πρόγραμμα και τη δεξιοτεχνία των μουσικών: Κώστα Τσαρούχη στο ούτι, Μίκη Ατταλειάδη στο μπάσο και τα πάμπολα εφέ, Αλέξανδρο Κλαδά  στα κρουστά και στο καχόν. Τα “Tamzara”, “Yovan”, “Go Native” και “IsLambabad” από την προσωπική τους δισκογραφία μας βρήκαν απροετοίμαστους κι ήταν μια ευχάριστη μουσική έκπληξη. Πειραγμένες ανατολίτικες μουσικές, πασπαλισμένες με δυτικά beat, γκρουβαρίσματα και λούπες. Έντεχνες εκτελέσεις και σόλο. Οι Halay Lamba - για να κάνω και λογοπαίγνιο - μας άλλαξαν τα φώτα!Όσοι παρακολουθούν (και ακολουθούν, όπως ο γράφων) τους Θραξ Πανκς ξέρουν πως από τις πρώτες νότες της εισαγωγής της θρακιώτικης λύρας μέχρι να ανοίξουν τα φώτα κι οι πόρτες για έξοδο, δεν πρόκειται να σταματήσεις: α) να τραγουδάς και β) να χορεύεις.

Τα αγαπημένα «Δένδρο», «Κοίτα Με» και «Ψες Ειδιά» έφεραν τον κόσμο σε κατάσταση έκστασης και άρχισα να παρακολουθώ μικρές λεπτομέρειες που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια μπάντα που παίζει καλά και μια πραγματικά καλή μπάντα. Καταρχάς, η επικοινωνία των μουσικών πάνω στην σκηνή ήταν υποδειγματική, ακόμα κι όταν εμφανίστηκαν τεχνικά προβλήματα στον ήχο. Το παίξιμο ήταν πιο σφιχτοδεμένο από ποτέ. Η συνολική παρουσία τους στη σκηνή ξεχείλιζε πάθος. Η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τον κόσμο ήταν έντονη, με συχνές στιχομυθίες εκατέρωθεν που ενίσχυαν το φιλικό κλίμα της συναυλίας.

Με την «Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια» απλωμένη παντού, πάνω και κάτω από την σκηνή και άφθονες φωνές από τον εξώστη, ήταν η ώρα για την πρώτη έκπληξη της βραδιάς και την εμφάνιση του Δημήτρη Μητσοτάκη (Ενδελέχεια, Ευδαίμονες) στην σκηνή για την πρώτη επίσημη ζωντανή ερμηνεία του τραγουδιού «Κυρά Κατίνα» στην ηχογράφηση του οποίου συμμετείχαν οι Θραξ Πανκς. Με τον Δημήτρη Μητσοτάκη στα φωνητικά συνέχισαν με το «Μαργούδι» και τον κόσμο εμφανώς ενθουσιασμένο και χαρούμενο.Ένα ιδιαίτερο σημείο στο πρόγραμμα αποτέλεσε η μουσική σουίτα που συνέθεσαν για την παράσταση Βάκχες που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, η οποία έγινε αποδεκτή με έντονους πανηγυρισμούς.

Ως δεύτερη έκπληξη οι Θραξ Πανκς ανέβασαν τους Halay Lamba στη σκηνή, κάτι που ενθουσίασε τον ήδη εκστασιασμένο κόσμο και άρχισαν όλοι μαζί να παίζουν τον «Τσιρτσιλιάγκους» ένα παραδοσιακό σκωπτικό τραγούδι, το οποίο από μόνο του έχει πλάκα, πόσο περισσότερο όταν συνοδεύεται από μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και σόλο, καθώς και πλήθος χορευτικών φιγούρων από τα μέλη των δύο σχημάτων.

Τυχεροί όσοι βρεθήκαμε στην συναυλία των Θραξ Πάνκς στο Gagarin το περασμένο Σάββατο, τυχεροί όσοι βρεθούν και σε κάποιον από τους επόμενους σταθμούς τους. Οι δρόμοι για τις συναυλίες σιγά σιγά ανοίγουν. Όμορφες μουσικές μάς περιμένουν παντού.


*Η φωτογραφία του εξώφυλλου ανήκει στον Ζήση Τσούμπο, οι υπόλοιπες  φωτογραφίες ανήκουν στον Κωνσταντίνο Ρουμελιώτη και το MixGrill.gr. Η φωτογραφία επιλόγου στον μοναδικό Μάρκο Κουτσιανά!

Διαβάστε ακόμα