fuzztones roy01

Μία παραδοσιακή garage rock βραδιά με τους Fuzztones στο Gagarin205

Οι Fuzztones έπαιξαν ξανά στo Gagarin μία συναυλία από αυτές που μας είχαν λείψει.

Διαβάστηκε φορες

Οι Fuzztones είχαν πολύ καιρό να παίξουν ζωντανά - ας μην ξεχνάμε πως είναι το πρώτο συναυλιακό φθινόπωρο μετά από τρία χρόνια! Όσο καιρό είχαν να παίξουν οι Fuzztones, άλλο τόσο είχαμε και εμείς να ακούσουμε βρώμικο garage rock παλαιάς κοπής. Δεν είναι ότι δε χορτάσαμε συναυλίες το καλοκαίρι που πέρασε, όμως οι συναυλίες σε κλειστούς χώρους έχουν άλλη ζεστασιά, ειδικά όταν μας επισκέπτονται μπάντες σαν τους Fuzztones, που (λόγω Νίκου Τριανταφυλλίδη) έχουν αναπτύξει μία στενή σχέση με το ελληνικό κοινό.

Αυτό που παραδίδουν οι Fuzztones επί σκηνής είναι καθαρό κέφι. Και ήταν πολύ εύκολο να το διακρίνεις το βράδυ της Παρασκευής στο Gagarin205 απλά κοιτάζοντας τις πρώτες σειρές, όλους αυτούς που χόρευαν και έκαναν crowdsurfing κάτω από το τελευταίο σκαλί του κλασικού συναυλιακού χώρου της Λιοσίων, που είχε γεμίσει. Μπορεί ο Rudi Protrudi (ιθύνων νους και frontman του συγκροτήματος) να ξινίζει πια λίγο με το κάπνισμα και το σπρώξιμο, αλλά παρόλο που ξέχναγε κάτι λόγια εδώ και εκεί λόγω τριετούς απραξίας, έστησε ένα πάρτυ από την αρχή ως το τέλος της παραμονής του στη σκηνή.

fuzztones roy03

Είτε τραγουδούσε για ψυχεδελικά μανιτάρια, είτε έπαιζε μπερδεμένες διασκευές Ramones, μετέφερε στο κοινό την αισθητική του garage rock revival, ένα κίνημα στο οποίο αποτέλεσε σημαντική φιγούρα και επανέφερε μπάντες όπως οι Sonics, τους οποίους πάντα τιμά προς το φινάλε. Έτσι, έκλεισε με τα "Cinderella" και "Strychnine", με τους παρεβρισκόμενους να σηκώνουν ακόμα και πιτσιρίκια για crowdsurfing μέσα στην παράνοια που μερικές φορές δημιουργεί το rock 'n' roll.

Μέσα στην ευχάριστη διάθεση που δημιουργήθηκε, φανατικοί έλουσαν άλλους φανατικούς με ολόκληρες μπύρες, ενώ ο Rudy έπαιξε αρκετά κομμάτια από το τελευταίο δίσκο των Fuzztones,  "Encore". Δεν παρέλειψε να παίξει το "Barking Up The Wrong Tree" που έχει γράψει για τον Νίκο Τριανταφυλλίδη, διασκευές από Cramps και Dead Boys χωρίς να ξεχνάνε το δικό τους "Romilar D", ενώ στα πλαίσια τις παρεΐστικης ατμόσφαιρας πέταξε και λίγο από το "Five To One" των Doors. 

Όταν η μπάντα ανέβηκε στη σκηνή στην αρχή της συναυλίας, διάφοροι θεατές αναρωτήθηκαν αν αυτοί είναι όντως οι Fuzztones ή πλαστικές κούκλες με περουκίνια. Είναι βλέπετε από τα σχήματα που έχουν ακόμα την εικόνα που είχαν όταν ξεκίνησαν, και ας ψιλοβάφουν τα μαλλιά τους. Εκτός από τη νοσταλγία, έχουν το χαρακτήρα που τους καθιέρωσε - κυρίως τον Rudy φυσικά - παραμένοντας πιστοί στον εαυτό τους. Τα εβδομήντα χρόνια του Protrudi δεν έχουν φυσικά σημασία γιατί το θέμα είναι να νιώθεις τη μουσική που παίζεις. Όπως είχε πει και ο Lemmy: «αν πιστεύεις ότι είσαι πολύ γέρος για το rock 'n' roll, τότε ίσως είσαι».

Από το πρώτο encore που μας έπαιξαν surf rock instrumentals (από τους Link Protrudi and the Jaymen, ένα side project του Protrudi) και πίσω στο ξεκίνημα της συναυλίας με το "Ηurt On Hold" και τα κλασικά "Ward 81", "Bad News Travel Fast" και "She's Wicked", παλιοί και νέοι οπαδοί του garage βρέθηκαν μαζί για να χορέψουν και να τραγουδήσουν όπως υπαγορεύει το ακατέργαστο rock 'n' roll. Είναι αλήθεια πως στον τομέα της ζωντανής μουσικής τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά, όμως οι Fuzztones παραμένουν μια σταθερή αξία στις συναυλιακές μας εμπειρίες. Ήταν μία παραδοσιακή garage rock βραδιά από αυτές που μας είχαν λείψει και περιμένουμε να ζήσουμε ξανά.


Fuzztones @ Gagarin205 11/10/2022

Blues Theme
Bad News Travel Fast
Hurt On Hold
Highway 69
Microdot (Ramones)
Not Anymore (Dead Boys)
Flip Your Wig (Wayne County And The Back Street Boys)
Ward 81
Psilocybe (Mad Violets)
Barking Up The Wrong Tree
Eyes In The Back Of My Head (Bevis Frond)
High Tension Wire (Dead Boys)
New Kind Of Kick (The Cramps)
Marble Hall (Marble Hall)
Plastic People (Wildwood)
Romilar D
I Never Knew
Shes Wicked

Wild Cards

Orbit / Avalanche / No Stoppin'

Encore

Cinderella (Sonics)
Strychnine (Sonics)

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα