Μπορούν να γίνουν ψηφιακά φεστιβάλ; Το "Wacken World Wide" το κάνει πράξη

Μια ψηφιακή σκηνή και ένα κανονικό φεστιβαλικό σετ από ηχηρά ονόματα του μεταλλικού χώρου. Το Wacken θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά από τις 29 Ιουλίου ως τις 1 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των ακυρωμένων ημερομηνιών του φετινού φεστιβάλ.
Διαβάστηκε φορες
Στα πλαίσια των κανονισμών ασφαλείας για τις μουσικές διοργανώσεις είναι αρκετά παρήγορο ότι πραγματοποιούνται μερικές από αυτές έστω και με καθίσματα και αποστάσεις. Κάτι παρόμοιο δυστυχώς δεν θα μπορούσε να συμβεί με τα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού που φιλοξενούν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών και παρέχουν την δυνατότητα κατασκήνωσης για 3-4 μέρες. Ως φυσικό επακόλουθο ακυρώθηκαν όλες οι διοργανώσεις για το καλοκαίρι του 2020 και όλοι στρέφουν τις ελπίδες τους στο επόμενο καλοκαίρι.
Οι μεν διοργανωτές για να περισώσουν ότι μπορέσουν από την φετινή οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί και οι οπαδοί για να μπορέσουν να απολαύσουν τις αγαπημένες του μπάντες και καλλιτέχνες.

Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι του '21 (αν όλα πάνε καλά) για να μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά στο αγαπημένο μας φεστιβάλ και να αφεθούμε στη μαγεία του ενός mosh pit;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και προφανής. Ναι.

Υπάρχει άραγε μια λύση με τη βοήθεια της τεχνολογίας ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μια γεύση από την εμπειρία ενός φεστιβάλ;
Την απάντηση εδώ έρχεται να μας δώσει ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ και ιδιαιτέρως αγαπητό στο Mix Grill, το θρυλικό Wacken Open Air.

Παρόλο που η φετινή έκδοση του φεστιβάλ έχει ακυρωθεί, όπως και όλα τα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, οι διοργανωτές σκέφτηκαν έναν πολύ έξυπνο τρόπο ώστε να φέρουν το φεστιβάλ στις οθόνες εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών. Δημιούργησαν ένα οn line φεστιβάλ το "Wacken World Wide" που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των ακυρωμένων ημερομηνιών του φετινού φεστιβάλ, (29 Ιουλίου με 1 Αυγούστου) κατά το οποίο θα παίξουν ζωντανά ηχηρά ονόματα του χώρου, όπως οι Kreator, Blind Guardian, Sabaton, In Extremo και άλλοι.


Οι μπάντες θα παίξουν σε μια ψηφιακή σκηνή που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτήν την διοργάνωση και θα παρουσιάσουν ένα κανονικό φεστιβαλικό σετ. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο υλικό αρχείου από προηγούμενες διοργανώσεις, όπως έκαναν άλλα φεστιβάλ (βλ. Hellfest) ούτε και συναυλίες από τα σπίτια των καλλιτεχνών. Θα είναι κανονικές συναυλίες σε ζωντανή streaming μετάδοση, προσβάσιμες σε όλους και μάλιστα χωρίς κανένα αντίτιμο.

Κατανοούμε ότι το Wacken σαν εταιρεία έχει τον τρόπο να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια, αλλά θα μπορούσε να γίνει και κάτι αντίστοιχο από μικρότερους διοργανωτές, έστω και με μια συμβολική συμμετοχή του κοινού;
Από την αντίδραση των οπαδών και φίλων του φεστιβάλ, κρίνω πως τέτοιες ενέργειες θα τύχαιναν αποδοχής και ο μεταλλικός κόσμος θα τις αγκάλιαζε.

Για φανταστείτε να βλέπαμε τους Amon Amarth, τους Testament, τους Cradle of Filth ή τους Sodom να έπαιζαν ζωντανά για κάποιο ψηφιακό ελληνικό φεστιβάλ, το οποίο θα απευθύνεται όχι μόνο στο ελληνικό κοινό αλλά στην κυριολεξία σε όλο τον κόσμο;

Προφανώς τα οικονομικά μεγέθη είναι διαφορετικά και οι μεγάλοι διοργανωτές του εξωτερικού δεν μπορούν να συγκριθούν με τους Έλληνες, αλλά το Wacken δείχνει ότι μπορούν να γίνουν πράγματα από την στιγμή που σεβόμαστε και αγαπάμε το κοινό μας.

Φυσικά και ένα τέτοιο εγχείρημα έχει έξοδα, όμως υπάρχουν τρόποι με σωστό σχεδιασμό να είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Χορηγοί, διαφημίσεις και merchandise αποτελούν πηγές εσόδων, που σε συνδυασμό με κάποιο συμβολικό εισιτήριο μπορούν να καταστήσουν το όνειρο πραγματικότητα.

Το Wacken πρωτοπορεί για άλλη μια φορά και ανοίγει έναν δρόμο με μια νέα εποχή για τα φεστιβάλ και ενδεχομένως και σε μια νέα και ανεξερεύνητη αγορά. Μακάρι η κίνηση αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. 

Περισσότερες πληροφορίες και το μέχρι τώρα ανακοινωμένο line up μπορείτε να βρείτε στην σελίδα www.wacken-world-wide.comΔιαβάστε ακόμα:Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
3,3 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα