leonidas_koutsopoulos_mpalafas

Λεωνίδας εναντίον Λεωνίδα

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος απομακρύνει τον Λεωνίδα Μπαλάφα από το Samano Festival, επειδή έχει μια «ψεκασμένη» άποψη; Είναι σωστή μια τέτοια απόφαση τελικά;
Διαβάστηκε φορες
Δύο πετυχημένοι επαγγελματίες. Ο ένας, καλλιτέχνης, που τον πρωτογνωρίσαμε σε κάποιο reality κι ο άλλος σεφ, που επίσης έγινε πανελλήνια γνωστός μέσα από γνωστό reality. Δε σημαίνει κάτι για το ταλέντο τους ή την αξία τους, το γεγονός ότι κι οι δυο τους έχουν συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο, ας το κρατάμε όμως και λίγο στην άκρη του μυαλού μας.

Όπως δε σημαίνει, ή τουλάχιστον, δε θα έπρεπε να σημαίνει και τίποτα απολύτως, η γνώμη τους για την πραγματικότητα. Αυτήν που ζούμε, καλή-κακή, όποια άποψη ή θεωρία μπορεί να έχει κάποιος από τους δυο τους. Κάποιος από όλους εκείνους που έχουν άποψη ή κάποια θεωρία για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Είναι όμως και δημόσια πρόσωπα, που, όπως και να το κάνουμε, λόγω της δύναμης και της αναγνωρισημότητας που τους έδωσε η δουλειά τους ή το σκληρό reality, καλώς ή κακώς η γνώμη τους έχει μια κάποια άλλη βαρύτητα. Θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο; Θεωρώ πως ναι, πολύ περισσότερο μάλιστα σε περιόδους κρίσιμες όπως αυτή, που ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πανδημία, άγνωστη ακόμη, σε πλήρη εξέλιξη, με γιατρούς κι οργανισμούς να προσπαθούν να βγάλουν άκρη.

Και τα κράτη και οι πολιτείες. Και οι εργοδότες κι οι βιομήχανοι. Κι ο απλός λαός. Όλα μπερδεμένα, ο φόβος για την υγεία, ο φόβος για την οικονομία, ο φόβος για το αύριο. Όλα σε ένα μύλο, ανακατεμένα και μπερδεμένα, και μέσα σε αυτά, βάλε και λίγο 5G, βάλε και τσιπάκια, βάλε και Αμερικάνους κι εξωγήινους κι επίπεδη γη και κακούς δεξιούς, καλούς αριστερούς ή το ανάποδο. Βάλε κι αρκετή ελευθερία και χούντα. Και λίγη παιδική αγάπη.

Είναι γεγονός και νομίζω πως όλοι συμφωνούμε στο Mixgrill, πως όταν διαβάσαμε την επίμαχη ανάρτηση του κυρίου Μπαλάφα, παγώσαμε. Όχι γιατί δεν το περιμέναμε από το συγκεκριμένο καλλιτέχνη, έχω την αίσθηση πως είναι γνωστές οι απόψεις του. Τα διαβάσαμε κι από άλλους, τα έχουμε διαβάσει και μόνοι μας, έχουμε φίλους και γνωστούς και μέλη της οικογένειάς μας, που πιστεύουν σε αντίστοιχες, έχουμε δει αρκετά video στο YouTube, έχουμε έρθει σε επαφή με αυτές τις θεωρίες. Δεν είναι κάτι νέο, κυκλοφορούν τόσες και τόσες θεωρίες εκεί έξω. Κάθε φορά όμως που διαβάζεις κάτι αντίστοιχο, παγώνεις.

Απογοητεύεσαι, θυμώνεις, αρχίζεις λίγο και να φοβάσαι. Κυρίως στη συγκεκριμένη περίπτωση, που θα μπορούσες να το πεις και ζήτημα ζωής και θανάτου. Γιατί άλλο να λες ότι για όλα φταίνε οι κεραίες 5G κι η γη είναι επίπεδη, κι άλλο να «παροτρύνεις» τον κόσμο να μη φοράει μάσκα. Έκανε όμως κάτι τέτοιο ο κύριος Μπαλάφας, που οδήγησε τον κύριο Κουτσόπουλο στην απόφαση να τον απομακρύνει από το Samano Festival; Όσο και να παγώσαμε μαζί του, ο κύριος Μπαλάφας, εξέφρασε μια άποψη (ή έστω ένα συνονθύλευμα). Θέλετε να την πείτε ψεκασμένη, θέλετε να τη χλευάσετε, θέλετε να την απορρίψετε ή ακόμη και να μην ξανακούσετε τη μουσική του, δικαίωμα σας. Όπως δικαίωμα και του κύριου Κουτσόπουλου είναι να εξοργιστεί ή να απογοητευτεί και να πάρει αυτήν την απόφαση.

Είναι όμως σωστή μια τέτοια απόφαση τελικά; Απομακρύνει τον καλλιτέχνη από το φεστιβάλ, επειδή έχει μια «ψεκασμένη» άποψη; Γνωρίζει τις απόψεις και τη στάση ζωής όλων των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ του; Γνωρίζει τις απόψεις του κοινού που θα έρθουν στο φεστιβάλ του; Όχι βέβαια, για αυτό κι η απόφαση αυτή είναι αρκετά αυστηρή.

Όπως δεν κάνουμε πέρα τους φίλους μας και τους γνωστούς μας που πιστεύουν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, έτσι δε θα έπρεπε να εκδιωχθεί κι ο κύριος Μπαλάφας από φεστιβάλ. Αν δω ότι ο φίλος μου, δεν προσέχει καθόλου και δε σέβεται τη δική μου στάση, ή το δικό μου φόβο για την πανδημία, τότε ναι, θα τον «παγώσω» λίγο, θα τον «απομακρύνω». Το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση. Αν υπήρχαν αυστηροί κανόνες, μια ρουτίνα κι ένα πρωτόκολλο, που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο κάθε καλλιτέχνης με τη μπάντα του στο φεστιβάλ και δε γινόταν κάτι τέτοιο, εννοείται πως θα έπρεπε να απομακρυνθεί εκείνη τη στιγμή.

Όχι όμως εκ των προτέρων, γιατί τότε αρχίζει η φάση και θυμίζει σκληρό reality. Reality είπαμε;Φωτογραφία: Instagram - NDP
Διαβάστε ακόμα