gospelsoftheflood

Gospels Of The Flood: Ένα podcast ελληνικής προέλευσης, αλλά διεθνούς απεύθυνσης

Το νερό ανέρχεται, η ξηρά βυθίζεται. Το τέλος του κόσμου είναι κοντά. Ένας άνδρας αναζητά στηρίγματα, την ώρα που η πίστη του σε πράγματα που θεωρούσε αδιαμφισβήτητα καταβαραθρώνεται.

Διαβάστηκε φορες

Η κουλτούρα των podcast βρίσκεται παγκοσμίως σε μια χρυσή στιγμή. Όρεξη να ‘χεις, και πλέον μπορείς να βρεις, μέσα στις εκατοντάδες που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο καθημερινά, κάτι για κάθε γούστο και ενδιαφέρον σου. Αφηγήσεις, ειδησεογραφικός σχολιασμός, πολιτική και πολιτισμική κριτική, εκμάθηση παντός είδους γνωστικών αντικειμένων –απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Μέσα σε όλο αυτό το δημιουργικό κύμα, έρχεται να προστεθεί και το Gospels Of The Flood. Ένα project με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και για λόγους περιεχομένου και στυλ φυσικά, αλλά και γιατί έχει σχεδιαστεί από ανθρώπους «δικούς μας».

Έχουμε εδώ ουσιαστικά να κάνουμε με μια δραματοποιημένη λογοτεχνική αφήγηση, που εκτυλίσσεται σε 7 επεισόδια 15λεπτης διάρκειας. Στον ρόλο του αφηγητή-πρωταγωνιστή βρίσκουμε τον ουαλικής καταγωγής ηθοποιό Peter Wingfield, γνωστό κυρίως από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Highlander. Ο Wingfield ενσαρκώνει έναν ιερέα, ο οποίος, καθώς το νερό καταπίνει τον κόσμο γύρω του, νιώθει την πίστη του στον Θεό -και στους ανθρώπους- να εξαφανίζεται. Απελπισμένος, αναζητά τους παλιούς συντρόφους του, προσπαθώντας να βρει το χαμένο νόημα, αλλά και μια διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που βιώνει.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία του Gospels Of The Flood υπογράφονται από τον Jonas Kyratzes (Ιονάς Κυρατζής), τον Ελληνογερμανό συγγραφέα (Στη Σκιά Του Αόρατου Βασιλιά) και σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών (The Talos Principle, Road To Gehenna) που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στις δύο πατρίδες του. Ο Κυρατζής μάς χαρίζει μια αριστοτεχνικά δομημένη ιστορία, διαποτισμένη με φιλοσοφικές προεκτάσεις και βιβλικές παραπομπές -αλλά και ένα πικρό χιούμορ. Στοιχεία τα οποία ο Wingfield αποδίδει μαεστρικά στο μικρόφωνο.

Αλλά, υπάρχει και ένα ακόμα κομβικό στοιχείο στο μείγμα, που αποτελεί συνδετικό κρίκο -και πλατφόρμα εκτόξευσης- για την όλη παραγωγή. Αναφέρομαι βεβαίως στον ηχητικό σχεδιασμό, και στα μουσικά θέματα, που έγραψε και ηχογράφησε ο Chris Christodoulou (Χρήστος Χριστοδούλου), συνθέτης και παραγωγός με καταγωγή από τη Σπάρτη, που έχει εδώ και χρόνια την έδρα του στην Αθήνα. Ο Χριστοδούλου είναι ιδιαίτερα γνωστός στον χώρο των indie βιντεοπαιχνιδιών, καθώς έχει γράψει πολλά soundtrack σε αυτό το πεδίο (Risk Of Rain, Deadbolt, Droidscape: Basilica).

Δεν είναι η πρώτη φορά που Κυρατζής και Χριστοδούλου συνεργάζονται. Υπάρχει π.χ. το The Sea Will Claim Everything, το adventure videogame από το 2013, όπου ένωσαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τις δυνάμεις τους. Όμως με το εν λόγω podcast αγγίζουν νέα ύψη, φτιάχνοντας κάτι που ξεπερνά το άθροισμα των εκατέρωθεν συνεισφορών. Η εσχατολογική πραγματεία του Κυρατζή βρίσκει ιδανικό soundtrack στις αμπιεντικές ατμόσφαιρες και στον πιανιστικό λυρισμό του Χριστοδούλου, και η περιδίνηση του ακροατή σε ένα σκηνικό με ρεαλιστικές και ψυχολογικές συνιστώσες, που μοιάζει τόσο δυστοπικό όσο και απτό, βιώνεται απόλυτα.

Γιατί αξίζει να ακούσεις το Gospels Of The Flood

Το Gospels Of The Flood απαιτεί, προφανώς, καλή κατανόηση της αγγλικής γλώσσας, προκειμένου να το παρακολουθήσει κανείς απρόσκοπτα. Αλλά έχει πολλά να προσφέρει σε αντάλλαγμα: συγκίνηση, περισυλλογή, ανατριχίλες. Είναι μια παραγωγή αντάξια οποιασδήποτε «ξένης» μπορεί κανείς να φέρει ως αντιπαράδειγμα, ικανή να εισάγει με πειθώ τον ακροατή στον χώρο και στον χρόνο της, να τον μεταφέρει σε μια πραγματικότητα όχι τόσο απίθανη, να τον βάλει να προβληματιστεί πάνω σε ζητήματα κάθε άλλο παρά ξένα στον σύγχρονο άνθρωπο. Εκτός των άλλων, η δομή του, κυρίως η σύντομη διάρκεια των επεισοδίων, προσφέρει ευελιξία στον ακροατή, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, που η προσοχή του δέχεται αλλεπάλληλες «επιθέσεις» ανά λεπτό. Αν και, πιστέψτε με, αν ξεκινήσετε να ακούτε το πρώτο επεισόδιο, δύσκολα θα αφήσετε τα υπόλοιπα για αργότερα.

Ίσως η στάθμη των υδάτων να αργεί ακόμα να υψωθεί απειλητικά, όμως τον τελευταίο χρόνο η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με έναν άλλο κίνδυνο, εξίσου απειλητικό, απρόσμενο αλλά πανταχού παρόντα. Η πανδημία ήρθε σαν τσουνάμι, να σαρώσει την καθημερινότητα, τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων, όπου γης. Οι βεβαιότητες πήγαν περίπατο, ο φόβος και η ανασφάλεια κατσικώθηκαν στους σβέρκους μας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ιστορία που έχει να διηγηθεί το Gospels Of The Flood, οι οπτικές και οι σκέψεις που πηγάζουν από την ακρόασή της, αποτελούν πράγματα που άπτονται άμεσα του βιώματος του σύγχρονου ανθρώπου.

* Το Gospels Of The Flood είναι διαθέσιμο μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας ακρόασης podcast.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα