Είναι ο Jarvis Cocker ο σημαντικότερος performer της Brit pop;

Η ιδιαιτερότητα της ερμηνείας του Jarvis Cocker, οι απρόβλεπτες αντιδράσεις του κατά καιρούς σε δημόσιες εμφανίσεις του και στα διάφορα live των Pulp, σε συνδυασμό με το πηγαίο και καυστικό χιούμορ του και τον αυτοσαρκασμό του συνθέτουν κατ’ εμέ τον πιο σημαντικό Βρετανό ερμηνευτή τουλάχιστον για αυτό που αποκαλούμε brit pop. 

Διαβάστηκε φορες
Οι Pulp σχηματίστηκαν στο Sheffield το 1978 από τον δεκαπεντάχρονο τότε Jarvis Coscker και πήραν το όνομά τους από την ταινία Pulp με πρωταγωνιστή τον Michael Caine. Στις αρχές των 90’s, οπότε και έγιναν πιο γνωστοί, το μουσικό τους ύφος περιγράφηκε ως κράμα των ABBA και των Fall!

Ο τραγουδιστής τους, Jarvis Cocker, ξεδίπλωσε το ταλέντο του στα 90's με τις αριστουργηματικές συνθέσεις που μας προσέφερε το συγκρότημα. Η αλήθεια είναι ότι και μόνο το album Different class να είχαν κυκλοφορήσει το 1995, που προσωπικά θεωρώ πώς είναι ο ορισμός της pop, το όνομα του συγκροτήματος θα γραφόταν πολύ ψηλά στη λίστα με τα σημαντικότερα βρετανικά σχήματα των 90's. Όμως, η αεικίνητη ψηλόλιγνη φιγούρα του Jarvis Cocker ήταν αυτή που μαγνήτιζε πάνω της τα βλέμματα είτε στα live του συγκροτήματος, είτε στα video clip τους. Η ιδιαιτερότητα της ερμηνείας του Jarvis, οι απρόβλεπτες αντιδράσεις του κατά καιρούς σε δημόσιες εμφανίσεις του και στα διάφορα live τους, σε συνδυασμό με το πηγαίο και καυστικό χιούμορ του και τον αυτοσαρκασμό του συνθέτουν κατ’ εμέ τον πιο σημαντικό Βρετανό ερμηνευτή τουλάχιστον για αυτό που αποκαλούμε brit pop. Αν προσθέσεις στα παραπάνω, την ιδιαίτερη βρετανική κομψότητα του Jarvis, αλλά και τους αφηγηματικούς στίχους των τραγουδιών του συγκροτήματος -αφού στα αλήθεια πλάθουμε εικόνες σαν mini ιστορίες ακούγοντάς τους- έχουμε σκιαγραφήσει τον χαρισματικό αυτό performer. 

Εκτός όμως από τον Jarvis Cocker, οι Pulp διέθεταν και άλλους εξαιρετικούς μουσικούς, όπως τον Steve Mackey, τον Russell Senior, τον Nick Banks, την Candida Doyle κ.α. Τα παραπάνω δεν ήταν εμφανή από τα τέλη των 80's, όταν δηλαδή και το συγκρότημα μας έδωσε τις πρώτες κυκλοφορίες του, It και Freaks το 1983 και 1987 αντίστοιχα, που απέτυχαν εμπορικά. Οι Pulp κυκλοφόρησαν αργότερα μία σειρά από δίσκους που θεωρούνται κλασσικοί για μία διαφορετική και ξεχωριστή pop κουλτούρα στα 90’s, το Seperations, το His ‘n’hers, το Different class ξεχωρίζουν από την δισκογραφία τους έως το 2001 που έμειναν ενεργοί. Η αρχή της αναγνώρισής τους έγινε μάλλον με το τραγούδι "My legendary girlfriend" το 1991, όπου και το NME το είχε ανακηρύξει single της εβδομάδας.

Στα zeros ο Jarvis κυκλοφόρησε μερικά προσωπικά albums, το Jarvis και Further complications και οι Pulp επανασχηματίστηκαν το 2011 για μία σειρά από live εμφανίσεις, μεταξύ των οποίων συμμετοχές στα Isle of Wight Festival, Reading and Leeds Festivals, Pohoda, Sziget Festival, Primavera Sound, the Exit festival, αλλά και στο TerraVibe Park για δεύτερη φορά στην Αθήνα ως Pulp, μετά την συμμετοχή τους στο Rockwave του 1998.

Τη δεκαετία που μας πέρασε, τον Jarvis Cocker δεν τον ενδιέφερε τόσο η μουσική δημιουργία, όσο η μουσική παρουσίαση μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του στο BBC Radio 6. Επανήλθε όμως στο προσκήνιο με το σχήμα Jarv is και το πολύ καλό Beyond the pale που κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε.

Παρακάτω θυμάμαι τα αγαπημένα μου τραγούδια, χωρίς αξιολογική σειρά,  από τους Pulp και μερικούς από τους λόγους που τα έκαναν ξεχωριστά:

1. Common People (1995)
Έφτασε στο νούμερο 2 του βρετανικού επίσημου chart. Το πιο γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος από το Different class αλλά και γενικότερα. Γράφτηκε άραγε για την Δανάη Στράτου, εικαστικό και σύζυγο του Γιάνη Βαρουφάκη; Υπάρχουν βάσιμες υποψίες για αυτό, μιας και ήταν η μοναδική Ελληνίδα και ταυτόχρονα γόνος εύπορου πατέρα που σπούδασε γλυπτική στο St. Martins college του Λονδίνου κάποια χρόνια πριν ηχογραφηθεί το τραγούδι. Ο Jarvis αφηγείται: “She came from Greece she had a thirst for knowledge/She studied sculpture at Saint Martin’s College, that’s where I caught her eye/ She told me that her Dad was loaded/ I said in that case I’ll have a rum and coke-cola. […] But still you’ll never get it right ‘cos when you’re laid in bed at night watching roaches climb the wall/ If you call your Dad he could stop it all”.

Το "Common People" χορεύθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι του συγκροτήματος εκείνο το βράδυ της 16ης Ιουλίου 1998 στη Φρεαττύδα, στο Rockwave που ήταν headliners την πρώτη ημέρα του festival μετά τους Sonik Youth, όπως άλλωστε θυμούνται όλοι οι παρευρισκόμενοι. Χαρακτηριστικό ήταν το σύννεφο άμμου που απλώθηκε παντού από τους δεκάδες χιλιάδες που το χόρευαν ξέφρενα και το τραγουδούσαν μαζί με τον Jarvis στο τέλος του set του συγκροτήματος. Στιγμή που είχε χαραχθεί στην μνήμη και του ίδιου στην επόμενη εμφάνισή τους στην Αθήνα, δεκατρία χρόνια μετά. 

2. Disco 2000 (1995)
Μετά το "Common People" είναι το δεύτερο τραγούδι που χορεύθηκε περισσότερο από το Different class στα διάφορα alternative και όχι μόνο clubs. Είναι ίσως το disco τραγούδι που θα ήθελαν να είχαν ηχογραφήσει οι Abba στα 90’s και στο οποίο ο Jarvis μας αφηγείται την ιστορία της Deborah, παιδικής του φίλης και βέβαια υπαρκτού προσώπου.
 
3. Do you remember the first time? (1994)
Το πρώτο Top 40 single του συγκροτήματος στα UK charts που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του ’94, από το album His’n’hers και στο οποίο ο Jarvis μας εξιστορεί αυτήν την φορά το πώς έχασε την παρθενιά του σε ηλικία δεκαεννιά ετών.
 
4. Babies (1992)
Το πρώτο τραγούδι που άκουσα ποτέ από το συγκρότημα, το καλοκαίρι του 1994. Με γοήτευσε απευθείας η απλότητα των στίχων που τραγουδούσε ο Jarvis για την «κατασκοπία» που έκανε από μία ντουλάπα της ερωτικής πράξης της αδερφής φίλου του! Νομίζω ότι κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος στο άκουσμά της, ούτε βέβαια και στα χορευτικά του τραγουδιστή στο video clip του "Babies". Διαπιστώνοντας ότι το συγκεκριμένο τραγούδι δεν υπήρχε στην βινύλιο έκδοση του His’n’hers, που μόλις είχα αγοράσει, έτρεξα να προμηθευτώ άμεσα το 7’ Sisters E.P. το οποίο άνοιγε. 

5. Razzmatazz (1993)
Αν και κυκλοφόρησε ως bonus track στην βρετανική έκδοση του His’n’hers μόνο, το "Razzmatazz" στην ουσία βγήκε μόνο ως μεμονωμένο single και σίγουρα συγκαταλέγεται στα πολύ αγαπημένα των Ελλήνων fan των Pulp. Οι στίχοι γραμμένοι από τον Jarvis για την πρώην φιλενάδα του, την οποία σαρκάζει ασύστολα για την κατήφεια της μετά τον χωρισμό τους:  "You started getting fatter,three weeks after I left you, and now you're going with some kid who looks like some bad comedian", αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων. 

6. Death goes to the disco (1991)
Το "Death goes to disco" υπήρχε αρχικά ως b' side στο single Countdown, αλλά λόγω της μεγάλης αποδοχής του κι αυτό συμπεριλήφθηκε στις συλλογές Coundtown 1992-1983, Pulp goes to the disco, αλλά και ως bonus track επανέκδοση του Seperations το 2012.

7. F.E.E.L.I.N.G. C.A.L.L.E.D. L.O.V.E. (1995)
"It doesn't make no sense, no
It's not convenient, no
It doesn't fit my plans, no
It's something I don't understand, oh
F-E-E-L-I-N-G-C-A-double-L-E-D
L-O-V-E, what is this thing that is happening to me?  
But this isn't chocolate boxes and roses
It's dirtier than that".
Οι στίχοι που πιθανόν θα ήθελε να τραγουδήσει ο Barry White για να περιγράψει τον έρωτα υπάρχουν στο συγκεκριμένο τραγούδι από το Different class!

8. Monday morning (1995)
Από το Different class και εδώ ο Jarvis τραγουδάει για τις επιλογές που δεν έχουμε κάνει στη ζωή μας:
Mmm when you can go out late from Monday,
Till Saturday turns into Sunday,
And now you're back here at Monday,
So we can do it all over again”. 

9. Countdown (1991)
Το δεύτερο single από το Seperations που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1991 και έχει ακουστεί σε αρκετές διαφορετικές εκδόσεις. Σε διάφορα videos του τραγουδιού που κυκλοφορούν, οι κινήσεις κυρίως και η ερμηνεία του Jarvis, φέρνουν στο μυαλό τον Ian Curtis.

10. Bad cover version (2001)
Το τελευταίο single που κυκλοφόρησαν το 2002, πριν την διάλυσή τους και ένα από τα πιο πολυακουσμένα τραγούδια τους από το τελευταίο τους album We love life. Ξεχωρίζει και λόγω του αστείου video clip στο οποίο εμφανίζονται διάφοροι σωσίες γνωστών celebrities, όπως ο Robbie Williams, Elton John, αδερφοί Gallagher, Paul McCartney κ.α. που τραγουδούν στο ύφος του video των Band Aid's για το Do They Know It's Christmas? Ο ίδιος ο Jarvis Cocker εμφανίζεται ντυμένος αλα Brian May σολάροντας με την κιθάρα του στο τέλος του video clip!  

11. After you (2013)
Το τραγούδι με το οποίο οι Pulp επέστρεψαν δισκογραφικά το 2013, μετά από έντεκα χρόνια. Είχε ξεκινήσει η ηχογράφησή του στα πλαίσια των sessions του We love life, αλλά τελειοποιήθηκε το 2013, προσφέροντας σε εμάς τους fans τους ένα αναπάντεχο δώρο!    

12. Death2 (1992)
Γνωρίζω πολλούς που πέθαιναν μία και δύο φορές για το συγκεκριμένο σκοτεινό, disco τραγούδι των Pulp που υπάρχει στο τρίτο album του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε το 1992, με τίτλο Seperations.

13. SOMETHING CHANGED (1995)
Υπάρχει και αυτό στο Different class και είναι το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους τέλους του ντοκιμαντέρ "Pulp: a Film About Life, Death & Supermarkets" που παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά σε νύχτες πρεμιέρας του 2014 και πρέπει οπωσδήποτε να δει όποιος αγαπάει τους Pulp.
Σε αυτό αφηγούνται οι ίδιοι την επιστροφή τους στο Sheffield για την τελευταία συναυλία της καριέρας τους και χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο, ταξιδεύουν μέχρι εκεί για να τους ακούσουν. Αξιομνημόνευτες και οι δηλώσεις ντόπιων κατοίκων της περιοχής, πχ. ψαράδες, παιδιά, παλιοί τους φίλοι για το συγκρότημα.

14. ACRYLIC AFTERNOONS (1994)
Από το His’h’hers. Απλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στους στίχους "I want to hold you tight whilst children play outside and they wait for their mothers to finish with lovers and call them inside for their tea".

15. THIS IS HARDCORE (1998)
Από το ομώνυμο album που κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά από το Different class και όσοι περίμεναν μία συνέχεια αυτού, μάλλον απογοητεύτηκαν.
The end of britpop, but this is hardcore! 

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα