casagrande_gimme10

Gimme 10: Οι επιλογές του Casagrande

...με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ.
Διαβάστηκε φορες
Ο Simone Casagrande γεννήθηκε το 1973 στο Soncino της Ιταλίας. Από την παιδική του ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τα μουσικά όργανα, κι έμαθε ακορντεόν από τον πατέρα του. Στη συνέχεια μυήθηκε στη μέταλ μουσική, γοητεύτηκε από την κιθάρα και συμμετείχε σε συγκροτήματα που έπαιζαν διασκευές.

Έπειτα από διάφορες απόπειρες να ηχογραφήσει μόνος του τα τραγούδια του, βρήκε βοήθεια από κάποιους παλιούς φίλους μουσικούς και κατάφερε, στα τέλη του 2020, να κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ, που φέρει τον τίτλο "Casagrande".

Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία, ο Simone Casagrande μάς πηγαίνει πίσω, στους δίσκους που διαμόρφωσαν το μουσικό γούστο του:

1. ...And Justice For All - Metallica (1988)
Πέρα από το γεγονός ότι το άκουσα τόσες πολλές φορές από κασέτα σε walkman ώστε τα τραγούδια σβήστηκαν, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που είναι ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους. Τη μέρα που τον αγόρασα από το δισκοπωλείο είχα ένα ατύχημα με το ποδήλατο, τραυματίζοντας και τα δύο μου χέρια. Έπεσα πηγαίνοντας, και η κασέτα ήταν καπαρωμένη από κάποιον άλλον, αλλά ο ιδιοκτήτης, βλέποντας το σκισμένο μου παντελόνι με πέρασε για εκείνον. Το άκουσα περιμένοντας τον πατέρα μου να γυρίσει από τη δουλειά, ενώ ο πόνος στους αγκώνες μου μεγάλωνε. Με πήγε στο νοσοκομείο όπου τελικά ανακάλυψα ότι είχα απλώς μια μυϊκή σύσπαση... Δεν μπορώ να πω αν έλαβα κάποιου είδους ψυχολογική στάμπα από τον ήχο του άλμπουμ, αλλά αποφάσισα ότι ήθελα να μάθω να το παίζω ολόκληρο, κι έπειτα βρήκα μια πλήρη μεταγραφή από το ιταλικό φαν κλαμπ των Metallica... Το "Harvester Of Sorrow" είναι η διασκευή που πάντα ήθελα να παίξω.

2. Reign In Blood - Slayer (1986)
Ο πρώτος δίσκος της μπάντας του Kerry King που αγόρασα ήταν το South Of Heaven, γιατί άρχισα να ακούω μέταλ γύρω στα 1988, αλλά το μαγαζί που ανέφερα πριν είχε ένα μικρό ράφι με μέταλ άλμπουμ όπου είδα τον προηγούμενο δίσκο το 1986. Προέρχομαι από οικογένεια καθολικών, όχι ιδιαίτερα θρησκευόμενη, αλλά το εξώφυλλο με τον διάβολο ντυμένο Πάπα με αναστάτωνε. Μετά διάβασα μια συνέντευξη του Araya όπου δήλωνε ότι είχε "βαπτιστεί καθολικός", οπότε γιατί όχι...; Ήμουν 15 τότε, ξέρω ότι αυτή η απόφαση είναι γελοία, αλλά ως πιστός, υπήρξε πρόβλημα να ακούω στίχους όπως του "Jesus Saves", ακόμα κι αν το τραγούδι αφορά την εκκλησιαστική διαφθορά με έναν Slayer-ικό τρόπο...

3. So Far, So Good... So What! - Megadeth (1988)
Όπως και οι παραπάνω δίσκοι, αυτή είναι μία ακόμα κασέτα που έλιωσα στην ακρόαση. Άκουγα το "Anarchy In The UK" (ξέρω ότι είναι διασκευή) και το "In My Darkest Hour" σχεδόν κάθε μέρα...

4. Arise - Sepultura (1991)
Μετά το Rust In Peace των Megadeth και το Seasons In The Abyss των Slayer, που κυκλοφόρησαν το 1990, αυτό είναι ένα ακόμα αριστούργημα για μένα. Η βραζιλιάνικη μπάντα εκπλήρωσε τις προσδοκίες μου...

5. Greatest Ηits - The Doors (1980)
Δεν είμαι απόλυτα σίγουρα για τον τίτλο, θυμάμαι ότι πήρα μια συλλογή με τα διάσημα τραγούδια της εμβληματικής μπάντας. Περιείχε, φυσικά, τα "Roadhouse Blues" και " Light My Fire".

6. Greatest Hits - Queen (1981)
Αυτός είναι ο τίτλος. Είμαι σίγουρος...

7. 1 - The Beatles (2000)
Νομίζω ήταν δώρο από έναν φίλο. Βασικά είναι μία ακόμα συλλογή με διάσημα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου του "Yesterday".

8. Spirito - Litfiba (1995)
Δίσκος από μια ιταλική rock μπάντα που ήταν πολύ διάσημη.

9. Dead Heart In A Dead World - Nevermore (2000)
Το πρώτο άλμπουμ στο οποίο άκουσα να παίζει επτάχορδη κιθάρα και που έφτασε το #1 σε πωλήσεις εδώ. Για να είμαι δίκαιος, δεν είμαι σίγουρος αν ο τραγουδιστής έδωσε σπουδαία performance, αλλά ο κιθαρίστας το έκανε.

10. Antologia 1970 - 1980 - Le Orme () 
Αυτή είναι μία ακόμα ιταλική progreesive rock μπάντα που μου αρέσει πραγματικά...


Διαβάστε ακόμα