giorgosAvramidis giortasteEleuthera2021

Γιώργος Αβραμίδης: Ακούστε αποκλειστικά τον καινούργιο του δίσκο, «Γιορτάστε Ελεύθερα»

Διαβάστηκε φορες

Ο Γιώργος Αβραμίδης με την τρομπέτα του είναι τόσο δραστήριος τα τελυταία χρόνια που είναι αρκετά πιθανό να τον έχεις ακούσει χωρίς να το ξέρεις. Χώρια από τη δουλειά του ως μέλος των 100C πάνω και κάτω από τη σκηνή με τον Γιάννη Αγγελάκα, τα τελευταία χρόνια τον ακούσαμε, μεταξύ άλλων, στον πρόσφατο δίσκο του Στέλιου Τσουκιά και το ντεμπούτο που κυκλοφόρησαν το 2018 οι Ψύλλοι Στ' Άχυρα. Την ίδια χρονιά είχε κυκλοφορήσει και ο τρίτος προσωπικός του δίσκος, με τίτλο "Invented Memories". Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είχαμε ξεχωρίσει στα τραγούδια του Νοεμβρίου την καινούργια συνεργασία του με την Αλεξάνδρα Σιετή ("Blind Week"), τραγούδι που τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στον καινούργιο δίσκο.

Δύο άλλα τραγούδια είναι αυτά που έχουν ήδη κυκλοφορήσει και έχουν δώσει το στίγμα του τέταρτου δίσκου του, με τίτλο «Γιορτάστε Ελεύθερα». Την αρχή έκανε μαζί με την Δανάη Μιχαλάκη ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το «Βαρκαρόλα» με τον Αντώνη Καφετζόπουλο στην απαγγελία. Οι απαγγελίες είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικό αυτού του δίσκου. Γίνονται από διαφορετική φωνή σε κάθε τραγούδι, και θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς - έστω και υποθετικά - το πόσο διαφοερτικό θα ακούγονταν το σύνολο αν βασίζονταν σε μία φωνή. Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η συνεργασία με τον DJ Mestre στη μουσική. Είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό στην πορεία του Αβραμίδη. Δεν ξεφεύγει από το γενικότερο jazz πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι προηγούμενες προσωπικές του δουλειές, αλλά βάζει αρκετά καινούργια στοιχεία ώστε να διατηρήσει - ή και να αυξήσει - το ενδιαφέρον.

Λίγοι από τους στίχους που ακούγονται είναι του ίδιου του Γιώργου Αβραμίδη, με τον Παύλο Τριανταφυλλίδη να προσφέρει επίσης τέσσερα κείμενα και τους υπόλοιπους πέντε συντελεστές από ένα. Συνολικά, ταιριάζουνε με το ύφος που έχει δημιουργηθεί από τα synths, τα πνευστά και το βιολί, κι ας μην επιστρατεύουν πάντοτε σαφήνεια για όσα θέλουν να πουν. Σίγουρα, πάντως, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε πολύ ωραία τραγούδια. Δοκιμάστε για παράδειγμα το «Η Μοναξιά Μας Σύνθημα Στους Τοίχους» με τις λέξεις του Γιάννη Κυρατσού και το καμαντσέ (kamancheh) του James Wylie.

Ο δίσκος «Γιορτάστε Ελεύθερα» κυκλοφορεί στις 10 Μαΐου, αλλά είναι διαθέσιμος για ακρόαση και (προ)αγορά από σήμερα, μόνο στο MixGrill.gr, παρακάτω:

Δελτίο Τύπου

Μετά από τρεις προσωπικούς δίσκους με κέντρο την τρομπέτα του, ο Γιώργος Αβραμίδης επιστρέφει με το «Γιορτάστε Ελεύθερα». Ο καινούργιος δίσκος τον βρίσκει να συνεργάζεται με τον DJ Mestre ξεφεύγοντας μερικώς από το καθαρό jazz ύφος που είχαν οι προηγούμενες δουλειές του. Σημαντική προσθήκη στον δίσκο που κυκλοφορεί ψηφιακά στις 10 Μαΐου είναι η απαγγελία των στίχων, κάθε ένα από διαφορετική φωνή. Μεταξύ άλλων, ακούγονται και οι φωνές της Ελένης Τσαλιγοπούλου, της Ανδριάνας Μπάμπαλη και του Αντώνη Καφετζόπουλου πλάι στις μουσικές των Αβραμίδη και DJ Mestre.

Ο Γιώργος Αβραμίδης συμμετέχει με την τρομπέτα του στους Polkar, στους ΕΚΜΕΚ, στους 100C του Γιάννη Αγγελάκα και σε πλήθος άλλων ηχογραφήσεων. Πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά είναι το “Invented Memories” του 2018, με τη συμμετοχή της Αλεξάνδρας Σιετή. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει ορισμένα ακόμα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων των «Βαρκαρόλα» και «Και ‘γω Αέρας Θα ‘μαι» που βρίσκονται στον καινούργιο δίσκο.

Τους στίχους που ακούγονται έχουν γράψει οι Αλκιβιάδης Κανίδης, Γιάννης Κυρατσός, Κυριάκος Ραμολής, Απονειρευτής (Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος), Παύλος Τριανταφυλλίδης και Παναγιώτης Τζαννετάτος, μαζί με τέσσερα τραγούδια σε στίχους του ίδιου του μουσικού. Στις απαγγελίες ακούγονται οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Δανάκη Μιχαλάκη, Ειρήνη Μπαλτά, Γιώργος Παπαγεωργίου, Σοφία Πανάγου, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Αλκιβιάδης Κανίδης, Ανδρομάχη Βουτσά, Έλσα Σίσκου, Μυρτώ Παυλάκη και Γιώργος Χριστοφορίδης.

Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι οι Σάκης Αζάς (κιθάρες, synths), Χρυσόστομος Σακελλαρόπουλος (drum programming, synths, scratches, βιμπράφωνο), ΜΙχάλης Καρανίκος (τρομπόνι), James Wylie (καμαντσέ), Μαρία Παπαδοπούλου (βιολί), Μάριος Ποδάρας (βιολί) και ο Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα. Την παραγωγή, την ηχογράφηση, τη μίξη και το master έχει αναλάβει ο Νικόλας Πλάτων. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο Ντουλάπα. Η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι της Χαράς Τσώκλη και ο σχεδιασμός του έγινε από τη Vaia Daldis (Vaia Daldis Photography).

Διαβάστε ακόμα