30 χρόνια Magic de Spell: Μια ματιά στην πορεία τους

Οι Magic de Spell είναι κομμάτι της δικής μας ροκ μυθολογίας. Φέτος κλείνουν 30 χρόνια και αυτή ήταν η αφορμή για να ρίξουμε μια ματιά στη μέχρι τώρα πορεία τους.

Διαβάστηκε φορες
Εκείνο το καλοκαίρι δεν ξεχνιέται. Παιδάκι του δημοτικού ακόμα, θυμάμαι να προσπαθώ να κατανοήσω τι γίνεται στη γειτονιά μας. Και εννοώ τα Βαλκάνια. Ακούω περίεργα ονόματα - όπως Ερζεβοβίνη, Γκλιγκόροφ, Σρεμπρένιτσα - να τα προφέρουν οι μεγάλοι στις συζητήσεις ή τα δελτία ειδήσεων. Κι έρχεται εκείνο το τραγούδι που έλεγε πως "ο θάνατος διακοπές στο Σαράγεβο πάει" και με συγκλονίζει. Όχι ότι μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά σίγουρα αισθανόμουν την τραγικότητα των στιγμών. Και ποιός να μου 'λεγε πως ο στίχος "στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως", από το ίδιο τραγούδι, θα επιβεβαιωνόταν τραγικά έκτοτε πολλές φορές...

Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μου με τους Magic de Spell στα μέσα των 90s. Το προαναφερόμενο τραγούδι τους ήταν φυσικά το πασίγνωστο πλέον Διακοπές στο Σαράγεβο (ή "Φώναξε") και αναφερόταν στον πόλεμο της Βοσνίας που συγκλόνιζε τότε τον κόσμο. Περιλαμβάνονταν στον ομώνυμο δίσκο τους που κυκλοφόρησε το 1993 σε παραγωγή του JJ Burnel, μπασίστα των Stranglers. Δίσκος που έκανε μεγάλη αίσθηση, καλές πωλήσεις (20.000) και τους έδωσε το εισιτήριο για το MTV όπου προβλήθηκε το video clip της διασκευής τους στο Μαθητή του Ζαμπέτα. Στο μικρό μου το μυαλό λοιπόν, το 1993 και το εν λόγω album ήταν το σημείο μηδέν για το συγκρότημα αυτό που το άκουγα για πρώτη φορά. Κι όμως, ήταν απλά η έναρξη της ελληνόφωνης περιόδου του.

Magic de Spell ιδρύθηκαν το 1980 από τους Θοδωρή Βλαχάκη (drums), Γιώργο Σκαρλάτο (μπάσο) και Αλέξη Κυριακάκη (φωνή), σαν ένα punk συγκρότημα. Έγραφαν σε αγγλικό στίχο ξεκινώντας με το EP "Nighmare", το οποίο κυκλοφόρησε το 1981 από την πρώτη ελληνική ανεξάρτητη εταιρία "Happening". Για μια δεκαετία, συνεχίζουν στο δρόμο του αγγλόφωνου, ηχογραφώντας τρεις ακόμη δίσκους και παίζοντας διαρκώς σε μικρά clubs, σχολεία και γήπεδα, πολλές φορές συνοδεύοντας ξένα groups όπως The Fall, The Stranglers, Godfathers, EMF κ.ά. Αυτός ο κύκλος κλείνει με δύο κυκλοφορίες. Το 1991 κυκλοφορεί η συλλογή A Story - The Best and the Rest, ενώ το 1992 συμμετέχουν και στο album "ΡΟΔΟΝ Live".

Και ξαναερχόμαστε στο 1993 όπου έγινε η πρώτη τομή. Τέλος στην αγγλόφωνη περίοδο και αρχή μιας νέας με την αποχώρηση των Σκαρλάτου και Κυριακάκη, την προσθήκη των Νίκου Μαϊντά και Νίκου Γεωργούλη (κιθάρα) και τον Ηλία Ασλάνογλου (μέλος του γκρουπ από τα 80s) πλέον στα φωνητικά. Το 1995 έρχεται το album Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν. Κάπου εδώ ξεκινάω να τους ακολουθώ κι εγώ και όσοι τελοσπάντων ακούγαμε τότε αυτήν την όποια ελληνόφωνη ροκ σκηνή. Εφηβεία, πνεύμα αντίδρασης και αμφισβήτησης, αυτί κολλημένο όλη μέρα στον τότε Ατλαντίς FM. Δεν θα ξεχάσω πόση εντύπωση μάς είχε κάνει αυτό το Νίψον Ανομήματα και πώς λέγαμε μηχανικά τον πρώτο στίχο της δεύτερης στροφής (ψηλός, κοντός, ξερακιανός, παχύς). Από τα άλλα τραγούδια αυτού του δίσκου ξεχώρισε το γνωστό Τέρμα το διάλειμμα, το Ζεϊμπέκικο του ροκ και η διασκευή στο Δωσ’ μου το χέρι σου των Νοστράδαμος. Με αυτό το album το πράγμα ξεκαθάρισε. Ο συνδυασμός τραγουδιών αμφισβήτησης με πιο... χαβαλεδιάρικα και οι τολμηρές διασκευές θα είναι μόνιμα χαρακτηριστικά του γκρουπ για τα επόμενα χρόνια, με τα θετικά και τα αρνητικά τους...

Επόμενη σημαντική στάση το 1998 και το album Τραμπάλα στις Ταράτσες ετοιμόρροπων σπιτιών, με τον Ασλάνογλου να έχει αποχωρήσει ένα χρόνο πριν και τον Κώστα Βούλγαρη να τον αντικαθιστά στο μικρόφωνο. Εκεί βρήκα το soundtrack της εφηβείας μου, το Εμένα οι φίλοι μου σε ποίηση Κατερίνας Γώγου. Αδυνατώ και να φανταστώ πόσες και πόσες φορές έχω ακούσει αυτό το κομμάτι. Και μόνο που μου αποκάλυψε μια προσωπικότητα σαν τη Γώγου, φτάνει για να κάνει τους Magic de Spell σημαντικούς.

Οι Magic de Spell είναι κομμάτι της δικής μας ροκ μυθολογίας. Φέτος κλείνουν 30 χρόνια και αυτή ήταν η αφορμή για την αναφορά μας. Θα τα γιορτάσουν με μια συναυλία στο Μετρό στις 31 Μάρτη (σύντομα περισσότερα).

Συνοπτικά:

Δισκογραφία
1981 - «Nighmare» EP, Happening,
1982 - «A Body In A Snare»
1984 - «Kiss The Mirror»
1985 - «Cpt Blind»
1991 - «A Story (The Best And The Rest)»
1993 - «Διακοπές Στο Sarajevo»
1995 - «Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν Όψιν»
1997 - «Ο Φόβος Έχει Όνομα», mini album
(περιέχεται διασκευή στο Η Μπαταρία του Νικόλα Άσιμου)
1998 - «Τραμπάλα Στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών»
2000 - «Κόκκινο»
   (περιέχεται το Gala σε ποίηση Καρυωτάκη και διασκευή στο Βιετνάμ γιε γιε του Σαββόπουλου)
2005 - «Ο Τελευταίος Επιζών»
   (Οι τολμηρές διασκευές και επανεκτελέσεις συνεχίζονται: Συμμετέχουν οι Σ.Κορκολής, Λ.Αλκαίου και ο dj RoMylos  που διασκευάζει το Τέρμα το διάλειμμα. Περιέχεται επίσης διασκευή - ala M.Manson - στο Υποφέρω του Φοίβου και της Δ. Βανδή!)
2009 - «ΟΚ Πατέρα»
    (ο πιο πρόσφατος δίσκος τους με νέο υλικό αλλά και επανεκτελέσεις παλιών τους κομματιών, μεταξύ των οποίων και κάποια από την αγγλόφωνη περίοδο του γκρουπ)

Οι Magic De Spell σήμερα
Θοδωρης Βλαχακης: Drums
Νίκος KETCHUP Γεωργούλης: κιθάρα, φωνητικά
Δημήτρης Μποτής: πλήκτρα
Πάνος RAT Χριστοφόρου: Μπάσο
Γιώργος Λαγγουρέτος: φωνή
Δημήτρης Pixel Δημητριάδης: φωνή, κρουστά, μελόντικα

Διαβάστε ακόμα