Η γυμνή αλήθεια

Ψέματα | Whatever makes us happy on a Sunday morning

«Την αλήθεια την φτιάχνει κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα». Πόση αλήθεια κρύβει μέσα του ο στίχος αυτός του Ελύτη!

Διαβάστηκε φορες

Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό κάπου στον κόσμο λέγονται εκατομμύρια ψέματα. Οι άνθρωποι είμαστε ψεύτες... λατρεύουμε το ψέμα, όταν το χρησιμοποιούμε οι ίδιοι, ενώ το μισούμε θανάσιμα, όταν αντιληφθούμε ότι γίναμε αποδέκτες του. Αλήθεια, πόσο αναγκαία είναι τα ψέματα στη ζωή μας;

Θεωρούμε την ειλικρίνεια μία από τις σημαντικότερες αρετές κι όμως λέμε ψέματα όλη την ώρα. Μεγαλώνουμε και εξασκούμαστε να λέμε ψέματα, έχουμε μάθει συστηματικά να τα λέμε από την παιδική μας ηλικία. Ενώ κανείς δε θέλει να τον θεωρούν ψεύτη ή να τον τσακώσουν να λέει ψέματα, όλοι τα χρησιμοποιούμε, συχνά χωρίς καν να το καταλάβουμε. Ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, συνηθίζουμε να λέμε ψέματα. Όταν μας ρωτούν «πώς είσαι;», λέμε «καλά, ευχαριστώ», ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Το ψέμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πόσο αποδεκτό κοινωνικά θα ήταν, αν λέγαμε πάντα την αλήθεια; Πόσο αμήχανο ή εξουθενωτικό θα ήταν αυτό;

Το ψέμα είναι μέρος μιας σύνθετης στρατηγικής κοινωνικής επιβίωσης. Λέμε ψέματα, γιατί το ψέμα είναι μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε, στις ζωές που έχουμε και στις ζωές που επιθυμούμε.

Οπωσδήποτε, είναι μια συνεργατική πράξη. Ένα άτομο δεν μπορεί να πει με επιτυχία ένα ψέμα, αν δεν υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να το πιστέψουν. Πιστεύουμε στα ψέματα, όταν νιώθουμε ευάλωτοι απέναντι στην αλήθεια και τις συνέπειές της. Είναι οδυνηρό να αποδεχτούμε ότι κάποιος που νοιαζόμαστε ή εμπιστευόμαστε μας λέει ψέματα. Με την άρνηση μπορούμε να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας ότι όλα είναι εντάξει, ακόμα κι όταν δεν είναι. Για να προστατευτούμε από τον πόνο, μερικές φορές συνεχίζουμε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας πολύ καιρό, αφού η πραγματικότητα φαίνεται ανυπόφορη.

Παρατηρώ τα φθινοπωρινά φύλλα της εποχής που τα παρασέρνει ο άνεμος στο χορό του. Πόσο πολύ μοιάζουν με ψέματα που τα ξεστομίζει κανείς και σκορπίζουν τριγύρω... Ψέματα, τα δικά μας ψέματα ανακατεμένα με τα ψέματα των άλλων. Αναρωτιέμαι πόσες ανθρώπινες σχέσεις στηρίζονται σ' αυτά, πόσες ζωές είναι χτισμένες πάνω τους.

Η σημερινή λίστα της Κυριακής είναι αφιερωμένη στο ψέμα! 

Τα τραγούδια αυτής της Κυριακής

1. Miley Cyrus -Wrecking Ball
2. 5 Seconds of Summer - Lie To Me
3. Imagine Dragons - Bad Liar
4. Khalid & Normani - Love Lies 
5. Selena Gomez - Bad Liar
6. Eminem - Love The Way You Lie 
7. NF -Lie
8. Def Leppard - Love Don't Lie
9. Duff McKagan's Loaded - Easier Lying
10. The Black Keys - Lies
11. Bob Dylan - I Don't Believe You
12. Elvis Costello - Beyond Belief
13. The Rolling Stones - Lies
14. Sex Pistols - Liar
15. La-La-La Lies - The Who

* Στην αρχική εικόνα ο πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Jean-Lèon Gèrôme «Η Αλήθεια που βγαίνει από το πηγάδι της» ("La Vérité sortant du puits"), που κοσμεί το Music Anne de Because στο Moulins της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμα