Bacurau

Οι πολιτικές αιχμές του "Bacurau" στο Cinobo

"Bacurau" είναι ένα είδος νυκτόβιου πουλιού και το όνομα ενός μικρού χωριού της Βραζιλίας. Σε ένα ψυχεδελικό γουέστερν οι κάτοικοί του θα επαναστατήσουν απέναντι σε μια ξαφνική απειλή.

Διαβάστηκε φορες

Bacurau (2019)
Από τις 23 Νοεμβρίου 2021 σε αποκλειστική προβολή στο Cinobo
Σκηνοθεσία και σενάριο: Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles
Πρωταγωνιστούν: Bárbara Colen, Udo Kier, Sônia Braga

Ξεχωρίζει για: το πολιτικό σχόλιο
Σταθείτε αν σας αρέσουν: οι ατμοσφαιρικές, ψυχεδελικές ταινίες θρίλερ
Προσπεράστε αν: προτιμάτε κλασσικές ταινίες γουέστερν

Σε ένα μικρό χωριό της Βραζιλίας, με πυρήνα του τη μητριαρχία, η γηραιότερη γυναίκα της κοινότητας πεθαίνει. Η Τερέζα μετά από χρόνια επιστρέφει πίσω στο χωριό για την κηδεία της γιαγιάς της. Στον δρόμο για το σπίτι μια σειρά αλλόκοτων περιστατικών θα την παραξενέψουν. Όταν φτάσει θα συναντήσει ολόκληρο το χωριό να πενθεί, ενώ η τοπική γιατρός θα ξεσπάσει σε ένα ξαφνικό παραλήρημα, ένα προειδοποιητικό σημάδι για το κακό που πρόκειται να συμβεί. Σταδιακά οι κάτοικοι παρακολουθούν το χωριό τους να εξαφανίζεται από τους χάρτες, το σήμα από το κινητό να χάνεται αλλά και μια αιφνίδια διακοπή ρεύματος. Μια ομάδα Αμερικανών που διασκεδάζουν δολοφονώντας τυχαίους ανθρώπους, ένα drone που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο και ένας διεφθαρμένος δήμαρχος θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι ενός νεο-γουέστερν θρίλερ με ψυχεδελικές προσθήκες. Στον αγώνα ενάντια στους «ξένους» θα πρωτοστατήσει ένας απομονωμένος transgender επαναστάτης, που θα οργανώσει το χωριό σε ένα σύγχρονο αντάρτικο.

Ο Mendonça μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη του Juliano Dornelles, δημιουργούν ένα πολιτικό weird γουέστερν, μια ταινία που συνδυάζει θρίλερ, σπλάτερ και γουέστερν σε μια μεταμοντέρνα ψυχεδελική εκδοχή με φόντο τη φτώχεια. Μ' αυτόν τον παράδοξο τρόπο, καταφέρνουν να κάνουν ένα καλά καμουφλαρισμένο σχόλιο για την πολιτική κατάσταση της Βραζιλίας και τον ακροδεξιό ηγέτη της Bolsonaro. Η σκηνοθεσία παίζει με εναλλαγές από τον σκοτεινό ουρανό και το φως του φεγγαριού, στον γαλάζιο γεμάτο σύννεφα ουρανό και συχνά θυμίζει πίστα σε video game, με τον φακό να λειτουργεί στη θέση της κάννης και τον θεατή να αναμένει το τράβηγμα της σκανδάλης.

Η Sônia Braga είναι η αληθινή πρωταγωνίστρια της ταινίας, η γιατρός του χωριού, που σηματοδοτεί το πένθος, τον θρήνο και το συναισθηματικό παραλήρημα μιας γυναίκας που όταν έρθει η στιγμή στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Με την ένταση στο βλέμμα της και την ηρεμία της κίνησής της, θα δείξει αληθινό θάρρος απέναντι στην απειλή, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το χωριό και θα γίνει επάξια η επόμενη ηγετική φιγούρα της ομάδας.

Το "Bacurau" είναι μια πρόκληση, μια ταινία που δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία κατηγορία και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ξεχωρίζει. Μέσα από ένα αφηγηματικό ντελίριο, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον και να προβάλλει την δική της πολιτική θέση. Ανάμεσα σε σπασμένα φέρετρα, αντισυμβατικούς επαναστάτες και χωματόδρομους η αυτοδιοικούμενη κοινότητα του Bacurau θα καταφέρει να πετάξει.

Διαβάστε επίσης: Παγιδευμένοι (Shorta): Μίσος στους δρόμους της Κοπεγχάγης

Διαβάστε ακόμα