Fractured

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά «Το Κάταγμα» του Brad Anderson;

Η μοιραία στάση σε ένα βενζινάδικο και ένα κάταγμα στο χέρι που καταλήγει σε κάτι πολύ πιο μυστήριο από όσο φαντάζει εξ αρχής. 

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Fractured (2019)
Ελληνικός τίτλος: Το Κάταγμα
Σκηνοθεσία: Brad Anderson
Πρωταγωνιστούν: Sam Worthington, Lily Rabe και Lucy Capri

Netflix original

Ξεχωρίζει για: την ανατρεπτική πλοκή της
Σταθείτε αν σας αρέσουν: τα θρίλερ μυστηρίου 
Προσπεράστε αν: σας τρομάζουν τα ταξίδια στα πεθερικά σας, ειδικά συνδυασμένα με απρόοπτα κατά την επιστροφή

Ο Ray επιστρέφει μαζί με την γυναίκα και την κόρη του από την επίσκεψη στα πεθερικά του για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Σε μια στάση στην διαδρομή η κόρη τους σπάει το χέρι της κι έτσι την μεταφέρουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκτός από το σπασμένο χέρι, οι γιατροί προτείνουν να κάνει επιπλέον προληπτικές εξετάσεις. Ο Ray υποχρεώνεται να περιμένει μόνος στην υποδοχή μέχρι να τελειώσουν οι εξετάσεις. Θα περάσουν ώρες και χωρίς νέα από την οικογένειά του, ο Ray είναι βέβαιος πως κάτι δεν πάει καλά.

Πρόκειται για ένα θρίλερ μυστηρίου που καταφέρνει να κρατήσει σε εγρήγορση τον θεατή, ανατρέποντας επανειλημμένα το σκεπτικό του σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για όσα διαδραματίζονται. Έχει όντως ο Ray κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα και φαντάζεται πράγματα ή μήπως έχει στηθεί μια πλεκτάνη στην πλάτη του; Υπάρχουν στιγμές που είσαι σίγουρος για το πρώτο, μέχρι που ξαφνικά καταλήγεις να πιστεύεις το δεύτερο και αντίστροφα. Βέβαια, όταν στο τέλος αποκαλύπτονται όλα, γίνεται κατανοητό πως τα στοιχεία που προδίδουν την κατάληξη βρίσκονταν εκεί εξ αρχής, αν και δεν είναι σίγουρο πως θα τα παρατηρήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Brad Anderson παίζει με το μυαλό του θεατή. Κάτι παρόμοιο έκανε και στο παρελθόν με τα "Session 9" (2001) και "The Machinist" (2004), αν και μόνο στο πρώτο συμμετείχε ενεργά στο σενάριο. Η μουντή χρωματική παλέτα, ο χώρος του νοσοκομείου στον οποίο διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και η σωστή επιλογή προσώπων προσδίδουν στην ταινία ένα άρωμα τρόμου, σε βαθμό που δεν επηρεάζει, όμως, το ύφος της. Για παράδειγμα, η Marina Stephenson Kerr ως ρεσεψιονίστ στο νοσοκομείο και η Muriel Hogue ως ταμίας σε βενζινάδικο αλλά και διαχειρίστρια του νοσοκομείου, τις οποίες είδαμε λιγοστές στιγμές, θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας πιο τρομακτικής ταινίας.


Η ερμηνεία του Sam Worthington ως Ray Monroe είναι κάπως προβληματική. Οι εκφράσεις του, πολλές φορές, θυμίζουν κάτι διαφορετικό από αυτό που θεωρητικά προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω. Σε σημεία δεν γίνεται κατανοητό αν αισθάνεται θλίψη ή οργή, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που η διάθεσή του μοιάζει να αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το γιατί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν για αυτό ευθύνεται ο ίδιος ή αποτελούσε σκηνοθετική οδηγία. Οι ερμηνείες των υπολοίπων περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς ακόμα και η Lily Rabe και η μικρούλα Lucy Capri βρίσκονται εκεί κυρίως για να πλαισιώσουν τον Worthington.

«Το Κάταγμα» ξεχωρίζει για τη μυστήρια πλοκή του. Αρχικά η ταινία κινείται σχετικά αργά, ενώ σταδιακά ο ρυθμός αυξάνεται. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ανατροπές δημιουργεί μεγάλο σασπένς που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους. Ευτυχώς η μέτρια ερμηνεία του Worthington δεν φτάνει να χαλάσει την όλη εμπειρία.


Δείτε επίσης: «Ο Καστανάνθρωπος» του Netflix αποπνέει αγωνία και μυστήριο


Tags
Διαβάστε ακόμα