giorgos mouchtaridis mikra vivlia 4

Μικρά Βιβλία, Μεγάλες Ιδέες, Ωραίες Εκπομπές

Ο pepperάτος Γιώργος Μουχταρίδης και τα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Διαβάστηκε φορες

Συνηθίζουμε να παραπονιόμαστε και να απαξιώνουμε τις εκπομπές που μεταδίδονται από την ελληνική κρατική τηλεόραση. Για την ποιότητα και το περιεχόμενο τους, τον απαρχαιωμένο τρόπο που παρουσιάζονται, τους άνευρους ή χωρίς τα κατάλληλα προσόντα παρουσιαστές, τη σχέση κόστους – αποτελέσματος και για πολλά άλλα κακά της μοίρας τους (και της δικής μας θα έλεγα). Κι όχι άδικα.

Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι εκπομπές, για τις οποίες αξίζει να μιλήσει κανείς, να τις προτείνει ανεπιφύλακτα, να τις μοιραστεί. Μία τέτοια, είναι η εκπομπή «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες», που αναπάντεχα παρουσιάζεται από έναν αγαπημένο μουσικό ραδιοφωνικό παραγωγό. Ήταν ο Γιώργος Μουχταρίδης η αιτία για να δούμε την εκπομπή εξαρχής, με ερωτήματα όπως «τι δουλειά θέλει ο Μουχταρίδης στην τηλεόραση;» και γιατί «να παρουσιάζει ο Μουχταρίδης μία εκπομπή με βιβλία, αφού η μουσική είναι το πεδίο του;».

mikravivliamegalesideesertflix poster

Όπως κι ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με το Μουσικό του Κουτί, που δοκιμάστηκε επιτυχώς στο ρόλο του παρουσιαστή μίας μουσικής εκπομπής, απόλυτα όμως στο πεδίο του, έτσι κι ο Γιώργος Μουχταρίδης πήρε το ρίσκο, πιθανότατα όχι για εκείνον αλλά για εμάς που ίσως να είχαμε τα προαναφερθέντα ερωτήματα, να παρουσιάσει μια «διαφορετική» εκπομπή. Και τα καταφέρνει θαυμάσια.

Τρεις διαφορετικοί καλεσμένοι του, κάθονται αναπαυτικά σε ένα ζεστό σαλόνι και με οικοδεσπότη τον Γιώργο Μουχταρίδη, ανταλλάσσουν απόψεις και γνώσεις γύρω από ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, για το οποίο δε χρειάζεται να έχεις σπουδάσει το αντικείμενο απαραίτητα, ώστε να το διαβάσεις και να το κατανοήσεις και διαπραγματεύεται θέματα, που αρκετές φορές συζητάμε με τους φίλους και τις παρέες μας ή μας απασχολούν τη σύγχρονη μεταβατική περίοδο. Θέματα και ζητήματα όπως η αυτοβελτίωση που εκδοτικά αποτελεί μεγάλο κομμάτι της αγοράς, ζητήματα εθνικά, φιλοσοφικά, τεχνολογικά, οικονομική φύσεως και φυσικά για την πανδημία.

Αυτό που καταφέρνει η εκπομπή είναι να σε βάζει στην παρέα. Οι καλεσμένοι δεν είναι απαραίτητα επιστήμονες του αντικειμένου που διαπραγματεύεται το κάθε βιβλίο, αλλά και καλλιτέχνες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι που γνωρίζουμε άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο. Όλοι τους έχουν διαβάσει το βιβλίο, το οποίο και σχολιάζουν σοβαρά, χαλαρά και με χιούμορ, χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες ή διδακτισμό. Έτσι επιτυγχάνεται μια οικειότητα κι όπως είμαστε καθισμένοι στους δικούς μας καναπέδες, σχεδόν συνομιλούμε μαζί τους. Να σημειωθεί πάντως σε αυτό το σημείο, πως οι εκπομπές που έχουν καλεσμένο κάποιον «ειδικό», είτε είναι ψυχολόγος, της φιλοσοφικής, είτε ιστορικός, τότε οι συζητήσεις αποκτούν κι ένα άλλο νόημα και προχωράνε τις σκέψεις μας, ένα βήμα παραπέρα.

Δεν είχα ιδέα το πώς θα πρέπει να είναι μια εκπομπή για το βιβλίο ή ποιος θα έπρεπε να την παρουσιάζει. Τυχαία όμως έπεσα πάνω στην εκπομπή, μέσω του ERTFLIX, κι από το πρώτο επεισόδιο που παρακολούθησα κι έκτοτε, όλο και κάποιο απόγευμα, κάθομαι στον καναπέ μου με μια κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί και την παρακολουθώ. Ο αγαπημένος Γιώργος Μουχταρίδης φαίνεται πως απολαμβάνει αυτό που κάνει και γίνεται όλο και καλύτερος όσο προχωρούν τα επεισόδια. Δεν ξεχνάει μάλιστα και την αγαπημένη του συνήθεια και κάθε επεισόδιο κλείνει με ένα τραγούδι που έχει επιλέξει.

Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Κυριακή, στις 20:00, από την ΕΡΤ2 και δείτε κάτωθι τα βιβλία που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, τους καλεσμένους καθώς και το τραγούδι κάθε εκπομπής.1.    Sapiens - Yuval Noah Harari

Παύλος Τσίμας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου
Bob Dylan – I Contain Multitudes

2.    The Subtle Art of not Giving A F*ck – Mark Manson
Μάκης Παπαδημητρίου, Θάλεια Καραφυλλίδου, Βύρων Κριτζάς
Beck – Loser

3.    Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα – John Higgs
Μανώλης Ανδριωτάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
David Bowie – Space Oddity

4.    Είμαι επικίνδυνη – επιμέλεια Στέλλα Κάσδαγλη, Μαριάννα Σκυλακάκη

Στέλλα Κάσδαγλη, Αναστάσης Ροιλός, Μαρία Γιαννιού
Marina – Man’s World

5.    Το Ελληνικό όνειρο – Στάθης Καλύβας

Θεοδόσης Μίχος, Σώτη Τριανταφύλλου, Ηλίας Μαγκλίνης
Stranglers – Midnight Summer Dream

6.    Ευτυχιοκρατία. Πώς η βιομηχανία της ευτυχίας κυβερνά τη ζωή μας - Edgar Cabanas

Μαριαλένα Σπυροπούλου, Αναστάσιος Σταλίκας, Γιώργος Χατζηπαύλου
John Lennon – Happiness is a warm gun

7.    Ανθρωπότητα: Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία – Rutger Bregman

Μαριάννα Σκυλακάκη, Γιάννης Σαρακατσάνης, Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Van Morrison – into the mystic

8.    Πώς να είμαστε στωϊκοί - Massimo Pigliucci

Νίκος Ερηνάκης, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Στέφανος Ξενάκης
Doors – Take it as it comes

9.    12 Κανόνες για τη Ζωή: Ένα αντίδοτο για το χάος - Jordan B. Peterson

Παναγιώτης Μένεγος, Κώστας Γιαννακίδης, Άννα Κανδαράκη
Depeche Mode – Personal Jesus

10.     Καθημερινή Φιλοσοφία: 5 μαθήματα από την εποχή μας – Αλέξης Παπάζογλου

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Γιώργος Νάστος
Leonard Cohen – The Future

11.    Το βέλος του Απόλλωνα – Νικόλας Χρηστάκης

Γιάννης Γορανίτης, Κώστας Γκοτζαμάνης, Θοδωρής Γεωργακόπουλος
Peter Gabriel – Games Without Frontiers

12.    Έθνη σε αναταραχή – Jared Diamond

Βίβιαν Στεργίου, Γιάννης Πανταζόπουλος, Δημήτρης Δουλγερίδης

Black Pumas - Color
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα