The Guard

Ο Brendan Gleeson βρίσκεται «Εκτός Νόμου Και Χρόνου»

Ένας καθόλου υποδειγματικός αστυνομικός, ένας σοβαρός πράκτορας του FBI, ιδιαίτερο χιούμορ και πολλές καυστικές ατάκες. 

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: The Guard (2011)
Ελληνικός τίτλος: Εκτός Νόμου και Χρόνου
Σκηνοθεσία/Σενάριο: John Michael McDonagh
Πρωταγωνιστούν: Brendan Gleeson και Don Cheadle

Διαθέσιμο στο Ertflix έως τη Δευτέρα 16 Μαΐου καθώς και στο Cinobo

Ξεχωρίζει για: την ερμηνεία του Brendan Gleeson
Σταθείτε αν σας αρέσουν: το ανεξάρτητο σινεμά και οι καυστικές ατάκες
Προσπεράστε αν: δεν αντέχετε τη μουντάδα της Ιρλανδίας

O Αμερικανός πράκτορας του FBI Wendell Everett ταξιδεύει σε μια κωμόπολη της Ιρλανδίας με σκοπό να συλλάβει μια σπείρα εμπόρων ναρκωτικών. Εκεί θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τον ιδιόρρυθμο Ιρλανδό αρχιφύλακα Gerry Boyle. Ο Everett είναι ένας σοβαρός επαγγελματίας, ενώ ο Boyle ένας αγενής τύπος που μόνο ως υπόδειγμα αστυνομικού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Όσο δύσκολο κι αν είναι, οι δυο τους θα πρέπει να συνεργαστούν, καθώς τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από όσο φαντάζουν αρχικά. 

Κρίνοντας από την υπόθεση, το "The Guard", μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία αστυνομική περιπέτεια, αν και μόνο αυτό δεν είναι. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια κωμωδία που σατιρίζει τη σχέση Αμερικής και Ευρώπης, Ιρλανδίας και Αγγλίας, καθώς και ρατσιστικές αντιλήψεις λευκών συντηρητικών.

Ο John Michael McDonagh, που πραγματοποίησε το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό του ντεμπούτο, υπογράφει παράλληλα και το σενάριο. Στη σκηνοθεσία, ο McDonagh έκανε μια τίμια προσπάθεια με ωραία πλάνα χωρίς υπερβολές. Ευχάριστη πινελιά οι ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες η ταινία μάς δείχνει ορισμένες λεπτομέρειες με κάποιο κοντινό πλάνο αποφεύγοντας τη χρήση διαλόγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κοντινό πλάνο στο εξώφυλλο του βιβλίου που διαβάζει η μητέρα του Gerry Boyle, με το οποίο μαθαίνουμε τον τίτλο και τον συγγραφέα του, όταν αυτός τη ρωτάει τι διαβάζει.


Το σενάριο του McDonagh αποτελεί το βασικό προσόν της ταινίας. Η πλοκή είναι γεμάτη με καλογραμμένους διαλόγους, χαρακτήρες που δύσκολα περνούν απαρατήρητοι και καυστικές ατάκες που έρχονται πάντα στη σωστή στιγμή. Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται χιούμορ με σοβαρά ζητήματα, όπως οι φυλετικές διακρίσεις, ωστόσο γίνεται κατανοητό πως συμβαίνει με καθαρά σατιρικό κίνητρο, με αποτέλεσμα να μοιάζει αστείο και όχι προσβλητικό. 

Ερμηνευτικά μπορούμε να πούμε ότι ο Brendan Gleeson ως Gerry Boyle κουβαλάει το "The Guard" στις πλάτες του. Αυτό έρχεται σε συνδυασμό με το γεγονός πως ουσιαστικά ολόκληρη η ταινία περιτριγυρίζει τον χαρακτήρα του. Τα πονηρά μειδιάματα του Gleeson, το σοβαρό του βλέμμα, οι απρέπειες και οι καυστικές ατάκες, καθώς και η αρκετά πιο ανάλαφρη και χαρούμενη έκφρασή του όταν βρίσκεται δίπλα στη Fionnula Flanagan που ενσαρκώνει την ετοιμοθάνατη μητέρα του Boyle είναι το κάτι άλλο. Η πρώτη εντύπωση που δίνει ο Gleeson είναι πως υποδύεται έναν αθυρόστομο αστυνομικό συντηρητικών αντιλήψεων, δίχως ίχνος ντροπής, που δε νοιάζεται και πολύ για την τήρηση των κανόνων και της τάξης. Βέβαια, όσο ξεδιπλώνεται η πλοκή αποδεικνύεται πως ο χαρακτήρας του Boyle είναι μάλλον ένας τελείως διαφορετικός και πιο έντιμος χαρακτήρας από όσο δείχνει. 

Ο Don Cheadle είναι αντάξιος των προσδοκιών στο ρόλο του σοβαρού Wendell Everett, αν και ο χαρακτήρας του είναι περισσότερο υποστηρικτικός παρά πρωταγωνιστικός. Επίσης, αν και με ελάχιστα λεπτά συμμετοχής, ο πιτσιρικάς Mícheál Óg Lane καταφέρνει να ξεχωρίσει στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο ο Brendan Gleeson, όσο και ο Mícheál Óg Lane συμμετείχαν και στη δεύτερη και αρκετά πιο σοβαρή ταινία του John Michael McDonagh με τίτλο "Calvary" που κυκλοφόρησε το 2014.

To soundtrack της ταινίας υπογράφουν οι Calexico και παρόλο που οι μελωδίες τους θυμίζουν ανά σημεία γουέστερν ή κάτι από Μεξικό, δεν παύουν να συνδέονται αρμονικά με την εικόνα. Επίσης, ακούγονται και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών, τα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο soundtrack, όπως το "Rock Star" του N.E.R.D.

Το "The Guard" είναι μια πολύ διασκεδαστική ιρλανδική κωμωδία με ιδιαίτερο χιούμορ και πρωταγωνιστή που ξεχωρίζει. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τον ευφάνταστο τίτλο «Εκτός Νόμου Και Χρόνου», καθώς μάλλον δεν ήταν εύκολη η απλή μετάφραση του αγγλικού τίτλου. Τα ενενήντα λεπτά της διάρκειάς της δεν κουράζουν και σε περίπτωση που θέλετε να της δώσετε μια ευκαιρία, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ελεύθερα στο Ertflix έως τις 16 Μαΐου. Διαφορετικά υπάρχει διαθέσιμη και στο Cinobo. 


Δείτε επίσης: Μια αληθινή ιστορία για «Τα Κορίτσια που Χάθηκαν

Διαβάστε ακόμα