the witcher 3 the wild hunt

Η μουσική του Witcher

Μία σύγκριση της μουσικής επένδυσης της σειράς του Netflix, "The Witcher", με το διάσημο video game "Witcher 3: Wild Hunt".

Διαβάστηκε φορες

Η πολύ γνωστή πια σειρά του Netflix, "Witcher", έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση με την παραγωγή της, ειδικά στο δεύτερο season. Είναι βασισμένη στα μυθιστορήματα του Andrzej Sapkowski, ενώ πολύ πριν τη σειρά προηγήθηκαν τρία video games από την Πολωνική εταιρία CD Project Red, με το τελευταίο, "Witcher 3: Wild Hunt" να θεωρείται από τους καλύτερους τίτλους όλων των εποχών. 

Φανταστείτε πως ακόμα και ο Obama όταν επισκέφτηκε την Πολωνία το 2011 το χρησιμοποίησε σαν παράδειγμα για την πορεία της Πολωνικής οικονομίας. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εμείς ανήκουμε στην κατηγορία που προτιμά κατά πολύ το παιχνίδι, λόγω της ατμόσφαιρας, της προσέγγισης της αφήγησης, αλλά και της μουσικής. Σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε στο τελευταίο κομμάτι, σε αυτό των soundtracks του παιχνιδιού, αλλά και της σειράς.

Witcher 3: Wild Hunt

Πίσω από τη σύνθεση της μουσικής βρίσκεται ο συνθέτης Marcin Przybyłowicz. Σε συνεργασία με ειδικούς στη folk μουσική, το παιχνίδι έχει διαφορετικό μουσικό ύφος ανάλογα με την περιοχή, αν δηλαδή ο παίχτης βρίσκεται στη Velen, στο Novigrad ή στo Skellige, με διαφορετικά όργανα ενορχηστρώσεις και δομές κομματιών. Σλάβοι folk μουσικοί όπως η μπάντα Percival και οι RED Witches συμμετείχαν στη δημιουργία της μουσικής, δίνοντας μία αίσθηση αυθεντικότητας στο soundtrack, μαζί με τα παραδοσιακά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν, όπως Gadoulka, Suka, Gusli και Rebec, χωρίς να περιορίζονται μόνο σε αυτά. Όταν φτάσετε στο Skellige για παράδειγμα, επικρατεί το κέλτικο ηχόχρωμα, με τις άρπες και τα βιολιά να κυριαρχούν.

Η μουσική μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μεσαιωνική, αλλά χωρίς αυστηρούς εγκυκλοπαιδικούς περιορισμούς όσο αφορά τη πιστότητα στη παραδοσιακή μεσαιωνική μουσική. Είναι όμως επηρεασμένη από τις παραδόσεις της εποχής. Η ιστορία του Witcher διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό μεσαίωνα, στη κεντρική Ευρώπη.  Οι δημιουργοί ανέμειξαν Ουκρανικές, Ρωσικές και Πολωνικές παραδόσεις μαζί με ψήγματα Βυζαντινής μουσικής τα οποία είναι διάχυτα στο soundtrack του Wild Hunt. Δεν έχει χορωδιακούς ύμνους αλλά folk μουσικά θέματα, που ξεκίνησαν να γίνονται ευρέως γνωστά μετά το 19ο αιώνα, από στόμα σε στόμα. Η μουσική του παιχνιδιού δίνει χρώμα στην ιστορία και τη πλοκή, και μπορεί να σταθεί μόνη της χωρίς τις εικόνες του παιχνιδιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μαζί με το παιχνίδι η CD Project Red έδινε και cd που περιείχε τη μουσική του παιχνιδιού. The Witcher - Netflix Series

Την μουσική σύνθεση και επιμέλεια της σειράς του Netflix ανέλαβαν οι Sonya Belousova και Giona Ostinelli που είχαν κάνει και το soundtrack για το "The Mist" και το "The Romanoffs". Η έμπνευση τους ήρθε από το σενάριο της σειράς, που προσπάθησαν να το μεταφράσουν σε folk τραγούδια, κάποια πιο αργά, κάποια πιο πανηγυριώτικα για να ταιριάζουν με τη πλοκή. Και για αυτή την εκδοχή του Gerald of Rivia (του βασικού πρωταγωνιστή) χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά όργανα (πάνω από 60 σύμφωνα με τους συντελεστές, μερικά εκ των οποίων αυτοσχέδια).

Μαντολίνα, κιθάρες, άρπες, όμποε, φλάουτα, ακόμα και ντενεκέδες συνδυάστηκαν για τη μουσική επένδυση του "The Witcher". Οι μουσικοσυνθέτες ακολούθησαν τις παραδόσεις της μεσαιωνικής Ευρώπης, με κάποια μοντέρνα στοιχεία για να το στρογγυλέψουν και να μην αγριευτούν οι θεατές. Για να το κάνουν πιο αβανταδόρικο, στη θέση του βάρδου Dandelion (στα Πολωνικά Jaskier) τοποθέτησαν τον Joey Batey, έναν ηθοποιό αλλά και τραγουδιστή  που έχει και τη δικιά του μπάντα (τους The Amazing Devil, με τρία albums στο δυναμικό τους). Στη σειρά ο Batey ερμηνεύει διάφορα κομμάτια με πιο χαρακτηριστικό το "Toss a Coin to Your Witcher", που ακούγεται αρκετές φορές και σε διάφορα χρονικά σημεία. 

Παρόλη τη προσπάθεια του Batey, τα κομμάτια στα οποία συμμετέχει και ο τρόπος που τα ερμηνεύει (με μπόλικο oversinging) ακούγονται σαν μία φτηνή εκδοχή της μουσικής επένδυσης που θα περιμέναμε για τον κόσμο που δημιούργησε ο Andrzej Sapkowski. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην -σε γενικές γραμμές - επιδερμική προσέγγιση των Sonya Belousova και Giona Ostinelli στο soundtrack, πάντα βέβαια σε σχέση με τη δουλειά που έγινε στο "Witcher 3: Wild Hunt" από τον Marcin Przybyłowicz. Για παράδειγμα το "Priscilla's Song" από το Soundrack του παιχνιδιού είναι μία σύνθεση πολύ πιο προσεγμένη από το άχαρο "Toss a Coin to Your Witcher". Ίσως επειδή το development του παιχνιδιού πήρε αρκετά χρόνια, αντίστοιχα και η επιμέλεια της μουσικής έγινε σε άλλους ρυθμούς και έδεσε με τη μυθοπλασία του Witcher. Το σίγουρο είναι πως όσοι από εμάς έχουν περιπλανηθεί στο "Witcher 3: Wild Hunt", έχουμε τις μελωδίες της ιστορίας ακόμα στα αυτιά μας, κάτι που δεν συνέβει με τη σειρά του Netflix. Για του λόγου το αληθές, εδώ θα βρείτε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι από τη μουσική που συνοδεύει την επίσκεψη του παίχτη στα Skellige isles, και τις περιηγήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν έχετε δει τη σειρά, η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη, και είναι πολύ πιθανό τελικά να ξεχαστείτε ακούγοντας το soundtrack του παιχνιδιού.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα