DSC00169

Μια βραδιά με τον Robert Plant και την Alison Krauss στο Βερολίνο

Ο Robert Plant με την Alison Krauss έκλεισαν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία στο Βερολίνο, με το υπόκωφο και γλυκό τους groove.

Διαβάστηκε φορες

Η συνεργασία του Robert Plant με την Alison Krauss επανήλθε στο προσκήνιο μετά από 14 χρόνια, στα οποία ο καθένας τους έψαχνε την έμπνευση σε άλλα projects. Η αλήθεια είναι πως κανείς μας δε πίστευε ότι όντως θα συνεργαστούν ξανά, δεδομένης της περιπετειώδους φύσης του Robert Plant. Κι όμως είμαστε στο 2022 και οι δυο τους κυκλοφόρησαν το "Raise The Roof", έναν δίσκο που στέκεται ισάξια δίπλα στη πρώτη τους κυκλοφορία ("Raising Sand", 2007). Φυσικά έναν νέο δίσκο πάντα ακολουθεί μια περιοδεία, με το δίδυμο να περνάει από πολλές πόλεις της Ευρώπης μέσα στο καλοκαίρι. Εμείς είχαμε τη τύχη να τους παρακολουθήσουμε στο Βερολίνο, όπου έπαιξαν στο Zitadelle, ένα αναγεννησιακό φρούριο που χρονολογείται περίπου στο 1600. Στην κεντρική αυλή του Zitadelle γίνονται συναυλίες και φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Ο μέσος όρος των ηλικιών που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τη συναυλία ήταν αρκετά υψηλός, καθώς οι παρευρισκόμενοι απαρτίζονταν κυρίως από φανατικούς των Led Zeppelin. Με τις διάφορες αυθόρμητες στροφές που έχει κάνει στη καριέρα του ο Robert Plant, τους παίρνει όλους μαζί, σε ένα ταξίδι που λίγοι καλλιτέχνες του βεληνεκούς του έχουν τολμήσει.

plant krauss01

Το δίδυμο βγήκε από τα δύο άκρα της σκηνής για να φτάσει στα μικρόφωνα και να ξεκινήσει με το "Rich Woman", που αρχικά κυκλοφόρησε το 1955 (από τους Li'l Millet & His Creoles) και το "Quattro" των Calexico. Η συνεργασία τους εκτός από το "High And Lonesome" που παίχτηκε στη μέση του set, αποτελείται από διασκευές, που τις φιλτράρουν μέσα από ένα δικό τους ηχόχρωμα, με ένα υπόκωφο και γλυκό groove να γεμίζει τις δομές των συνθέσεων. Έτσι, οι κιθάρες ανέβασαν λίγο τους τόνους στο "Fortune Teller" και βέβαια στο "Rock 'n' Roll" των Zeppelin σε μία όντως rock 'n' roll εκτέλεση. Ο Robert Plant ήταν λίγο πιο μαζεμένος στις ερμηνείες του και έλεγχε τις κλασικές του κραυγές ώστε να προσαρμόζεται στο μουσικό στυλ της Krauss. Παρόλα αυτά τον έβλεπες ότι ήταν έτοιμος να αγριέψει όποτε χρειάζεται, με το φλεγματικό του αγγλικό χιούμορ να υποβόσκει, λέγοντάς μας πως παρακολουθούμε τους νέους Everly Brothers.

Ακριβώς δίπλα του, η Alison Krauss ήταν πιο μετρημένη και όχι τόσο επικοινωνιακή, έφταιγε λίγο και το ότι ήταν άρρωστη μερικές μέρες πριν και είχαν ακυρωθεί κάποιες συναυλίες και ήταν κάπως πεσμένη, αλλά οι ερμηνείες της και ο τρόπος που χειρίζεται τη φωνή της ξάφνιασε όσους δεν την είχαν ξαναπαρακολουθήσει ζωντανά. Μπορεί ο Robert να βγαίνει μπροστά ως πιο αλέγρος, όμως η φωνητική δυναμική της Krauss είναι που δίνει χρώμα και ποικιλία στη συνεργασία τους.

plant krauss02

Το ότι ήταν όλοι καθήμενοι μείωνε λίγο τη διαδραστικότητα της συναυλίας, όμως αν το σκεφτείτε το υβρίδιο blues/folk/bluegrass που παίζουν ο Plant με την Krauss δεν αφήνει πολλά περιθώρια ξεσπάσματος ή ομαδικού τραγουδιού. Σίγουρα το κοινό περίμενε περισσότερο το "When The Levy Breaks" που έχουν διασκευάσει οι Zeppelin, όμως η ομορφιά της συναυλίας κρυβόταν στο "Stick With Me Baby", την αέρινη διασκευή που έχουν κάνει στους Everly Brothers, στο "Go Your Way" του Bert Jansch, στο rockabilly του "Leave My Woman Alone" που δεν έχουν ηχογραφήσει επίσημα (ακόμα) και στο πρώτο πρώτο single τουs από το μακρινό πια 2008, το "Gone Gone Gone" - πάλι των Everly Brothers. Χωρίς έντονη κινησιολογία, οι δυο τους άφηναν τη μουσική να κάνει το σόου, με τον κιθαρίστα JD McPherson και τον drummer Jay Bellerose να κλέβουν της εντυπώσεις στα γεμίσματα και τα solo.

Ναι φίλες και φίλοι μάς έλειψαν μερικά κομμάτια παρότι το setlist είχε 17, και πιο συγκεκριμένα μας έλειψε η διασκευή του "Searching For My Baby "και το "Battle Of Evermore" των Zeppelin που θεωρούμε πως τους ταιριάζει γάντι και που το έπαιζαν στις συναυλίες πριν «κρυώσει» η Alison. Ήταν όμως ένα πλήρες set που είχε τραγούδια και από τις δύο δισκογραφικές τους προσπάθειες που έκλεισε με το "Can't Let Go", το οποίο έφερε τον κόσμο όρθιο και μπροστά στη σκηνή. Ο Robert περιγράφει τη μουσική τους σαν "Music Of The Mountains", μία μουσική με απόκοσμη ομορφιά παιγμένη από ετερόκλητους μουσικούς στην αναζήτηση της μούσας τους, επιβεβαιώνοντας πως η φλόγα μεταξύ του Plant και της Krauss καίει δυνατά.


Robert Plant & Alison Krauss @ Berlin 2022 Setlist

Rich Woman (Li'l Millet & His Creoles)
Quattro (World Drifts In) (Calexico)
Fortune Teller (Benny Spellman)
The Price of Love (The Everly Brothers)
Rock and Roll (Led Zeppelin)
Please Read the Letter (Jimmy Page & Robert Plant)
Stick With Me Baby (The Everly Brothers)
High and Lonesome
Last Kind Words Blues (Geeshie Wiley)
You Led Me to the Wrong (Ola Belle Reed)
Trouble With My Lover (Allen Toussaint & Leo Nocentelli)
Go Your Way (Bert Jansch)
Leave My Woman Alone (Ray Charles)
Gone Gone Gone (The Everly Brothers)
When the Levee Breaks (Memphis Minnie & Kansas Joe McCoy)
Somebody Was Watching Over Me (Maria Muldaur)
-
Can't Let Go (Lucinda Williams)

* Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Ξενοφώντα Καράμπαλη και το MixGrill.gr.

Διαβάστε ακόμα