Evolution

Μια διαφορετική εκδοχή της «Εξέλιξης» βαμμένη με τρόμο

Στον βυθό ενός απομονωμένου νησιού βρίσκεται ένα παράξενο νεκρό αγόρι. Η προέλευσή του θα αποκαλύψει μια μεταφυσική ιστορία τρόμου.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Évolution
Αγγλικός τίτλος: Evolution
Ελληνικός τίτλος: Εξέλιξη
Πρώτη κυκλοφορία: 2015
Σκηνοθεσία και σενάριο: Lucile Hadžihalilović, Alantė Kavaitė
Πρωταγωνιστούν: Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ξεχωρίζει για: το ιδιαίτερο σενάριο
Σταθείτε αν σας αρέσει: το μεταφυσικό στοιχείο
Προσπεράστε αν: δεν προτιμάτε ταινίες τρόμου

Ο Νίκολας κολυμπάει στα καταγάλανα νερά ενός απομονωμένου νησιού. Εκεί ζει μαζί με άλλα νεαρά αγόρια και γυναίκες που τα φροντίζουν. Τα αγόρια γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται για τις βιολογικές τους μητέρες, αλλά είναι οι μόνες μητέρες που έχουν γνωρίσει στη ζωή τους. Σε μια ελεύθερη καταδύση στο βυθό ο Νίκολας θα δει ένα νεκρό αγόρι με έναν κόκκινο αστερία. Η μητέρα του θα ψάξει για το πτώμα στη θάλασσα, αλλά δεν θα καταφέρει να το βρει. Μετά από μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών, σύντομα θα βρεθεί σε μια κλινική, όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση. Λίγο κάτω από τον αφαλό του θα παρατηρήσει μια μικρή τομή, καλυμμένη από ράμματα, ενώ στο δωμάτιο ανάρρωσης θα διαπιστώσει πως όλα τα αγόρια που βρίσκονται μαζί του έχουν ακριβώς το ίδιο σημάδι. Η Στέλλα μια από τις νοσοκόμες που τον φροντίζουν θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις σε ένα χαοτικό σενάριο.

Η Lucile Hadžihalilović ζωγραφίζει τον τρόμο με φόντο τα γαλάζια νερά του ωκεανού, τη βοή του βυθού και την ηρεμία της θάλασσας. Μια διαφορετική ιστορία για την ερμηνεία της εξέλιξης, παίρνει τη μορφή εφιάλτη για να περιγράψει φοβίες για το ανθρώπινο σώμα, την εγκυμοσύνη και τη δημιουργία της ζωής στον κόσμο. Η Hadžihalilović αφήνει ανοιχτές ερμηνείες στην πλοκή ενός θρίλερ που δημιουργεί σταδιακά την αίσθηση του φόβου, σε ένα σκηνικό απόλυτης γαλήνης.

Ο μικρός Max Brebant ως το σύμβολο της αθωότητας υποδύεται τον πρωταγωνιστή Νίκολας, αναδεικνύοντας την περιέργεια ενός παιδιού που νιώθει πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν, ενώ διαρκώς δημιουργούνται στο μυαλό του νέα αναπάντητα ερωτήματα για όσα συμβαίνουν στο νησί. Στο αχανές βλέμμα της Roxane Duran, της νοσοκόμας του νεαρού Νίκολας, θα συναντήσουμε για πρώτη φορά την τρυφερότητα, σε έναν κόσμο γεμάτο ψυχρότητα και απάθεια που μοιάζει να έχει βγει από το Στέπφορτ. Ένα σημειωματάριο με ζωγραφιές του Νίκολας θα είναι η αφορμή για να ξυπνήσουν στη Στέλλα συναισθήματα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόσωπο καμίας από τις γυναίκες που βρίσκονται στο νησί.

Η «Εξέλιξη» βουτάει στον κόσμο του ανεξήγητου και του μεταφυσικού με κέντρο του τον άνθρωπο. Αυτό είναι και το στοιχείο που ξεχωρίζει την ταινία, σε ένα μεταφυσικό θρίλερ που δημιουργεί τον τρόμο μέσα από την αρμονία. Άρτια σκηνοθετημένο σαν έναν σκοτεινό εφιάλτη προσεγγίζει τη συνείδηση και τον φόβο, παίζοντας με το φως και τη φύση. Τα πλάνα της Hadžihalilović θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής που έρχονται στη ζωή. Όταν το φως φτάσει στο σκοτάδι, η πραγματικότητα γίνεται δύσκολα αποδεκτή.

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα