Gimme 10: Η Θάλασσα

Τραγούδια για τη Θάλασσα, που εκφράζουν τα αντιφατικά αισθήματα που τρέφουν γι' αυτήν οι άνθρωποι.
Διαβάστηκε φορες
Σύμφωνα με την επικρατούσα επιστημονική θεωρία, η ζωή στη Γη εμφανίστηκε πρώτη φορά στο νερό. Όπως και να έχει το πράγμα, η θάλασσα ανέκαθεν μαγνήτιζε τη φαντασία των ανθρώπων αλλά ενέπνεε και τον φόβο. Από την άλλη, όταν φτάνει το καλοκαίρι, σε αυτήν καταφεύγουμε για λίγη δροσιά. Όλα αυτά τα αντιφατικά αισθήματα αντικατοπτρίζονται και σε πολλά τραγούδια.

1. Θάλασσα – Λένα Πλάτωνος
(Λένα Πλάτωνος)
«Τη θάλασσα δεκατέσσερα χρόνια είχα να τη δω. Υποθέτω πως έτσι ξαναγεννιέται κανείς, ανοίγοντας τον εαυτό του, μοιρογνωμόνιο του ορίζοντα, σε μιαν ανείπωτη αγκαλιά για τη μητέρα του κόσμου, τη θάλασσα». Από τον δίσκο Ημερολόγια (2008).

2. A Burial At Sea – Get Well Soon
(Konstantin Gropper)
Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Get Well Soon είναι ο Γερμανός τραγουδοποιός, τραγουδιστής και οργανοπαίχτης Konstantin Gropper. Το εν λόγω κομμάτι, μια αργόσυρτη, σχεδόν πένθιμη μπαλάντα, προέρχεται από το τρίτο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο Vexations (2010).

3. Μια Θάλασσα Μικρή – Διονύσης Σαββόπουλος
(Διονύσης Σαββόπουλος)
Εδώ έχουμε ένα από τα τέσσερα τραγούδια που συμπεριλήφθηκαν στον πρώτο μικρό δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου, το 1965. Πρόκειται για ένα όμορφο τραγούδι που, όμως, μαρτυρά ότι ο σπουδαίος τραγουδοποιός δεν είχε βρει ακόμα, τότε, την απόλυτα δική του φωνή...

4. Everlasting Sea – Donovan
(Donovan Leitch)
Μια επιλογή από το άλμπουμ Sutras (1996), το δέκατο ένατο του Βρετανού τροβαδούρου. Πρόκειται για συνεργασία του με τον σπουδαίο παραγωγό Rick Rubin που, αν και δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη στον εμπορικό τομέα, τον έφερε σε επαφή με ένα νεότερο ακροατήριο και ενεργοποίησε τους παλιούς φίλους της μουσικής του.

5. Θάλασσα Του Πρωιού – Χρήστος Λεττονός
(Δήμος Μούτσης-Κωνσταντίνος Καβάφης)
Η Τετραλογία (1975) του Δήμου Μούτση είναι ένα άλμπουμ-ορόσημο για την ελληνική δισκογραφία, κυρίως λόγω της χρήσης συνθετητών, μία από τις πρώτες φορές που επειχειρήθηκε στα μέρη μας. Και η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί παράδειγμα σωστής μελοποίησης αλλά και ερμηνείας, από τον Χρήστο Λεττονό, συνοδεία χορωδίας.

6. Swallowed In The Sea – Coldplay
(Guy Berryman-Jonny Buckland-Will Champion-Chris Martin)
Το X&Y (2005), το τρίτο στούντιο άλμπουμ των Coldplay, δεν έτυχε της αποδοχής του προκατόχου του, A Rush Of Blood To The Head (2002), και έδωσε στήριγμα σε πολλούς να απορρίψουν το γκρουπ ως αντιγραφείς των U2 και αδιάφορους. Σίγουρα υπήρχε κάποια βάση σε αυτούς τους ισχυρισμούς αλλά η σταθερά υψηλή μελοποιητική ικανότητά τους, σε τραγούδια όπως το συγκεκριμένο, κατάφερνε πάντα να σώζει την παρτίδα.

7. Seven Seas Of Rhye – Queen
(Freddie Mercury)
Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Queen. Εμφανίστηκε στο ντεμπούτο τους ως ορχηστρικό και στο αμέσως επόμενο άλμπουμ τους ως τραγούδι. Χαρακτηρίζεται από πιανιστικά αρπίσματα και δυνατές κιθάρες. Κυκλοφόρησε και ως τρίτο σινγκλ της μπάντας, το 1974.

8. Seven Seas – Echo And The Bunnymen
(Will Sergeant-Ian McCulloch-Les Pattinson-Pete de Freitas)
Το τρίτο σινγκλ από το Ocean Rain του 1984. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κομμάτι από τον καλύτερο, ίσως, δίσκο της παρέας του Ian McCulloch. Μελωδία, ατμόσφαιρα, ερμηνεία, εκτέλεση, όλα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

9. Θάλασσα Πλατιά – Αλίκη Βουγιουκλάκη
(Μάνος Χατζιδάκις-Γιώργος Ρούσσος)
Ένα πασίγνωστο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι που πρωτακούστηκε στην ταινία Μανταλένα (1960) του Ντίνου Δημόπουλου. Γνώρισε αρκετές επανεκτελέσεις αλλά η συγκεκριμένη, παρά τις όποιες ερμηνευτικές αδυναμίες της Βουγιουκλάκη, παραμένει η πιο «συμπαθητική».

10. Η Πιο Όμορφη Θάλασσα – Μαρία Δημητριάδη
(Θάνος Μικρούτσικος-Nazim Hikmet)
Κλείνουμε με ένα από τα πιο συγκινητικά τραγούδια που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος, μελοποιώντας στίχους του Τούρκου ποιητή Nazim Hikmet, με την κρυστάλλινη ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη. Από το άλμπουμ Πολιτικά Τραγούδια του 1976.

* Φωτογραφία εξωφύλλου από http://www.worldgallery.co.uk/art-print/Sea-Sparkle-107625.html.
Διαβάστε ακόμα