Dub FX

Ο Dub FX έχει το δικό του μοναδικό «λέγειν»

Ραπ ταλέντο ανακατεμένο με εφέ και σαξόφωνο.

Διαβάστηκε φορες

Ο Benjamin Stanford, γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Dub FX, είναι ένας Αυστραλός μουσικός, γνωστός για τη μοναδική του προσέγγιση στη μουσική και στις τεχνικές δημιουργίας της. Ξεκίνησε τη μουσική του στα νεανικά του χρόνια, με την είσοδο σε ένα εναλλακτικό ροκ και ραπ συγκρότημα, τους N.O.N. Αφού οι N.O.N κυκλοφόρησαν το πρώτο και μοναδικό τους άλμπουμ το 2004, ο Benjamin αποφάσισε να συνεχίσει ως σόλο καλλιτέχνης και μετακόμισε στην Ευρώπη, όπου εφάρμοσε για πολλά χρόνια έναν νομαδικό τρόπο ζωής ως ταξιδιώτης μουσικός. Αυτός ο τρόπος ζωής έμελλε να είναι το σημείο καμπής που οδήγησε στον καλλιτέχνη Dub FΧ. Σταδιακά ο Benjamin άρχισε να εξελίσσεται μουσικά με αυτό το ψευδώνυμο, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του σε όλη την Ευρώπη με παραστάσεις δρόμου, συμμετοχές σε μουσικά φεστιβάλ και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Το 2008 ο κινηματογραφιστής Ben Dowden χάρισε στον Dub FΧ ένα «δώρο» που θα άλλαζε τη ζωή και των δύο, όπως έχει παραδεχτεί. Πρόκειται για ένα βίντεο που τράβηξε στους δρόμους του Μπρίστολ, με τον Dub FX να σπάει την ανιαρή ατμόσφαιρα της πόλης με το ταλέντο του. Λίγα λεπτά επιτυχημένου rap και beatboxing έφεραν την πρώτη μεγάλη επιτυχία για τον Αυστραλέζο, αρκετά πριν το "viral" γίνει κομμάτι του καθημερινού μας λεξιλογίου. Το κομμάτι που ερμήνευσε ο Dub FX λεγόταν "Love Someone". Το βιντεάκι έχει 30 εκ. views στο YouTube αυτήν τη στιγμή.

Η συνταγή ήταν απλή και παραμένει σταθερή μέχρι και σήμερα: ένα one-man show βασισμένο σε εντυπωσιακό beatboxing και rap, εμπλουτισμένο με εφέ μέσα από πεταλιέρες και λούπες. Ο ηχητικός πλούτος στο τελικό αποτέλεσμα είναι εφάμιλλος με εκείνον που παράγουν πολυμελή σχήματα. 

Το μουσικό happening του Μπρίστολ σίγουρα βοήθησε τον Dub FX να επιτύχει μια ευρεία διεθνή αναγνώριση, αφού τον καθιέρωσε ως καινοτόμο καλλιτέχνη. Όμως, ανάλογα δείγματα είχε δώσει και παλιότερα. Το 2007 κυκλοφόρησε το "Live In The Street", ένα ολόκληρο άλμπουμ γεμάτο ερμηνείες του στο δρόμο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το 2010 συνεργάστηκε εκμεταλλεύτηκε τις ικανότητες του παραγωγού Sirius, με τον οποίο συγκατοικούσε, για να φτιάξει το άλμπουμ "Everything Is A Ripple". Το άλμπουμ ήταν πραγματικά προϊόν της εποχής του, συνδυάζοντας τα φωνητικά του Benjamin με dubstep αισθητική.

Και ο κατάλογος συνεχίστηκε με τέσσερα ακόμα άλμπουμ, που έφτασαν τις 100.000 πωλήσεις μαζί με τα δύο προηγούμενα. Νούμερο διόλου αμελητέο για έναν «εναλλακτικό» καλλιτέχνη σε μια εποχή δύσκολη για την αναλογική δισκογραφία. Έχουμε και λέμε: "Theory Of Harmony" (2013), "Thinking Clear" (2016) "Roots" (2020) και "Branches" (2020).

Οι στίχοι του Dub FX αφορούν τόσο την παγκόσμια επικαιρότητα όσο και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ προτείνουν την ατομική επανάσταση μέσω της αυτοδιάθεσης και της δέσμευσης σε κάποιον σκοπό. Αναφέρονται επίσης σε θέματα κοινωνικής σημασίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τραγούδι "Society's Gates", βασισμένο χαλαρά στη ζωή του φιλόσοφου Σωκράτη.

Ένα αφιέρωμα στον ταλαντούχο ράπερ δεν θα μπορούσε να αφήσει απέξω το σαξοφωνίστα Mr. Woodnote, που τον έχει συνοδέψει τόσες και τόσες φορές στη σκηνή. Οι στέρεες γνώσεις του πάνω στην τζαζ «παντρεύονται» μοναδικά με την freestyle λογική του, χαρίζοντας στον Dub Fx το ιδανικό alter ego επί σκηνής.

Αυτό το δίδυμο, λοιπόν, θα χαρίσει τη φαινομενικά απλή αλλά τόσο «γεμάτη» σκηνική του παρουσία στο ελληνικό κοινό. Την Κυριακή 18 Ιουνίου στο ARCH Club Live Stage (Αθήνα) και τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Block 33 (Θεσσαλονίκη) ο Benjamin θα βρεθεί ξανά στη χώρα μας, για πρώτη φορά παρέα με τον αγαπημένο του σαξοφωνίστα. Ας φροντίσουμε να τους προφέρουμε την υποδοχή που τους αξίζει!


Tags
Διαβάστε ακόμα