Σελιδο-γυρίσματα Μπι Όπως Μπίρα

Oι πιο κρύες περίοδοι του χρόνου προδιαθέτουν πολύ περισσότερο για διάβασμα, iδιαίτερα αν επιστρέφει ο αγαπημένος σου συγγραφέας. Ο Tom Robbins γράφει το ένατο μυθιστόρημα του το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος με τίτλο Μπι Όπως Μπίρα.

Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 12ο 

I've got you under my skin, I've got you deep in the heart of me...

Φθινόπωρο λοιπόν, κοινότυπη διαπίστωση μεν, αληθινή δε. Μόνο λόγους για μελαγχολία δεν βλέπω, αντίθετα πολλές επιλογές για τις επόμενες δροσερές μέρες και νύχτες. Με εντυπωσιάζουν κάθε καλοκαίρι τα εκτενή αφιεώματα σε διάφορα έντυπα για τα 'βιβλία του καλοκαιριού', τα οποία μάλιστα, συνήθως μόνο για να διαβαστούν σε παραλία δεν είναι. Είναι κάτι σαν τα 'καλοκαιρινά τραγουδάκια', όρος που κανείς ποτέ δεν κατάλαβε. Άλλωστε για μένα οι πιο κρύες περίοδοι του χρόνου προδιαθέτουν πολύ περισσότερο για διάβασμα.

Ιδιαίτερα αν επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια ο αγαπημένος σου συγγραφέας. Ο πολυαγαπημένος μου Tom Robbins γράφει το ένατο μυθιστόρημα του B Is For Beer, το οποίο κυκλοφορέι και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Αίολος με τίτλο Μπι Όπως Μπίρα. Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο, πρόκειται για ένα παιδικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες, που εμπνέεται από έναν πλανήτη, οι κάτοικοι του οποίου καταναλώνουν 36 δισεκατομμύρια γαλόνια μπίρας ετησίως. Το πώς συνδέεται το γεγονός αυτό με τους ήρωες του βιβλίου, δηλαδή μια μικρή μαθήτρια νηπιαγωγείου, την οικογένειά της και έναν μαγικό επισκέπτη, θα πρέπει να αφεθούμε για άλλη μια φορά στα σίγουρα χέρια του Robbins για να το μάθουμε.

Άλλωστε, ο 73χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αγαπηθεί για αυτήν ακριβώς την ικανότητά του: να χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία τα εργαλεία της αλληγορίας, του παραδόξου, της σάτιρας και των αφηρημένων εννοιών, να πλάθει τους ιδιαίτερους και πολυδιάστατους ήρωές του και να κατορθώνει τελικά να περάσει στον αναγνώστη τα κοινωνικά του σχόλια με τρόπο υφέρποντα. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει ζήσει μια πλούσια ζωή, αφού σπούδασε δημοσιογραφία, τα παράτησε λόγω προβλημάτων πειθαρχίας που αντιμετώπιζε, υπηρέτησε στην αεροπορία ως μετεωρολόγος στην Κορέα και παράλληλα ασχολήθηκε εκτενώς με το μαύρο εμπόριο κινέζικων σαπουνιών και οδοντόκρεμας, εργάστηκε ως μπογιατζής στη γενέτειρά του Virginia, μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη με ωτοστόπ και εξελίχθηκε σε κήρυκα της κοινότητας του LSD, μαζί με το φίλο του και γιατρό Timothy Leary, έκανε πέντε γάμους και τρεις γιους και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα σε ηλικία 35 ετών. Σε μια συνέντευξή του ο ίδιος είχε πει ότι για τη συγγραφική διαδικασία νιώθει τον έρωτα που περιγράφει ο Sinatra στο I've got you under my skin και ότι θα ήθελε οι αναγνώστες να μη γνωρίζουν πολλά πράγματα για τον ίδιο, γιατί θεωρεί ότι έτσι εμποδίζεται η δημιουργική ανάγνωση. Ας σεβαστώ κι εγώ την επιθυμία του κι ας σταματήσω κάπου εδώ...

Βιβλιογραφία

Another Roadside Attraction (1971)

Even Cowgirls Get the Blues (1976), που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από το φίλο του, Gus Van Sant

Still Life with Woodpecker (1980)

Jitterbug Perfume (1984)

Skinny Legs and All (1990)

Half Asleep in Frog Pajamas (1994)

Fierce Invalids Home from Hot Climates (2000)

Villa Incognito (2003)

Wild Ducks Flying Backward (2005)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Tom Robbins http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Robbins και σχετικά με το Μπι Όπως Μπίρα http://www.aiolos.com.gr/item.php?id=323 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Robbins, www.ianos.gr

Διαβάστε ακόμα