Αστεροσκοπείο (1)

King Garcia, MoonMoth και Marva Von Theo: Μια βραδιά στο Αστεροσκοπείο

Stargazing μετά μουσικής.

Διαβάστηκε φορες

Είναι όλο και πιο σύνηθες τα τελευταία χρόνια να παρακολουθούμε συγκροτήματα σε χώρους που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένοι με συναυλίες και μουσικές. Η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου έρχεται αυτόματα στον νου όταν μιλάμε για μουσικές εμφανίσεις έξω από τα συνηθισμένα. Το αποτέλεσμα είναι θετικό και για τις δυο πλευρές. Οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα δοκιμάζονται σε καινούργιες συνθήκες και τα μέρη που συνήθως πραγματοποιούνται οι συναυλίες ανοίγονται περσότερο στον κόσμο. Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε και η ζωντανή παρουσία τριών καινούργιων σχετικά γκρουπ το Σάββατο της 1ης Ιουνίου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Σε μια από τις πιο ωραίες περιοχές της πρωτεύουσας, στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο, κοιτάζοντας την Ακρόπολη, όσες και όσοι παρευρεθήκαμε εκεί νιώσαμε την μουσική να αναδύεται μέσα από το νυχτερινό ουρανό, όντας σε άμεση επαφή με τους μουσικούς. Ο χώρος ήταν διαμορφωμένος για την συγκεκριμένη βραδιά, με την τοποθέτηση των οργάνων (αναλογικών και μη) σε μια σκηνή και τους θεατές να κάθονται σε καρέκλες απέναντι ή να είναι όρθιοι πιο πίσω.

Ξεκίνημα στις 20:30, την προγραμματισμένη ώρα έναρξης με τους Marva Von Theo, ένα electropop, synthwave duo που σχηματίστηκε το 2016 από την τραγουδίστρια-τραγουδοποιό Μάρβα Βούλγαρη, με έδρα την Αθήνα, και το συνθέτη-παραγωγό Τεό Φοινίδη. Αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς. Η μουσική του ντουέτου είναι σαν ένα ηλεκτρονικό πέπλο, με dreampop αναφορές, που μεταδίδει μια εσωτερική ένταση που σαγηνεύει, οδηγώντας μας σε ένα συναισθηματικό, μελαγχολικό ταξίδι.


Κάνουν τον ήχο τους να ακούγεται σύγχρονος ενώ πατάνε πάνω σε΄80s ηχοχρώματα και σκοτεινές μελωδίες. Η φωνή και η όμορφη ερμηνεία της Βούλγαρη, που τραγουδά γεμάτη αυτοπεποίθηση και χάρη, ξεφεύγει από την ερμηνευτική πεπατημένη των περισσοτέρων εγχώριων synthpop συγκροτημάτων. Με τραγούδια από τους δίσκους τους "Dream Within A Dream" και "Afterglow", μας κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον για 45 περίπου λεπτά.


Η συνέχεια δεν διαφοροποίησε πολύ το ηχητικό πλαίσιο, μιας και σειρά είχαν οι MoonMoth. Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 2022 και η μουσική του περιλαμβάνει σκοτεινούς ήχους με ιδιαιτέρως συναισθηματικά φωνητικα. Συνδυάζουν τον ακουστικό ήχο της κλασικής κιθάρας με τα ηλεκτρονικά ηχοτοπία των synths, για να δημιουργήσουν μια ονειρική ατμόσφαιρα. Ο λυρισμός των διπλών γυναικείων φωνητικών, τα απολύτως απαραίτητα χτυπήματα των τυμπάνων και οι αρμονίες της κιθάρας μεταφέρουν τον/την ακροατή/τρια σε τόπους αναγέννησης, όπου κυριαρχούν αρχέγονοι ρυθμοί.


Σαφώς βελτιωμένη εμφάνιση σε σχέση με την παρουσία τους πριν λίγους μήνες στην Αγγλικανική Εκκλησία, οι MoonMoth αποτελούν πια μια υπολογίσιμη παρουσία στα σκοτεινά μουσικά πράγματα της πόλης, φέροντας ένα πολυποίκιλο ηχητικό στίγμα, από τις αρμονίες των παλιών Gathering, το ψύχος των Before The Dawn, το μυστηριακό στοιχείο των Dead Can Dance, αλλά και την σκοτεινιά των Warning.

Λίγο μετά τις δέκα υποδεχτήκαμε τους King Garcia, ένα κουαρτέτο με βάση την Αθήνα που παίζει βαριά, ορχηστρική μουσική, με τρομπέτες, κλαρίνα, κιθάρα, μπάσο και ντραμς, σε μια κατά τα φαινόμενα σύμπραξη post rock με μουσική τύπου Ennio Morricone και μια μεγάλη τζούρα από Villagers Of Ioannina City. Η επιτυχία των τελευταίων σίγουρα έχει ανοίξει το δρόμο σε πολλά συγκροτήματα της ευρύτερης stoner rock αισθητικής για να τους ακολουθήσουν, κάτι που είναι δυσκολότερο από όσο ακούγεται.


Ακούσαμε συνθέσεις από το επερχόμενο άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στην χρονιά και μια διαφορετική εκτέλεση στο πασίγνωστο "Ederlezi", που ξεσήκωσε ακόμα περισσότερο τον κόσμο ομολογουμένως, μιας και έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής συνολικά, φανερώνοντας την αγάπη που τρέφουν πολλοί για αυτούς τους ήχους.

Με το ρολόι να δείχνει 23:00 και κάτι η διοργάνωση έφτασε στο τέλος της, με την παρότρυνση των υπεύθυνων προς όλους και όλες να προλάβουν να δουν τον έναστρο ουρανό από το τηλεσκόπιο και όχι μόνο μέσα από τις μουσικές.

Διαβάστε ακόμα