Γιώργος Κατσάνος, Ειρήνη Τηνιακού. Αυτοί οι δύο μουσικοί κρύβονται πίσω από το dark/synth ντουέτο Incirrina, που όπως φαίνεται, βρίσκεται σε μία πολύ δημιουργική φάση. Στα μέσα του καλοκαιριού κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ελληνόφωνο single «Κρυφό», ένα τραγούδι σκοτεινό για τους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε. Αυτές τις μέρες, ετοιμάζονται για την εμφάνισή τους στο Death Disco Open Air Festival, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη, αλλά και για μία μίνι περιοδεία στην Ευρώπη.
Σε αυτήν την πολύ παραγωγική φάση, τους αναζητήσαμε για μία συζήτηση.
MixGrill: Σε τι φάση σας βρίσκουμε λίγο πριν την εμφάνιση σας στο Death Disco Open Air Festival;
Incirrina: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμμετέχουμε στο Death Disco Open Air Festival. Ετοιμαζόμαστε για τη συναυλία μας εκεί κάνοντας πρόβες και συζητώντας πολύ για το επερχόμενο μεγάλο αυτό συναυλιακό γεγονός —ανυπομονούμε όχι μόνο να παίξουμε αλλά και να παρακολουθήσουμε τις συναυλίες από πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολή. Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε και για περιοδεία σε Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου —αυτά παράλληλα με τις δουλειές της καθημερινότητας, βέβαια, οπότε είναι μια πολύ έντονη περίοδος, γεμάτη με χαρά και ανυπομονησία και μπόλικο άγχος για τη διευθέτηση των πρακτικών ζητημάτων που σχετίζονται με το ταξίδι.
M.G.: Ποιο το σκεπτικό πίσω από την χρησιμοποιηση ελληνικού στίχου στο τελευταίο σας single, «Κρυφό»;
I.: Το «ΚΡΥΦΟ» προέκυψε από την ανάγκη να μιλήσουμε πιο άμεσα, στην μητρική μας γλώσσα, για αυτά που μας καίνε. Όπως και σε προηγούμενες αγγλόφωνες κυκλοφορίες μας, οι στίχοι ειναι του Κωνστανίνου Λόντου, με τον οποίο συζητάμε πάρα πολύ για κάθε θέμα πριν αυτό μεταμορφωθεί σε τραγούδι. Είναι εποχή που τα γεγονότα και οι καταστάσεις μάς υπερβαίνουν, μας συνθλίβουν, γινόμαστε, ως κοινωνία, μάρτυρες τρομερών πραγμάτων, σε όλα δυστυχώς τα επίπεδα. Το «ΚΡΥΦΟ» προέκυψε από τις σκέψεις για την σχέση του «εαυτού» με τα γεγονότα γύρω του, για τη μη ανάληψη δράσης, την παθητική αποδοχή πραγμάτων και καταστάσεων, για την «παράλυση» και την απάθεια της εποχής μας (σαν γενικό φαινόμενο, γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις). Όλα αυτά έχουν για μας μια συναισθηματική φόρτιση που δεν θα μπορούσαμε εύκολα να αποδώσουμε σε άλλη γλώσσα.
M.G.: Νιώθετε μέρος της καινούργιας dark ελληνικής σκηνής; Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε μπάντες με κοινή αισθητική και ήχο;
I.: Η ελληνική σκηνή έχει πολλά και πολύ σημαντικά συγκροτήματα και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μπορούμε να συγκαταλεγόμαστε σαν μέρος της. Όπως είναι φυσικό, σε μια μητρόπολη όπως η Αθήνα, συμβαίνουν πολλά και δημιουργούνται πυρήνες ανθρώπων και συγκροτημάτων. Με κάποιους ανθρώπους της σκηνής, πέρα από την κοινή αισθητική, μας συνδέουν και προσωπικές σχέσεις φιλίας και αλληλοεκτίμησης και έχουμε συνεργαστεί σε συναυλίες, κοινές κυκλοφορίες και συνεργασίες σε κομμάτια. Μακάρι να μπορούσε κανείς να τα παρακολουθεί όλα. Πάντως, είναι παρήγορο κάπως το γεγονός οτι στην ζοφερή εποχή μας, αν μη τι άλλο, γίνονται πολλά μουσικά και καλλιτεχνικά πράγματα, τουλάχιστον στην Αθήνα.
M.G.: Το τραγούδι σας «Κρυφό» έφερε στο νου μου τους Xmal Deutchland. Είναι μουσική επιρροή σας; Ποια άλλα είναι τα ακούσματά σας;
Πραγματικά είναι από τις μπάντες που μας άρεσαν πολύ, και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που θα δούμε στο φεστιβάλ την ψυχή της μπάντας, την Anja Huwe. Οι μουσικές —και όχι μόνο— επιρροές κυλάνε στο αίμα των ανθρώπων, αποτελούν μέρος του εσωτερικού τους κόσμου και της αισθητικής τους και του κώδικα με τον οποίο συνδιαλέγονται με τον έξω κόσμο. Από τα ακούσματά μας, τα πιο κοντινά τουλάχιστον στη σκηνή αυτή, αναφέρουμε ενδεικτικά τους Jean-Michel Jarre, Kraftwerk, Joy Division, Siouxsie and the Banshees, Bauhaus, Nick Cave.
M.G.: Σε τι στάδιο βρίσκονται οι ηχογραφήσεις για το νέο σας δίσκο;
I.: Έχουμε σχεδόν τελειώσει με το συνθετικό μέρος και είμαστε στο στάδιο της ηχογράφησης των κομματιών. Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς να τα έχουμε ολοκληρώσει και να κυκλοφορήσει ο τρίτος δίσκος μας το 2026. Είναι όμορφη και έντονη η διαδικασία δημιουργίας ενός άλμπουμ, από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός μουσικού ή ενός σχήματος, και μας γεμίζει τη σκέψη καθημερινά, το πώς θα διαμορφωθεί το κάθε κομμάτι σε όλα του τα επίπεδα μέχρι την πιο μικρή του λεπτομέρεια.
M.G.: Θεωρείτε την Death Disco το κέντρο της ελληνικής dark σκηνής; Το μέρος που υποστηρίζει και προωθεί συγκροτήματα όπως εσείς;
I.: Η Death Disco αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, κομβικό για τη σκηνή. Στο χώρο της έχουν φιλοξενηθεί πάρα πολύ ωραίες και σημαντικές συναυλίες και events τα τελευταία 12 χρόνια και είναι το κατεξοχήν μέρος στην Αθήνα που θα επισκεφτεί κάποιος λάτρης της σκηνής, και όχι μόνο. Ταυτόχρονα ο θεσμός του Death Disco Open Air Festival συμπληρώνει με τον καλυτερο τρόπο το σκηνικό των φεστιβάλ στην χώρα μας και έχει ήδη καθιερωθεί στις συνειδήσεις του κοινού ως ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά dark alternative φεστιβάλ, πράγμα αξιοθάυμαστο σε σχέση με το γεγονός ότι μετράει ελάχιστα χρόνια ύπαρξης.
M.G.: Τι περιμένετε από τις εμφανίσεις του φεστιβάλ; Κάποια που περιμένετε με ανυπομονησία;
I.: Θέλουμε να δούμε όλα, ένα προς ένα, τα συγκροτήματα που θα συμμετέχουν. Είναι πάρα πολύ αξιόλογα και είναι μοναδική ευκαιρία να τα απολαύσουμε μαζεμένα στην πόλη μας. Κρίνοντας από παλαιότερες συναυλίες όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, το διήμερο αναμένεται να είναι εκρηκτικό και πολύ έντονο. Αν είναι να ξεχωρίσουμε κάποιες εμφανίσεις, πρωτίστως θα θέλαμε να δούμε Anne Clark, Anja Huwe και Peter Hook.

M.G.: Ποια τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον; Τι να περιμένουμε από τους Incirrina?
I.: Θέλουμε να κυκλοφορήσει ο νέος μας δίσκος και να παίζουμε σε συναυλίες καινούρια κομμάτια. Στα σχέδιά μας για το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνονται σίγουρα και κάποια καινούρια βίντεο και ταξίδια για συναυλίες. Επίσης θα θέλαμε να εξερευνήσουμε κι άλλο τον ήχο και να πειραματιστούμε πολύ σε αυτό το επίπεδο. Μακάρι να υπάρχουν οι συνθήκες για να συνεχίσουμε να κάνουμε μουσική και να την μοιραζόμαστε, αυτό είναι το πιο σημαντικό.