Vampire Weekend - Contra

Vampire Weekend - Contra

Το δεύτερο album των Vampire Weekend με τίτλο Contra δεν είναι καλύτερο από το πρώτο τους, αλλά σίγουρα είναι άξιος διάδοχός του και το συγκρότημα δείχνει να έχει ξεπεράσει το «θόρυβο» που...
Διαβάστηκε φορες
Vampire Weekend - ContraΤο νέο album των Vampire Weekend κυκλοφόρησε την προηγούμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, δύο χρόνια μετά το ομώνυμο και πολυσυζητημένο ντεμπούτο τους. Ο τίτλος του δίσκου είναι Contra και έρχεται σε αντίθεση με το τριπλό album Sandinista! που κυκλοφόρησαν οι Clash το 1980. Στην ιστορία της Νικαράγουα, οι Contrasήταν μια χαλαρή ομοσπονδία δεξιών ακτιβιστών, το αντίπαλο δέος του μαρξιστικού ακτιβισμού του Εθνικού Μετώπου των Sandinistas στο τέλος των 70s-αρχές 80s.

Οι Clash είναι πηγή έμπνευσης των Vampire Weekend και ταυτόχρονα αγαπημένη μπάντα του τραγουδιστή τους Ezra Koening, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο πρόσφατο Uncut! Το εξώφυλλο κοσμεί η φωτογραφία μίας νεαρής Καλιφορνέζας με ξανθά μαλλιά και κίτρινο polo Τ-shirt. Το Contra ηχογραφήθηκε στο Brooklyn σε παραγωγή του πολυοργανίστα τους Rostam Batmanglij και οι επιρροές στο album από σύγχρονους Αφρικάνικους ρυθμούς είναι εντονότερες, σε σχέση με την πρώτη κυκλοφορία τους, ενώ τα synths - που σε κάποιες περιπτώσεις φέρνουν στο μυαλό τους New Order - έχουν μπει περισσότερο στο «πετσί» τους. Ακόμα ο Ezra Koening ηχεί συχνά – πυκνά σαν τον Paul Simon.

Ξεχωρίζουν τα
Horchata, που είχε διατεθεί από πέρυσι ως free download, οι ska ρυθμοί του Holiday που στην εισαγωγή φέρνει στο μυαλό το Too much too young των Specials, το Run και το Cousins, πιθανόν το πιο speedατο τραγούδι του δίσκου και ταυτόχρονα πρώτο single του. Στο Diplomat’s son – ο τίτλος παραπέμπει στον Joe Strummer που γεννήθηκε στην Άγκυρα ως υιός του τότε διπλωμάτη της Αγγλίας στην Τουρκία - το πιο μεγάλο σε διάρκεια τραγούδι που έχει ηχογραφήσει το συγκρότημα που μας έχει συνηθίσει σε μικρής διάρκειας δημιουργίες, υπάρχει sample από το Hussle της MIA.

Το
California English είναι πιο κοντά στο ύφος του πρώτου δίσκου τους, ενώ στο Giving up the gun κυριαρχεί η μελωδία με R&B στοιχεία. Στο I think Ur a contra υπάρχει η φράση “Complete Control”, που είναι ο τίτλος του τρίτου single των Clash από το 1977 και μ’ αυτόν τον τρόπο το συγκρότημα αποτείνει για άλλη μια φορά φόρο τιμής σ' αυτούς.

Το δεύτερο album των Vampire Weekend με τίτλο Contra δεν είναι καλύτερο από το πρώτο τους, αλλά σίγουρα είναι άξιος διάδοχός του με το συγκρότημα να δείχνει να έχει ξεπεράσει το «θόρυβο» που προκάλεσε αυτό και να έχει ωριμάσει, κάνοντας ένα βήμα εξέλιξης. Μερικοί θα υποστηρίξουν πώς ο ήχος τους είναι πιο mainstream και πιο συμπαγής στο σύνολο και δεν τους αδικώ, παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά χιτάκια στο δίσκο…

Διαβάστε ακόμα