Η Ελευθερία Αρβανιτάκη απάντησε σε όλα όσα έχουν γραφτεί για τη συναυλία της στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Αρκετά γράφτηκαν αυτές τις μέρες.
Διαβάστηκε φορες
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη απάντησε μέσω της σελίδας της στο facebook για όλα όσα γραφτεί για την πρόθεση της να επιχορηγηθεί η βιντεοσκόπηση της εμφάνισης της στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την Παρασκευή ο Αντώνης Μποσκοϊτης έγραψε στη Lifo, μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η καλή συνάδελφος Ναταλί Χατζηαντωνίου έγραψε ένα status στο facebook της, σύμφωνα με το οποίο η ερμηνεύτρια ζήτησε ραντεβού από τον Υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να επιχορηγηθεί με το ποσό των 160.000 ευρώ η κινηματογράφηση της επικείμενης συναυλίας της στο Carnegie Hall. Με τρόπο ευγενικό και καθόλου εμπαθή, η Χατζηαντωνίου διατύπωσε τη γνώμη της πως κάτι τέτοιο είναι επιεικώς απαράδεκτο εν μέσω κρίσης κλπ. κλπ.

Εν συνεχεία, η Χρυσούλα Παπαϊωάννου από το ΠΟΝΤΙΚΙ εξαπέλυσε κανονική επίθεση εναντίον της Αρβανιτάκη και το ίδιο έκαναν και άλλοι άνθρωποι από το μουσικο-δημοσιογραφικό σινάφι, φανερά ενοχλημένοι. Τα είδε όλα αυτά προφανώς η Αρβανιτάκη και άστραψε και βρόντηξε! Χωρίς να υπάρχει επίσημη δήλωση από την πλευρά της, συνεργάτες της ανέλαβαν να καθαρίσουν για πάρτη της, λέγοντας πως ποτέ δεν πήγε να ζητήσει χρήματα, αλλά μόνο την αιγίδα του ΥΠΠΟ για μία ούτως ή άλλως σημαντική συναυλία της - κατά τη γνώμη μου όχι πιο σημαντική από την παρουσία της ερμηνεύτριας σε φεστιβάλ όπως το Womad πριν μερικά χρόνια. "


Διαβάστε εδώ το άρθρο της Χρυσούλας Παπαϊωάννου στο Ποντίκι.

Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα του άρθρου:

"Η Αρβανιτάκη όμως, μέ­σα στη χαρά και τον ενθουσιασμό της, όπως είναι φυσικό, δεν έκρυψε και την πίκρα της για το ότι, όπως διαβάζω, έφαγε - λέει - πόρτα από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αδια­φόρησε και δεν θα τη στηρίξει. Η καλλιτέχνι­δα ήθελε να μαγνητοσκοπηθεί η συναυλία. Το κόστος όμως είναι τεράστιο, ανέρχεται στα 160.000 ευρώ.
 
Και εγώ αναρωτιέμαι: Μα είναι δυνατόν σε μια εποχή που το υπουργείο έχει κόψει από παντού, που νέοι καλλιτέχνες περιμένουν να χρηματοδοτηθούν με τα ελάχιστα για να κάνουν μια ταινία, να ανεβάσουν μια παρά­σταση, και γενικά να κάνουν τέχνη, να ζητάει η Αρβανιτάκη τη στήριξη του υπουργείου για μια συναυλία στο εξωτερικό;"


Μετά από τα παραπάνω, η Ελευθερία Αρβανιτάκη απάντησε ως εξής:

«Συντάσσω αυτή την επιστολή απαντώντας στα όσα έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες μέρες στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επικείμενη συναυλία μου στο Carnegie Hall και το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν το έπραξα νωρίτερα γιατί μία σοβαρή ίωση δεν μου το επέτρεψε.

- Ουδέποτε ζήτησα χρήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού και ουδέποτε κινήθηκα προς το Υπουργείο για να ζητήσω οικονομική υποστήριξη.

- Ποτέ δεν είπα ότι ζήτησα την αιγίδα ούτε του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε κανενός άλλου Υπουργείου ή φορέα πολύ απλά γιατί δεν τίθεται τέτοιο θέμα από το ίδιο το Carnegie Hall. To Carnegie Hall εντάσσει τη συναυλία μου στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του και είναι ο παραγωγός, επομένως δεν δέχεται την αιγίδα οιουδήποτε φορέα, δημοσίου ή ιδιωτικού.

- Ο λόγος που θέλησα να επικοινωνήσω με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ότι θεωρώ ότι η πρόσκληση από το σπουδαίο αυτό θέατρο είναι μια μεγάλη τιμή για έναν Έλληνα καλλιτέχνη και ήθελα να το κάνω γνωστό στο αρμόδιο Υπουργείο.

- Σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους με αφορμή την εν λόγω συναυλία ερωτήθηκα αν θα υπάρξει κάποιο ηχητικό ντοκουμέντο ή αν θα βιντεοσκοπηθεί αυτή η συναυλία. Απάντησα αρνητικά λέγοντας ότι το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό, άρα και απαγορευτικό. Απορώ κι εγώ με όλα αυτά τα δημοσιεύματα που με φέρουν να αιτούμαι του ποσού των 160.000€ από το Υπουργείο Πολιτισμού για να μπορέσω να βιντεοσκοπήσω και να ηχογραφήσω την παράσταση – πόσο μάλλον να την κυκλοφορήσω μέσω πολυεθνικής, όπως διάβασα στο άρθρο του κυρίου Μποσκοΐτη στη Lifo. Όλη αυτή η παρεξήγηση δε θα είχε συμβεί αν η κυρία Ναταλί Χατζηαντωνίου, η κυρία Χρυσούλα Παπαϊωάννου και ο κύριος Αντώνης Μποσκοΐτης είχαν επικοινωνήσει πρώτα μαζί μου. Μετά από 30 χρόνια πορείας και 17 χρόνια ενός υπέροχου μουσικού ταξιδιού σε πολλά φεστιβάλ, θέατρα και χώρους στο εξωτερικό, για τα οποία ποτέ δεν ενόχλησα κανέναν για να τα ανακοινώσω, αναρωτιέμαι τώρα γιατί τόση εμπάθεια. Δεν το αξίζω»

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου της επικείμενης συναυλίας της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης:

CARNEGIE HALL

presents
ELEFTHERIA ARVANITAKI
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου
Stern Auditorium / Perelman Stage


“One of today’s most talented Greek singers, Eleftheria Arvanitaki has a unique gift for both rebetiko (a genre of folk music popular with refugees from Asia Minor in the early 20th century) and contemporary Greek music. With the distinct ability to bring together disparate music styles, her voice has a clarity and emotional depth that registers with anyone who hears it.”

Για έναν καλλιτέχνη, το να βρεθεί στο περίφημο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, θεωρείται τίτλος τιμής. Λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν τις πόρτες του και να ανέβουν στη σκηνή του για μία δική τους, προσωπική, συναυλία. Είναι ένα μεγάλο όνειρο ζωής. Κι ακόμα λιγότεροι εκείνοι που δέχονται απευθείας πρόσκληση από τον πιο φημισμένο χώρο της Νέας Υόρκης. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη μπαίνει πλέον στη λίστα αυτή την ακριβή, τη λίστα με τους καλλιτέχνες που μπορούν να υπερηφανεύονται πως εμφανίστηκαν στο Carnegie Hall.

Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, "μία από τις πιο ταλαντούχες Ελληνίδες τραγουδίστριες του σήμερα" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το επίσημο πρόγραμμα του Carnegie Hall, θα γεμίσει με την παρουσία της την τεράστια σκηνή του διάσημου ΝεοΥορκέζικου θεάτρου. Το Carnegie Hall προσκαλεί την Ελευθερία Αρβανιτάκη για μία ξεχωριστή συναυλία, στην κεντρική του σκηνή, Stern Auditorium / Perelman Stage, χωρητικότητας 2.800 ατόμων. Στη συναυλία αυτή η διεθνής ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει τα πιο γνωστά και επιτυχημένα τραγούδια της συνοδευόμενη από τον Αρμενικής καταγωγής σολίστα και συνθέτη Ara Dinkjian.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γίνεται ξανά η διεθνής Ελευθερία! Και φτάνει με τα δικά της τραγούδια, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με την ελληνική μουσική ταυτότητα στις αποσκευές της γίνεται για άλλη μια φορά μία σπουδαία πρέσβειρα για τη χώρα μας. Τραγουδάει ελληνικά και μεταλαμπαδεύει μια άλλη αλήθεια με την τέχνη της ερμηνείας της. Ξεπερνάει τα εμπόδια, πειραματίζεται, τολμάει συνεργασίες, κάνει κοινωνούς της γλώσσας, της μουσικής μας παράδοσης και της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας ένα παγκόσμιο φιλόμουσο κοινό. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη επιμένει σε προτάσεις υψηλής αισθητικής, δεν κάνει εκπτώσεις, συμβάλλει με την τέχνη της στο διάλογο μεταξύ των λαών. Με μέσο την καθαρότητα της φωνής της και ένα συναισθηματικό βάθος που όπως έχει γραφτεί “αγγίζει τον καθέναν εξίσου είτε καταλαβαίνει τα λόγια είτε όχι”  η Ελευθερία προετοιμάζεται για μία εμφάνιση που έρχεται να προστεθεί στις σπουδαίες στιγμές μιας ξεχωριστής καριέρας, της δικής της εκλεκτής πορείας στο ελληνικό και παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Special Guest: Ara Dinkjian

Χρήσιμες πληροφορίες
1 Φεβρουαρίου 2014, στις 20.00 | Stern Auditorium/Perelman Stage

Πληροφορίες και πώληση εισιτηρίων
Εισιτήρια από: $15 - $75

Για την ιστορία του Carnegie Hall:

'Ετος Ίδρυσης: 1891 | Για περισσότερο από έναν αιώνα το Carnegie Hall υπήρξε ο χώρος στον οποίο ξεχωριστοί καλλιτέχνες κάθε είδους επιδίωκαν να εμφανιστούν για να μπορέσουν να εκτοξεύσουν την καριέρα και την φήμη τους. Αυτή ακριβώς η παράδοση της παρουσίασης μόνο των “άριστων” έκανε το Carnegie Hall ένα σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της πόλης και to καθιέρωσε ως το πιο διάσημο concert hall παγκοσμίως.



Oργάνωση παραγωγής:

Αναστασία Ταμουρίδου | www.e-theama.gr

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα