Ελευθερία Αρβανιτάκη και Ελεονώρα Ζουγανέλη

Μια συνεργασία μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Ελεονώρα Ζουγανέλη, δύο καλλιτέχνιδες από διαφορετική γενιά, σε μια συνεργασία που κέρδισε τις εντυπώσεις. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της, έκαναν μια στάση στο στο Θέατρο Άλσος, στην Αθήνα. Μια παράσταση δυόμιση ωρών που τα είχε όλα, ενέργεια, ένταση, νοσταλγία, αλληλεπίδραση μα κυρίως συναίσθημα. 

Διαβάστηκε φορες

Το καλοκαίρι είναι ίσως η αγαπημένη μου εποχή για πολλούς λόγους. Βέβαια για όσα γίνονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τις πυρκαγιές, τείνει να μην είναι αλλά νιώθω ότι υπάρχει άλλος παλμός και άλλη διάθεση στις συναυλίες των καλλιτεχνών ανά την Ελλάδα. 

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Ελεονώρα Ζουγανέλη έκαναν μια στάση στο Θέατρο Άλσος, στο κέντρο της Αθήνας, για να μας ταξιδέψουν με το δικό τους μουσικό τρόπο.

Το Θέατρο Άλσος, βρίσκεται μέσα στο Πεδίον του Άρεως και έχει ανακαινισθεί και εκσυγχρονιστεί πλήρως με την τοποθέτηση καθημένων και στον εξώστη, όπου και από εκεί υπάρχει ορατότητα για όσα συμβαίνουν στη σκηνή. Η χωροταξική οργάνωση του χώρου με τους απαραίτητους διαδρόμους είναι πολύ καλή, όπως και η ύπαρξη διαφορετικών εισόδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι υπάρχουν παντού τα παραπάνω και είναι σημαντικό να γίνεται αναφορά εφόσον υπάρχουν.


Είναι γνωστό πως η Δευτέρα θεωρείται «κακή» μέρα για πολλούς, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο κόσμος δεν το συμμερίστηκε αυτό, καθώς γέμισε το χώρο σχεδόν ασφυκτικά για να δει και να ακούσει τις δυο αγαπημένες ερμηνεύτριες.

Οι πρώτες νότες της βραδιάς έδωσαν το έναυσμα για την εμφάνιση και των δύο ερμηνευτριών στη σκηνή, όπου μας υποδέχτηκαν με ένα medley αγαπημένων τραγουδιών από την προσωπική τους δισκογραφία, τραβώντας όλα τα βλέμματα πάνω τους από την πρώτη στιγμή. Η εναλλαγή των τραγουδιών ήταν σαν ένας διάλογος μεταξύ τους μέσω μουσικής με τον κόσμο να συμμετέχει είτε με παλαμάκια, είτε με τη φωνή του. Το κάθε τραγούδι έπαιξε το δικό του ρόλο στην ανταλλαγή ενέργειας με το κοινό, όπως και τα βίντεο που έπαιζαν παράλληλα στη γιγαντοοθόνη ψηλά πίσω από τα εννέα συνολικά άτομα που ήταν επί σκηνής. 


Λίγα λεπτά μετά, η Ελεωνόρα έμεινε μόνη της για να ανεβάσει την ένταση και το ρυθμό μέσα από επιλεγμένα τραγούδια της δικής της πορείας, κινούμενη όμως συνεχώς σε όλο το μήκος της σκηνής. Ο κόσμος ήδη είχε ζεσταθεί, για να έρθει το δυναμικό «Τα Λέμε» όπου ξέσπασε δυνατά, αλληλεπιδρώντας με την Ελεονώρα με τον υπέροχο τρόπο που έχει να επικοινωνεί με αυτό. Προσωπικά, ένιωσα την αύρα της ανταλλαγής συναισθημάτων μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού και φαινόταν αυτό και στα πρόσωπά τους, όσο τους έβλεπα. 

Είχε φτάσει η στιγμή για την εναλλαγή Ελεωνόρας - Ελευθερίας με τη δεύτερη πλέον μόνη της στη σκηνή να κινείται στο ίδιο ανεβασμένο τέμπο και να γίνεται «ένα» με τον κόσμο που τραγουδούσε μαζί της. Ξεχωριστή πινελιά έβαλε το σόλο του στο σαξόφωνο ο Δημήτρης Τσάκας στο «Μηδέν», ένας μουσικός με τον οποίο συνεργάζεται καιρό η Ελευθερία και φάνηκε έντονα η χημεία τους στο συγκεκριμένο κομμάτι. 


Οι ρυθμοί έπεσαν, η σκυτάλη δόθηκε και ξεδιπλώθηκε ακόμα μια πτυχή της Ζουγανέλη μέσα από τον «Ταρίφα», μια συνεργασία που έχει κάνει τον Σταμάτη Κραουνάκη στον τελευταίο της δίσκο «Τι Να Λέμε Τώρα», για να βάλει το διαχρονικό και αγαπημένο «Κόκκινο Φουστάνι» η Ελευθερία Αρβανιτάκη, και κάπου εκεί όλοι μας τραγουδήσαμε μαζί της.


Η βραδιά είχε ανάψει για τα καλά και η από κοινού ξανά εμφάνιση τους επιβεβαίωσε πως η χημεία των δύο καλλιτεχνών παραμένει μαγευτική, καθώς το αέρινο ταπεραμέντο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη κουμπώνει απόλυτα με την εκρηκτικότητα της Ελεονώρας Ζουγανέλη. Το συγκεκριμένο δέσιμο είχα τη χαρά να το νιώσω και να το παρατηρήσω και στη συναυλία τους στα Χανιά, που δεν το συναντάς και εύκολα σε μια συνεργασία. Τα ντουέτα τους στα «Δεύτερα Κλειδιά», που έχει γράψει ο Γιώργος Καραδήμος και η Σάννυ Μπαλτζή και έχει πει η Ελεονώρα, αλλά και το δυναμικό «Δε Μιλώ Για Μια Νύχτα Εγώ» αποτέλεσαν χαρακτηριστικές και δυνατές στιγμές αυτής της νύχτας, που όσοι την έζησαν θα τη θυμούνται για καιρό. 

Το κλείσιμο αυτής της υπέροχης συναυλίας ήταν ένα μεγάλο πάρτι με το «Δυνατά Δυνατά» και «Τα Λιανοχορταρούδια» να βάζουν το κερασάκι στην εξαιρετική συνεργασία δύο ανθρώπων που έχουν αφήσει η καθεμιά το αποτύπωμά της στο ελληνικό τραγούδι. Η συναυλία των Αρβανιτακη - Ζουγανελη αποτέλεσε για μένα την πρώτη για τη νέα φθινοπωρινή περίοδο που έρχεται! Το χαμόγελο στο τέλος της και η συναισθηματική πληρότητα που ένιωθα φεύγοντας, αποτελούν τα καλύτερα παράσημα για όσα μας πρόσφεραν οι δυο αγαπημένες καλλιτέχνιδες.


Συντελεστές:

Μουσικοί:

Δημήτρης Τσόλης: τύμπανα
Νίκος Μέρμηγκας: μπουζούκι, λαούτο, λαύτα, μαντολίνο
Βασίλης Νησσόπουλος: μπάσο
Δημήτρης Στασινός: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα
Δημήτρης Τσάκας: σαξόφωνο
Στέλιος Φραγκούς: πιάνο, πλήκτρα
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν

Επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Λήδα Ρουμάνη
Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βασίλης Νησσόπουλος


*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Μιχάλη Τσεσμετζή και στο Mixgrill.gr

Διαβάστε ακόμα