Manifest

Τι γίνεται άραγε στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια;

Δεν μπορεί να μην έχετε προσέξει την έντονη συναυλιακή δραστηριότητα που υπάρχει στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια. Επικοινωνήσαμε με τον Ανδρέα Μητρέλη της Manifest, που διοργανώνει όλες αυτές τις συναυλίες και...
Διαβάστηκε φορες

Δεν μπορεί να μην έχετε προσέξει την έντονη συναυλιακή δραστηριότητα που υπάρχει στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια. Cesaria Evora, Calexico, Archive, Marc Almond αύριο και στις 30 Απριλίου οι James! Όλα αυτά βέβαια σε συνάρτηση με τόσες πολλές και καλές μπάντες που "μεγαλώνουν" στην Πάτρα, αλλά και με το φοβερό ραδιόφωνο του Mojo 107,7 και μια από τις καλύτερες δισκογραφικές Εταιρείες αυτή τη στιγμή, την Inner Ear.

Επικοινωνήσαμε με τον Ανδρέα Μητρέλη της Manifest, που διοργανώνει όλες αυτές τις συναυλίες και παρακάτω θα διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για όλα όσα γίνονται και σχεδιάζονται να γίνουν στο "Ελληνικό Manchester". 

Manifest

    *  Τα τελευταία  δύο χρόνια παρατηρείται μια έντονη συναυλιακή δραστηριότητα στην Πάτρα. Πώς προέκυψε αυτό; Μίλησε μας για το Μαnifest.

Εγώ θα σε πάω  πιο πίσω γιατί δεν είναι μονό τα τελευταία 2 χρόνια.
Πριν από 5-6 χρόνια υπήρχαν 2 σκηνές στην Πάτρα το Stage και το Rec, με τα οποία ο mojo radio συνεργαζόταν σαν χορηγός επικοινωνίας. Όλοι οι καλλιτέχνες που επισκεπτόντουσαν την Πάτρα πέρναγαν από τα studio του mojo και εκτιμούσαν πραγματικά αυτό που κάναμε.

Photo by Nikos TsakanikasΤα μαγαζιά  αυτά έκλεισαν αλλά η επαφή και  η φιλία με τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα έμεινε.

Ακριβώς πριν από 4 χρόνια ξεκινήσαμε το Manifest σαν ένα μικρό 2-μερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής και ροκ μουσικής. Χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα πως στήνεται μια συναυλία ή ένα φεστιβάλ.

Πολλά λάθη, πολλά παραπάνω έξοδα στην αρχή, αλλά μόνο και μόνο η χαρά μας ότι κάνουμε κάτι, μας μπήκε το μικρόβιο να συνεχίσουμε, αφού και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ανεπανάληπτη. Στην συνέχεια κάναμε και άλλες μεμονωμένες συναυλίες από Έλληνες και ξένους (cesaria evora, parov stellar, Calexico, archive, nouvelle vague, tonino carotone, yann tiersen, jonathan richman κ.α.) κι έτσι άρχισε να χτίζεται μια σχέση με το κοινό της πόλης, με τους managers των καλλιτεχνών και φυσικά με τις μεγάλες διοργανώτριε εταιρείες της Αθήνας. Σ αυτά τα χρόνια χωρίς καμία εμπειρία καταφέραμε και στήσαμε συναυλία σε γήπεδο (Stranglers) και όλα περνάνε από τα χέρια μας: τα δελτία τύπου, τα ραδιοφωνικά σποτ, ο σχεδιασμός της αφίσας, η τοιχοκόλληση της. Τα backstage, το catering μέχρι και τις πετσέτες πλένουμε που χρησιμοποίει το συγκρότημα πάνω στην σκηνή.

    * Ποιος ο  ρόλος του Mojo Radio σε αυτές τις κινήσεις; Πώς αλήθεια αντέχει ένας τόσο ποιοτικός σταθμός σε μια επαρχιακή  πόλη;

 Mojo RadioΑντέχει γιατί  ξεχωρίζει από όλους τους άλλους. Έχει παραγωγούς που οι περισσότεροι σταθμοί δεν έχουν, λένε την άποψη τους, μουσική και κοινωνική, και υπάρχει ταύτιση με το κοινό. Το κοινό που δεν κοιμάται, που δεν μασάει εύκολα ότι του δώσεις.

Εκεί έρχεται  και ο ρόλος του Mojo στις συναυλιακες  κινήσεις. Έχει κοινό με ταυτότητα που στηρίζει και ακολουθεί λλά και κριτικάρει, αν κάνουμε κάτι λάθος ή αν κάνουμε κάτι σωστό και τα παίρνουμε όλα πολύ σοβαρά.

Μπορεί στις μετρήσεις να μην έχουμε μεγάλο ποσοστό, αλλά και οι σταθμοί που έχουν μεγάλα ποσοστά γιατί δεν κάνουν έστω ένα πάρτι ή μια συναυλία; Γιατί έχουν επαρχιακή νοοτροπία,ενώ ο Mojo δεν έχει - πες μας και ψώνια. 

    * Εδώ και  αρκετά χρόνια, έχουν βγει πολλά  καλά συγκροτήματα από την Πάτρα, με πρώτους και καλύτερους τους Raining Pleasure και μετά τους Abbie Gale, Flakes τους Deadbeat Escapement κ.α. Ακόμη, μια από τις πιο αξιόλογες δισκογραφικές Εταιρείες, η Inner Ear εδρεύει στην Πάτρα. Βοήθησαν όλα αυτά στο όραμα του Manifest;

ManifestΚαι έρχονται και άλλα συγκροτήματα όπως οι B-sides, οι Monovine οι Playground Noise που σχεδόν όλα τα μέλη τους έχουν περάσει από το μικρόφωνο του Mojo.

Ήρθε η στιγμή που βγήκαν τα συγκροτήματα από τα υπόγεια τους, και εμείς ήρθαμε να τους στηρίξουμε. Ολο αυτό εγινε σχεδόν ταυτόχρονα στην Πάτρα

Πλέον το 40% του Mojo είναι ελληνικές παραγωγές, χωρίς  ελληνικό στίχο. 

    * Υπάρχει το ανάλογο κοινό για να στηρίξει (και οικονομικά) μεγάλες συναυλίες  όπως των James και του Marc Almond;

Αυτό θα το δούμε, εγώ λέω πως κάθε συναυλία είναι  μια αφορμή για τον Πατρινό  να βγει από την ρουτίνα του. Να μην πάει και εκείνο το βράδυ στο ίδιο μπαρ που πήγε χθες και θα πάει και αύριο ή να βγει ένα βράδυ απ το σπίτι του.

Πιστεύω πως  ακόμα χτίζουμε την σχέση μας  με το κοινό και όσο υπάρχει  ανταπόκριση τόσο μεγαλύτερα και  καλύτερα ονόματα θα φέρουμε.

Manifest


    * Φαντάζεσαι το Manifest Festival με γνωστά ξένα ονόματα στη σύνθεση του;

Το Manifest του 2010 φέτος θα γίνει τον Σεπτέμβριο με κατά πάσα πιθανότητα Ελληνικά ονόματα θέλοντας να στηρίξουμε την ελληνική σκηνή. Είναι ένα όνειρο να κάνουμε φεστιβαλ με ελληνικά και  ξένα μεγάλα ονόματα. Αλλά δυστυχώς θα πρέπει να προσαρμόζουμε το φεστιβαλ στις περιοδείες των συγκροτημάτων. 

    * Πέρα από  το Marc Almond και τους James, θα ήθελες να μας αναφέρεις κάποιες άλλες  συναυλίες ή γενικότερα events, που  ετοιμάζετε;

Έχουμε τις  Client στις 9 Μάιου στο Pas Mal και μια συναυλία έκπληξη για τα γενέθλια του Mojo τον Ιούνιο. Αλλά όλο και κάτι θα έρθει και θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Πλέον πρέπει να ευνοούν πολύ οι συνθήκες.
 
    * Καλή επιτυχία σε ότι κι αν manifest-άρετε Ανδρέα...

Ο Ανδρέας Μητρέλης κάνει εκπομπή στο Mojo Radio 107,7 τις καθημερινές 8 - 10 μμ.

Manifest


Διαβάστε ακόμα