Μια αναδρομή στις τέσσερις προηγούμενες συναυλίες του Morrissey στην Αθήνα

Η εμφάνιση του Morrissey στο Φάληρο στις 5 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει την πέμπτη επίσκεψή του στην Αθήνα μέσα σε 15 χρόνια.
Διαβάστηκε φορες
Η εμφάνιση του Morrissey στο Φάληρο στις 5 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει την πέμπτη επίσκεψή του στην Αθήνα μέσα σε 15 χρόνια και παρακάτω θα επιχειρήσω μία αναδρομή στις τέσσερις προηγούμενες, σκαλίζοντας παράλληλα την μνήμη μου γι’αυτές.

Η πρώτη φορά που συναντιέσαι συναυλιακά με τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη είναι πάντα ξεχωριστή και αξέχαστη παρόλο που, απ’ ό,τι θυμάμαι, οι εντυπώσεις μερικών φίλων αμέσως μετά το live του στο Ρόδον δεν ήταν τόσο θετικές όσο οι δικές μου. Πιθανή αιτία οι επιλογές του Moz για το set list και η έλλειψη από αυτό των κλασσικών στιγμών του (Everyday is like Sunday, Suedehead κλπ). Ήταν 6 Νοεμβρίου 1999 λοιπόν και ο Morrissey είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια νωρίτερα το Maladjusted. Η solo καριέρα του παρουσίαζε μία καμπή μετά τα πρώτα πολύ καλά album του. Ξεκίνημα για εκείνο το live με το You're Gonna Need Someone On Your Side και αμέσως μετά The Boy Racer σε ένα κατάμεστο από τους πολυπληθείς οπαδούς του στην πατρίδα μας Ρόδον.

Ο Morrissey ευχαρίστησε τους fans του κάπου στο ξεκίνημα λέγοντας "Athena, we've come to play with you... so take it!". Ακολούθησε το Billy Budd και απευθυνόμενος σε εμάς αναφέρει "It's really good to be here after all these years...”. Ξεχωριστές στιγμές του live μέσα από τις αναμνήσεις μου το  November Spawned A Monster, το Alma Matters και βέβαια τα λιγοστά - στα μετέπειτα set του στην πατρίδα μας αυξήθηκαν σταδιακά - τραγούδια των Smiths, Is It Really So Strange?, Meat Is Murder και βέβαια στο encore το Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me.Δεύτερη επίσκεψη του Morrissey στην Αθήνα με δύο live εμφανίσεις στο Gagarin, στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2002.

Ο Moz βρίσκεται σε δισκογραφική απραξία που ήδη διαρκεί μερικά χρόνια, αλλά προετοιμάζει ένα από τα καλύτερα προσωπικά του album, το You are the quarry που θα σημάνει την ανάκαμψη και ανανέωσή του. Ξεκίνημα για την συναυλία με το I want the one I can’t have από το Meat is Murder και λίγα ηχητικά προβληματάκια που ευτυχώς όμως ξεπερνιούνται στη συνέχεια.

Αυτήν  την φορά το play list περιλαμβάνει και το Everyday και το Suedehead με το κοινό να τον αποθεώνει, όπως και στο First of the gang to die. Προλογίζοντας αργότερα το "Jack The Ripper" μας συστήνει τον "the most famous Londoner ever... not the queen”. Το τέλος του κανονικού set ονειρικό με τα November Spawned A Monster, Meat Is Murder, Irish blood English heart, πριν κυκλοφορήσει στο You are the quarry. Πριν από το "Meat Is Murder" αστειευόμενος λέει “…all the Greek fans were vegetarians”. Κάπου ανάμεσα στα προηγούμενα και πριν μας αποχαιρετίσει  για το encore, ανατριχιάζω και τώρα που το γράφω, Hand in glove. Παρ΄ όλο που στην αρχή λέει προφανώς αστειευόμενος “…many of the fans in the audience are too young to know it…”, το κατάμεστο Gagarin τον διαψεύδει. Το κοινό τον αποθεώνει περισσότερο από ποτέ στο encore, στο οποίο ο Morrissey κρατάει για δώρο το There is a light that never goes out.25 Νοεμβρίου 2006 και ο αγαπημένος μας Moz επιστρέφει σε μία από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά επισκέψεις του, αυτήν την φορά στο Tae Kwon Do. Εισαγωγή πριν βγει στη σκηνή με το Non Ho l’eta της Gigliola Cinquetti και την συμμετοχή της Ιταλίας στην Eurovision του 1964 και λίγο από New York Dolls και Looking For A Kiss στα ηχεία. Panic για την αρχή του live και τι άλλο να περιμένεις μετά…Τα περισσότερα τραγούδια προέρχονται από τις πρόσφατες πολύ καλές κυκλοφορίες του You Are The Quarry και Ringleader of the Tormentors: First of the Gang to Die, You Have Killed Me, Let me kiss you, χωρίς να λείπουν πάλι τα Everyday Is Like Sunday και Girlfriend in a coma, με την ανάλογη ανταπόκριση από το πλήθος. Αυτήν την φορά ακούμε και το William, it was really nothing και πάνω από όλα το How Soon Is Now? λίγο πριν το τέλος του κανονικού set. Αν προσθέσεις στο encore και το Please, please, please let me get what I want και τα 5.000 κόσμου στο πλήθος να ζητωκραυγάζουν, γίνεται αντιληπτό γιατί μιλάμε για το πιο επιτυχημένο εμπορικά live του στην Αθήνα, ως τότε…Η επόμενη φορά έρχεται μετά από έξι χρόνια και απολαμβάνουμε για πρώτη φορά τον Morrissey σε ανοιχτό χώρο. Στο κατάμεστο, υπέρ του δέοντος, θέατρο του Λυκαβηττό και μάλιστα μία από τις πιο καυτές μέρες εκείνου του καλοκαιριού στην Αθήνα. Η ατμόσφαιρα ασφυκτική. Μετά τα clipάκια - επιλογές από τα αγαπημένα του ονόματα, όπως οι Sparks, οι New York Dolls κ.ά.  αρχή με το How Soon is now? Όσο περνάν τα χρόνια είναι πιο εύκολο για τον Moz να παίζει περισσότερα τραγούδια των Smiths στα live του: Meat is murder με το δυνατό φωτογραφικό υλικό να το συνοδεύει, Shoplifters of the world unite, Last night I dreamt that somebody loved me, I know it’s over και Still ill, στο κλείσιμο του κανονικού set και στο encore.

Ιδιαίτερα επικοινωνιακός στον Λυκαβηττό με το κοινό ο Morrissey, προλογίζει το You're the one for me, fatty λέγοντας ότι «αν το επόμενο τραγούδι σας προσβάλλει, τότε θα είμαι χαρούμενος...» Άλλες κορυφαίες στιγμές τα Everyday is like Sunday, Let me kiss you, στο οποίο πέταξε και το πουκάμισό του στο κοινό, το Ouija board αλλά και το When last I spoke to Carol. Δυστυχώς η φωνή του σε αρκετά κομμάτια δεν ήταν όπως την είχαμε ακούσει και απολαύσει στις προηγούμενες τρεις εμφανίσεις του στην πόλη μας.

Ο Morrissey επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα στο Tae Kwon Do, με τελευταία κυκλοφορία το μέτριο φετινό του album World peace is none of your business, ενώ κάποια στιγμή το φθινόπωρο δημοσιοποιεί και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει,το οποία όμως δεν τον πτοούν.

Ας ρίξουμε μία ματιά στο set list μίας εκ των τελευταίων εμφανίσεών του στην Πολωνία την προηγούμενη εβδομάδα ώστε να προετοιμαστούμε:

The Queen is dead
Suedehead
Certain people I know
Istanbul
The bullfighter dies
Kiss me a lot
Kick the bride down the aisle
How soon is now?
I’m throwing my arms around Paris
World peace is none of your business
One of your own
Neal Cassady drops dead
Meat is murder
Yes, I am blind
I’m not a man
Speedway
Asleep (Encore)
Everyday is like Sunday


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
9,3 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα