Συνέντευξη: Γεωργία Δασκαλάκη & Κωνσταντίνος Κατωμέρης

Η Γεωργία Δασκαλάκη επιστρέφει στη ιστορική Ράμπα μαζί με τον πιανίστα και συνθέτη Κωνσταντίνο Κατωμέρη.
Διαβάστηκε φορες
Η Γεωργία Δασκαλάκη επιστρέφει στη ιστορική Ράμπα, το πασίγνωστο στέκι της Μαρίας και του Γιάννη Σαββαίδη, στο Ψυχικό, έχοντας στο πλευρό της αυτή τη φορά τον καταξιωμένο πιανίστα και συνθέτη Κωνσταντίνο Κατωμέρη.

Η Γεωργία και ο Κωνσταντίνος συνεργάζονται για πρώτη φορά με τον Κώστα Χατζημηνά σαν Αταίριαστοι στον ομότιλο πρώτο δίσκο του μουσικού σχήματος το 2006.

Η Γεωργία συνεχίζει με τον Κώστα Χατζημηνά στο ίδιο μουσικό σχήμα, κυκλοφορώντας δύο ακόμα δίσκους και παράλληλα εμφανίζεται στο 17 στο Κολωνάκι και στο Grand Resort στο Λαγονήσι τα καλοκαίρια.

Ο Κωνσταντίνο Κατωμέρης κυκλοφορεί το 2006, την πρώτη του προσωπική δουλειά με το τίτλο ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ, ένα άλμπουμ που συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές, ενώ τα επόμενα χρόνια γραφει ορχηστική μουσική με κινηματογραφικό χαρακτήρα. Σαν μουσικός και ενορχηστρωτής, έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι: Λάκης Παπαδόπουλος , Έλενα Παπαρίζου, Τάμτα, Σάκης Ρουβάς, Tασος Ιωαννίδης, Ελενη Πέτα και Γιάννης Πλούταρχος.

Η καινουργια σεζόν τους βρίσκει πάλι μαζί αυτή τη φορά στην ατμοσφαιρική σάλα της Ράμπας, ένας χώρος που ταιριάζει απόλυτα στο μουσικό ύφος και στυλ, αλλά και στην παρουσία της Γεωργίας Δασκαλάκη. Ειχε προηγηθεί άλλωστε η πολύ πετυχημένη σεζόν της στον ίδιο χώρο με τον Αλέξη Ναθαναήλ, τρία χρόνια πριν.

Ανανεωμένη, ευρισκόμενη ίσως στο καλύτερό της φωνητικό επίπεδο, εντυπωσιάζει με την παρουσία της αλλά και τις πολύ μεστές ερμηνείες της στα τραγούδια. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Κατωμέρη, έχουν στήσει ένα πολύ ισορροπημένο μουσικά πρόγραμμα, να σημειώσω εδώ την εξαιρετική δεινότητα του Κωνσταντίνου στο πιάνο, που σε χαλαρώνει, σε ταξιδεύει αλλά και σε διασκεδάζει. Ένας χώρος που αξίζει να επισκεφτείτε και ένα πρόγραμμα από ένα μουσικό σχήμα που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Διαβάστε τη μίνι συνέντευξη που είχαν την καλοσύνη η Γεωργία και ο Κωνσταντίνος να μου παραχωρήσουν για το MixGrill.

Μαν.Μαυράκης: Φίλοι και συνεργάτες από την εποχή του πρώτου δίσκου των Αταίριαστων, το 2006, καλλιτεχνικοί κοινοί δρόμοι και παράλληλοι ύστερα, το πεπρωμένο των καλλιτεχνών και τώρα πάλι μαζί στην ιστορική Ράμπα. Πως προέκυψε αυτή η καινούργια συνεργασία σας;

Γεωργία Δασκαλάκη: Η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που ανάλογα με τις συνθήκες και με τις ανάγκες, ανταμώνουμε και χωρίζουμε. Όταν όμως υπάρχει χημεία μεταξύ καλλιτεχνών η συνεργασία είναι πολύτιμη. Η εκτίμηση που έχω για τον Κωνσταντίνο είναι πολύ μεγάλη. Είναι εξαιρετικός μουσικός κι αληθινός άνθρωπος! Η συνεργασία μαζί του είναι χαρά!
Η Ράμπα με τη ζεστασιά και την ατμόσφαιρα της μας δίνει την ευκαιρία να βγάλουμε κομμάτια της μουσικής και της ψυχής μας. Στεγάζει με υπέροχο τρόπο τη συνεργασία μας. Γινόμαστε ένα με τον κόσμο κάτι που αγαπάμε και οι δυο! Μας δίνει την ελευθερία να ξεδιπλώνουμε όμορφες μουσικές στιγμές.

Μ.Μ. Γεωργία ξαναβρίσκεσαι σε ένα χώρο που σου ταιριάζει απόλυτα κατά την άποψή μου. Παρακολουθώντας ένα μέρος του προγράμματος, οφείλω να ομολογήσω ότι με εντυπωσίασες. Επανήλθες στα μουσικά δρώμενα, βγάζοντας περισσότερη ενέργεια, ενώ φωνητικά είσαι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το 'χεις, που λένε, αυτό το κάτι που σε κάνει να είσαι ξεχωριστή. Βοήθησε σε αυτό η περσινή σου αποχή; Είναι το περιβάλλον που σε ανανεώνει ή βοηθούν και τα τραγούδια του προγράμματος που έχετε στήσει αριστοτεχνικά με το Κωνσταντίνο;

Γ.Δ.  Σ' ευχαριστώ τόσο πολύ για τον καλό σου λόγο!
Η αποχή μου ήταν για καλό σκοπό και σίγουρα μ' έχει επηρεάσει μόνο θετικά!
Το περιβάλλον της Ράμπας μου ταιριάζει απόλυτα. Είναι τόσο ξεχωριστός χώρος.
Η συνεργασία μου με τον Κωνσταντίνο....Δώρο Θεού! Λατρεύω τη μουσικότητα του, τον θεωρώ κορυφαίο πιανίστα...έχει την εμπειρία και το ρεπερτόριο που μπορεί να ελιχθεί σε όλα τα είδη της μουσικής. Μου ταιριάζει τόσο πολύ η αισθητική του.
Όλα αυτά συμβάλουν στο να νιώθω πολύ όμορφα! μου δίνουν διάθεση για δημιουργία! Επίσης η αμεσότητα που έχουμε με τον κόσμο είναι κι αυτό κάτι τόσο σημαντικό. Μακάρι όλα αυτά που νιώθω να μπορώ να τα μεταφέρω στους θαμώνες μας.

Μ.Μ. Κωνσταντίνε, άκουσα πολύ πρόσφατα το δίσκο σου Αιθεροβάμων, παρακινούμενος, για να είμαι ειλικρινής από την εξαιρετική κριτική του Σάκη Μαντζάνα, στο περιοδικό Δίφωνο. Και πραγματικά είχε απόλυτο δίκιο. Ένας πολύ καλός δίσκος από κάθε άποψη. Συνεργασίες με σπουδαία ονόματα της Ελληνικής μουσικής, δικές σου μουσικές με κινηματογραφικό χαρακτήρα, ένα γεμάτο μουσικό βιογραφικό. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι σου αρέσουν τα δύσκολα και οι μουσικοί πειραματισμοί. Για σένα είναι ένα στοίχημα η εμφάνισή σου σε αυτό το χώρο; Και το λέω αυτό έχοντας πλήρη γνώση για το πόσο δύσκολο κοινό είναι αυτό της Ράμπας.

Κωνσταντίνος Κατωμέρης:  Καταρχήν σε ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση.
Δεν είναι μόνο το κοινό της Ράμπας δύσκολο, η ίδια η φύση της δουλειάς είναι απαιτητικότατη. Το πιάνο μπαρ απαιτεί να γνωρίζεις πολλά είδη μουσικής και να μπορείς ταυτόχρονα  να τα συνδυάζεις έξυπνα, γρήγορα και έχοντας πολύ μεγάλη επίγνωση του τι γίνεται δίπλα σου, να αισθάνεσαι τι νιώθει ο ακροατής σου, να τον διαβάζεις. Επιβάλλεται να σκέφτεσαι μόνιμα δυο τρία βήματα μπροστά ενώ παίζεις, τραγουδάς, χειρίζεσαι συνθεσάιζερ ,φτιάχνεις τον ήχο και ταυτόχρονα σου μιλά ο συνεργάτης σου.
Εδώ είναι το άλλο κομμάτι της δουλειάς, ο παρτενέρ σου πρέπει να είναι συντονισμένος στο ίδιο μήκος κύματος, να μπορεί να διαβάσει τη σκέψη σου, να επεκτείνει μια ιδέα σου αλλά και να σε καλύψει αν ξέμεινες από φωνή ή ιδέες. Με τη Γεωργία συμβαίνει ακριβώς αυτό, υπάρχει πολύ καλή χημεία στο να μπορούμε να γεννάμε ιδέες πάνω στην δουλειά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, χωρίς πρόγραμμα και προετοιμασία. Μιλάμε δηλαδή για μια μουσική επικοινωνία μεταξύ μας και ταυτόχρονα με τον κόσμο! Και αυτό είναι που κάνει κάθε βράδια μοναδική και την δουλειά μας μαγική!

Μ.Μ. Να κλείσουμε αυτή τη μίνι συνέντευξη με μια ερώτηση που απευθύνεται και στους δύο. Πέρα από τους παράλληλους και πολύ πετυχημένους μουσικούς δρόμους σας, υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και σε κοινούς σε κάποια μελλοντική δισκογραφική δουλειά;

Γ.Δ. Η δισκογραφία περνάει δύσκολη φάση. Η δημιουργία όμως όχι...
δεν ξέρουμε πως θα' ρθουν τα πράγματα. Τη διάθεση την έχουμε κι ελπίζουμε σε μια αφορμή για κάτι όμορφο. Είτε αυτό λέγεται δισκογραφία, είτε οποιαδήποτε άλλη συνεργασία μας!

Κ.Κ. Καταρχήν η έννοια δίσκος είναι υπό εξαφάνιση! Όλα βγαίνουν σε digital single. Για εμένα προσωπικά κάνεις "cd" εάν πραγματικά έχεις κάτι πολύ σημαντικό να πεις και όχι να κάνεις δίσκο μόνο και μόνο για να λες ότι έκανες.
Αν όμως το κάνεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις μια στήριξη, να σε ακούσουν. Σε εμάς αυτό που εμείς έχουμε να πούμε είναι ο δικός μας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης στα τραγούδια που αγαπάμε να λέμε. Εάν όμως γεννηθεί ένα τραγούδι που θα μας εκφράζει απόλυτα και το κυριότερο......θα μας το ζητάει ο κόσμος... Τότε το να εκδόσεις είναι εύκολο.


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα