Magic De Spell: Aν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;

Σήμερα οι Magic de Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας παρουσιάζουν το νέο τους δίσκο στο Κύτταρο. Πριν από λίγες ημέρες, το συγκρότημα μίλησε με την Ελένη Σουλιώτη και τη Δανάη Δεληπέτρου.
Διαβάστηκε φορες
Σήμερα οι Magic de Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας παρουσιάζουν το νέο τους δίσκο στο Κύτταρο. Πριν από λίγες ημέρες, το συγκρότημα μίλησε με την Ελένη Σουλιώτη και τη Δανάη Δεληπέτρου. Το "μικρόφωνο" στις κυρίες του Mix Grill:

-Οι Magic De Spell, ως συγκρότημα, έχοντας κλείσει ήδη 3 δεκαετίες παρουσίας είναι σα να έχει τη δική του ξεχωριστή οντότητα και δυναμική που εκτείνεται πέρα από τα μέλη της ομάδας που το απαρτίζουν. Αλήθεια ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας μιας μπάντας; Υπάρχει "μαγικό φίλτρο";

MDS: Τίποτα δε γίνεται μόνο του! Χρειάζεται υπομονή, συνέπεια, θυσίες και όραμα. Το συγκρότημα υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια, σα μια ανοικτή παρέα ανθρώπων που συναντιέται συχνά, κουβεντιάζει, ανταλλάσσει πληροφορίες και ειδήσεις. Οι κοινές αναζητήσεις, οι μουσικές εξελίξεις, τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα της κάθε εποχής διαμορφώνουν την πορεία των Magic de Spell μέσα στο χρόνο. Στο νέο δίσκο μας «Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;» συμμετείχαν 25 άνθρωποι. Ονομάσαμε την ανοικτή αυτή ομάδα δημιουργίας "21st century darkness", θέλοντας να τονίσουμε τη σημασία της συνεργασίας και της παρέας σε μια στριφνή εποχή, που προάγεται ο ατομικισμός και η απομόνωση.

-Πόσο ευκολότερο/δυσκολότερο είναι ν' αναδειχθεί ένας καλλιτέχνης/ η δουλειά του στην εποχή μας; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους δημιουργούς/μουσικούς με βάση την πολυετή εμπειρία σας στο χώρο;

MDS: Οι συνθήκες σήμερα είναι ίσως πιο δύσκολες παρά ποτέ. Η κατάρρευση της δισκογραφίας (τη σκότωσε το από δεκαετίες σάπιο περιβάλλον της), η απαξίωση της μουσικής δημιουργίας, που αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο σαν υπόκρουση σε στιγμές της καθημερινότητας ή σε ringtones κινητών τηλεφώνων, τα ασφυκτικά playlist των ραδιοφώνων είναι κάποιοι απ’ τους παράγοντες που δυσκολεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία σήμερα. Η τέχνη ωστόσο είναι πάνω απ’ όλα ανάγκη. Προσωπική ανάγκη του δημιουργού για έκφραση και ανάγκη της κοινωνίας να εμπνέεται από φωτισμένους δημιουργούς. Καλλιτέχνης γίνεται αυτός που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Όταν λοιπόν υπάρχει η πίστη και το όραμα, πάντα θα βρίσκονται νέοι τρόποι να λέγονται και να ακούγονται τα τραγούδια, όπως τώρα συμβαίνει μέχρι ένα σημείο με το internet και τους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

-Σας αρέσει να διασκευάζετε τραγούδια, κυρίως δικά σας, όπως καταλάβαμε και στις προηγούμενες σας δουλειές.

MDS: Είναι γεγονός ότι μας αρέσει να διασκευάζουμε τραγούδια και παλαιότερα δικά μας και άλλα. Θέλουμε να τα παρουσιάζουμε σε κάθε χρονική στιγμή μέσα από τη νέα οπτική μας γωνία. Στον προηγούμενο δίσκο μας, ήταν ο κυρ Παντελής του Πάνου Τζαβέλα, μια πολιτικοποιημένη μπαλάντα που έγινε ηλεκτρικό πανκ, για να εκφράσει το αδιέξοδα που νιώθαμε κι εμείς την εποχή του Δεκέμβρη του 2008. Τώρα το Σαμποτάζ της Λένας Πλάτωνος και της Μαριανίνας Κριεζή, ένα κλασσικό τραγούδι που ξεριζώνει τη μάσκα του εφησυχασμού και του καθωσπρεπισμού.

Το τραγούδι αυτό ήταν η αφορμή να συμπράξουμε στο νέο δίσκο μας με το Γιάννη Παλαμίδα, τον ερμηνευτή του πρωτότυπου τραγουδιού. Μέσα από τις ηχογραφήσεις είδαμε ότι, πέρα από την αναμφισβήτητη μουσική αξία του, έχουμε σε πολλά πράγματα κοινή αντίληψη και αισθητική. Άλλωστε και ο ίδιος προέρχεται από τα συγκροτήματα, αφού ήταν ο τραγουδιστής των Apocalypsis, μιας πολύ σημαντικής progressive μπάντας στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα. Αφήσαμε τους εαυτούς μας ελεύθερους και συμπράξαμε, επιδιώκοντας να γίνει κάθε φορά το καλύτερο δυνατό για τα τραγούδια. Έτσι συμμετέχει σε οκτώ κομμάτια από τα 14 του νέου δίσκου, συνδιαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Ποια η σχέση σας με το παρελθόν; Τι σας λείπει από τις προηγούμενες δεκαετίες που δεν υφίσταται πια; Τι πιστεύετε πως λείπει από την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα ;

MDS: Το παρελθόν είναι ο σάκος που κουβαλάμε στο δρόμο μας προς το μέλλον. Έχει μέσα τις υπέροχες στιγμές που έχουμε περάσει όλα αυτά τα χρόνια, τη γνωριμία μας με πάρα πολλούς συνεργάτες, φίλους και φίλες, τις πάνω από 1000 συναυλίες μας ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, τις αγωνίες, δυσκολίες και προβληματισμούς που κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει. Συνεχίζουμε απτόητοι, αφού το βάρος του σάκου αυτού μοιράζονται κατά καιρούς και νέοι συνεργάτες και μέλη του συγκροτήματος, με δυνάμεις και όρεξη για νέα μουσικά ταξίδια!

Αυτό που μας λείπει είναι η προσήλωση του κοινού στα πνευματικά δημιουργήματα και τα μουσικά ρεύματα. Για παράδειγμα παλιότερα όλοι μας παίρναμε ευλαβικά τον καινούργιο δίσκο του αγαπημένου μας συγκροτήματος, τον ακούγαμε ολόκληρο πολλές φορές, διαβάζαμε τους στίχους … Δεν περιμέναμε να ακούσουμε αποσπάσματα από το κάθε τραγούδι στο youtube.. Η ας πούμε το punk ήταν ιδεολογία και τρόπος ζωής αυστηρά οριοθετημένος από άλλα μουσικά ήδη. Σήμερα η αδιαφορία και η προχειρότητα που έχει προκύψει από τον τεράστιο και ομογενοποιημένο όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε, έχει αλλάξει την αντιμετώπισή μας προς την τέχνη.

-Ιδιαίτερη εντύπωση μου κάνει το εξής: Ξεκινήσατε ως αγγλόφωνη μπάντα και κάπου στα μέσα της διαδρομής, μετά από 13 χρόνια (1993) κάνατε στροφή στον ελληνικό στίχο και επιμένετε "ελληνικά" (και μας αρέσει).  Δε βλέπουμε να συμβαίνουν τέτοιες στροφές συχνά, ίσως για λίγα κομμάτια σε κάποιο δίσκο ως εξαιρέσεις. Τι οδήγησε σ' αυτή την αλλαγή τότε; Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μεταστροφής στο μέλλον; Γιατί πιστεύετε πως σήμερα, πολλά νέα ελληνικά συγκροτήματα υιοθετούν αγγλικό στίχο; (στοχευμένο κοινό/αγορές; μαρκετινγκ; διαφορετική θεματολογία; Θέμα έκφρασης/στυλ; Εξωτερικές επιρροές;)

MDS: Προσπαθούμε σε κάθε χρονική στιγμή να κάνουμε αυτό που νιώθουμε, ακόμα κι αν μερικές φορές είναι ριψοκίνδυνο. Εκείνη την εποχή σκεφθήκαμε ότι θέλουμε να απευθυνθούμε στους φίλους μας στη γλώσσα τους. Αφού κι  εμείς οι ίδιοι  εκφραζόμαστε στην καθημερινότητά μας στα ελληνικά έτσι και εκείνοι κατά τον ίδιο τρόπο πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα τραγούδια μας πιο άμεσα. Η μεταστροφή αυτή έγινε, άλλαξε την πορεία του συγκροτήματος και διαμόρφωσε τη σημερινή του κατάσταση. Σεβόμαστε και συζητάμε με πολλά συγκροτήματα που έχουν αγγλικό στίχο. Καθένας, ανάλογα με τα ακούσματα, τις επιρροές και τις επιδιώξεις του, κάνει μουσική, όπως τη νιώθει πιο κοντά του, πιο δική του.

- Επανέρχεστε με μια νέα δουλειά, "Πρόγονε Πίθηκε εσύ τι λες", με πολιτικούς στίχους που δε μασάνε τα λόγια τους και μιλούν για τη "Σκοτεινιά του 21ου αιώνα". Είμαστε και σε προεκλογική περίοδο.. Δελεάζομαι να σας ρωτήσω..(έχοντας ζήσει τις μεγάλες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές τις προηγούμενες δεκαετίες και μέσα από τη μουσική σας,) πώς πιστεύετε πως θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα από αυτή τη Σκοτεινιά που τόσο εύστοχα περιγράφετε τη δεδομένη στιγμή; (Οι εκλογές είναι μια κάποια κατάκτηση αλλά υπάρχουν όντως άτομα ικανά, "ηγέτες" μεταξύ των υποψηφίων που θα μπορούσαν ν' αλλάξουν κάτι;)

MDS: Μόνο αν κινητοποιηθούμε όλοι μας, αν αναλογιστούμε τι γίνεται, τι μας επιφυλάσσουν, αν ενεργοποιηθούμε, μόνο τότε κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Τα πρόσωπα έχουν δευτερεύουσα σημασία. Όπως λέει κι ο Ναζίμ Χικμέτ «Αν δεν καώ εγώ / αν δεν καείς εσύ / αν δεν καούμε εμείς / πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;»

 -Κοιτώντας πίσω, υπάρχει κάτι που θ' αλλάζατε στη διαδρομή των Magic De Spell; Κάτι που θα κάνατε διαφορετικά;

MDS: Αυθόρμητα απαντώντας, θα σου λέγαμε πως, ίσως και να αλλάζαμε αρκετά, αν γινόταν να ξανακάνουμε τη διαδρομή. Όμως μετά από λίγη σκέψη, σου λέμε όχι. Γιατί αυτή είναι η πορεία μας, που μας έφερε στο σήμερα. Είμαστε το παρόν, αλλά και το παρελθόν μας.

-Ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της δουλειάς σας είναι η μελοποίηση ποιημάτων. Με την απαγγελία που ακούγεται στο κομμάτι, το κοινό "μυείται" περισσότερο στην ποίηση. Με ποιους τρόπους σας εμπνέει ένα ποίημα, ώστε να δημιουργήσετε από αυτό ένα τραγούδι; Σε τι βαθμό είναι αλληλένδετες μεταξύ τους οι τέχνες;

MDS: Ο ποιητής έχει το χάρισμα να αγγίζει τις λέξεις και να σμιλεύει τα νοήματα με την αύρα του δημιουργού. Οι εικόνες ξεπηδούν από το διαχρονικό Λόγο και ταξιδεύουν τον αναγνώστη στα μονοπάτια της σκέψης και των συναισθημάτων. Αντιμετωπίζουμε με δέος αυτή τη μυσταγωγία. Αναζητούμε στα ποιήματα τα πανανθρώπινα μηνύματα, αυτά που κατά καιρούς θα θέλαμε κι εμείς να πούμε. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει το μήνυμα, να το μεταφέρει σε χιλιάδες στόματα, να γίνει τραγούδι … Μας γοητεύει πολύ αυτή η διαδικασία. Στο νέο δίσκο μας μελοποιούμε ποιήματα του κύπριου Πάμπου Φιλίππου, του Δημήτρη Ποντίκα, του Γιώργου Χρονά, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στο ηχογράφημα απαγγέλλοντας ο ίδιος, και του αγωνιστή ποιητή από το Ελ Σαλβαδόρ Ρόκε Ντάλτον.
Τα "λόγια" του δίσκου, συμπληρώνονται μ' αυτά που που γράψαμε εμείς, η Ντέπη Χατζηκαμπάνη και ο Γάλλος "Le Sale Gosse".

-Πόσο επηρεάζει μία κοινωνία "Το καθεστώς των αριθμών"; Ποιες οι ενδεχόμενες συνέπειες;

MDS: Βλέπουμε πως παγκόσμια, σε χώρες που οι περισσότεροι από τους ανθρώπους βιώνουν την απόλυτη φτώχεια, οι δείκτες των αριθμών, παρουσιάζουν ευημερία ... Για ποιους όμως; Ποιον ενδιαφέρουν τα πλεονάσματα και η επίπλαστη ανάπτυξη όταν δεν έχει τροφή, ούτε δουλειά, ούτε περίθαλψη, ούτε καμία προοπτική; Η συλλογική λογική της κοινωνίας, οφείλει να αντιπαρατεθεί στη λογική των αριθμών.

-"Μιλώ γι' αυτούς που δε μιλάνε/Ακούω γι' αυτούς που δεν ακούν/Βλέπω για όσους έχουν μάτια/μα δε μπορούν να δουν". Πόσο σημαντική είναι η αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση καταστάσεων κι από όσους τις αγνοούν ή εθελοτυφλούν;

MDS: Είναι ακριβώς αυτό που λες. Η αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, μπορεί να οδηγήσει και άλλους ανθρώπους στη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας αλλά και στην αυτοσυνειδητοποίηση. Μιλώ, ακούω, βλέπω, ξέρω ποιος είμαι και ξεβολεύω όσους εθελοτυφλούν.

-Τι θα έλεγε τελικά για μας ο "Πρόγονος Πίθηκος";

MDS: Ας αφήσουμε το ερώτημα να αιωρείται. Πρέπει να απαντηθεί από τον καθένα μας  ξεχωριστά. Κάθε ένας, αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Ποιο είναι το αυτονόητο που χάσαμε;

-Σε τι θα κάνατε "ΣΑΜΠΟΤΑΖ";

 MDS: Σε μας τους ίδιους αν καταλάβουμε ότι έχουμε πάψει να κινούμαστε, να αμφισβητούμε, να ψαχνόμαστε. Αν νιώσουμε ότι στρογγυλοκαθόμαστε στη βολή μας, θα θέλαμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα να κλωτσήσουμε την ίδια μας την καρέκλα !

-Πού μπορούμε να σας δούμε από κοντά και ποια τα άμεσα μελλοντικά σχέδιά σας;

MDS: Στις 16 Γενάρη στο Κύτταρο θα γίνει η πρώτη κοινή μας συναυλία με το Γιάννη Παλαμίδα. Θα παρουσιάσουμε ζωντανά όλα τα τραγούδια του νέου μας δίσκου καθώς και τραγούδια από τη μέχρι τώρα πορεία, τη δική μας και τη δική του. Θα ακολουθήσουν ανάλογες συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Μετά από τις ηχογραφήσεις και την ολοκλήρωση του δίσκου μας ανυπομονούμε να ξαναβγούμε στο δρόμο και να συναντήσουμε και πάλι τους φίλους μας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο!

-Και κάτι τελευταίο....τελικά η Magica De Spell θα καταφέρει ποτέ να κλέψει την τυχερή δεκάρα του Σκρούτζ;;;

MDS: Αν δε σταματήσει να το πιστεύει, μπορεί κάποια στιγμή να την κλέψει! Αλλά όπως λέει κι ο ποιητής στο δρόμο για την Ιθάκη, μεγαλύτερη σημασία έχει το ταξίδι ..

Σας ευχαριστούμε πολύ!
Οι Magic de Spell
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα