Οι 40 διασκευές που είναι καλύτερες από τα αυθεντικά τραγούδια: 40 - 31

Διασκευές, οι οποίες κατάφεραν να κάνουν μεγαλύτερη - ή εξίσου μεγάλη - επιτυχία με τους "πατεράδες" τους...
Διαβάστηκε φορες
Καλή σας μέρα!

Πριν λίγες ημέρες, ξεκίνησα να ψάχνω μουσικούς που διασκεύασαν τραγούδια και κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αυθεντικές συνθέσεις ή να έχουν αντίστοιχη επιτυχία. Ακόμη κι αν αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να θυμηθούμε διασκευές, οι οποίες κατάφεραν να κάνουν μεγαλύτερη - ή εξίσου μεγάλη - επιτυχία με τους "πατεράδες" τους...

Μετά από σχετική έρευνα, ξεχώρισα 40 διασκευές (υπάρχουν περισσότερα αντίστοιχα τραγούδια βέβαια), τις οποίες έβαλα σε μια σειρά, η οποία βασίζεται στο προσωπικό μου γούστο και την επιτυχία που έκανε κάθε τραγούδι.

Το Νο1 πάντως είναι καθαρά προσωπική επιλογή και νομίζω ότι θα το επιλέγατε οι περισσότεροι από εσάς.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

40. Jeff Buckley - Hallelujah (Leonard Cohen)

Σε αυτό το τραγούδι έχουν γίνει πάνω από 100 διασκευές. Η καλύτερη ίσως ανήκει στον Jeff Buckley. Δεν μπορώ να πω ότι η διασκευή ξεπερνάει την αυθεντική εκτέλεση του Leonard Cohen, αλλά είναι εξίσου καλή.39. The White Stripes – I Just Don’t Know What to Do with Myself (Dusty Springfield)

Το τραγούδι ανήκει στους Burt Bacharach και Hal David και γράφτηκε το Μάη του 1962. Η καλύτερη εκτέλεση του ανήκει στην Dystu Springfield, αλλά το τραγούδι έγινε γνωστό στη γενιά μας από τους White Stripes και την εξαιρετική διασκευή τους το 2003 (το τραγούδι ανήκει στο δίσκο τους "Elephant").38. The Afghan Whigs - My World Is Empty Without You / I Hear A Symphony (The Supremes)

Οι Supremes έγραψαν το "My world is empty without you" το 1965. Η δυνατότητα των Afghan Whigs να παίρνουν ένα τραγούδι, να το φέρνουν στα μέτρα τους και να δημιουργούν μια εξαιρετική διασκευή, είναι γνωστή. Το 1991 ο Greg Dulli "ζωγράφισε" σ' αυτή τη διασκευή.37. The Lemonheads - Mrs. Robinson (Simon & Garfunkel)

Το 1968 οι Simon & Garfunkel έγραψαν για την κυρία Ρόμπινσον, ένα τραγούδι το οποίο έχει διασκευαστεί από το Frank Sinatra, τους Bon Jovi, τους Lemonheads κ.α. Θα έλεγα ότι οι τελευταίοι κατάφεραν να μπουν στο ύφος της εποχής του τραγουδιού, να του δώσουν περισσότερα "γκάζια" και να το βάλουν στα πάρτυ μας. Και σ' αυτή την περίπτωση, το "παιδί" δεν ξεπέρασε τον "πατέρα", αλλά έμεινε στο "ύψος" του.36. Cake - Perhaps, Perhaps, Perhaps (Osvaldo Farrés/Bobby Capo)

Το "Perhaps, Perhaps, Perhaps" είναι η Αγγλική έκδοση του "Quizás, quizás, quizás", του Κουβανού τραγουδοποιού Osvaldo Farrés. Το κομμάτι ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τον Bobby Capó το 1947 και έγινε μεγάλη επιτυχία. Η διασκευή των Cake έγινε το 1996. Αυτό το τραγούδι είναι ίσως η πιο πετυχημένη διασκευή της Αγγλικής έκδοσης του.35. Placebo – Running Up that Hill (Kate Bush)

Πρόκειται για το πιο όμορφο ίσως τραγούδι της Kate Bush, το οποίο έγραψε τον Αύγουστο του 1985. Το 2003, οι Placebo κυκλοφόρησαν την καλύτερη ίσως διασκευή που έχει γίνει σ' αυτό το κομμάτι. Η σπαραχτική φωνή του Brian Molko δημιουργεί μια διασκευή στα μέτρα των Placebo, η οποία δε θα πω ότι ξεπέρασε την αρχική σύνθεση, αλλά έμεινε σε υψηλό επίπεδο.34. Siouxsie and the Banshees - The Passenger (Iggy Pop)

Ο μεγάλος Iggy Pop έγραψε το "Passenger" τη χρονιά που γεννήθηκα, το 1977 για το θρυλικό δίσκο του 'Lust for Life". Η Siouxsie δημιούργησε τη διασκευή του το 1987 και κατάφερε να δώσει άλλη πνοή σε ένα εξαιρετικά πετυχημένο τραγούδι. Αυτό κι αν είναι δύσκολο!33. Pet Shop Boys - Always On My Mind (Brenda Lee)

Η πρώτη εκτέλεση του "Always on my mind" (με αυτή την ονομασία) έγινε το 1972 από τη Brenda Lee. Το κομμάτι διασκευάστηκε από τον Elvis Presley, τον Willie Nelson, τους Pet Shop Boys κ.α. Νομίζω ότι το Βρετανικό ντουέτο κατάφερε να δημιουργήσει μια διασκευή, η οποία ξεπέρασε την αρχική σύνθεση (έφτασε και στο Νο1 του UK Chart).32. Scissor Sisters - Comfortably Numb (Pink Floyd)

Πολλοί λένε ότι είναι ιεροσυλία να διασκευάσεις τραγούδια των Pink Floyd και ιδίως από τον εξαιρετικό δίσκο τους "The Wall". Όλα αυτά βέβαια είναι βλακείες. Οι Scissor Sisters δημιούργησαν μια διασκευή, η οποία είναι σε εντελώς διαφορετικό ύφος από το αρχικό τραγούδι. Αυτή η εκτέλεση έφτασε στο Νο10 του UK Chart και είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη διασκευή σε τραγούδι των Pink Floyd στη Μ. Βρετανία.31. The Troggs - Wild Thing (The Wild Ones)

Το "Wild Thing" γράφτηκε το 1965 από το Νεοϋορκέζο Chip Taylor και ερμηνεύθηκε για πρώτη φορά από τους "The Wild Ones" την ίδια χρονιά. Όμως, όλοι μας γνωρίζουμε αυτό το τραγούδι από τη διασκευή που έκαναν οι Troggs ένα χρόνο μετά.Στο επόμενο άρθρο θα δούμε τις διασκευές που είναι στις θέσεις 30 - 21.

Ποιο θα είναι άραγε το Νο1; Ποια είναι η καλύτερη διασκευή που έχει γίνει κι έχει ξεπεράσει το αρχικό τραγούδι; Τα στοιχήματα έχουν αρχίσει και πέφτουν...

Να έχετε μια όμορφη μέρα!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
7,0 / 10 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα