Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Ο «Βραχνός Προφήτης» του Θεάτρου Βράχων

Ο μοναδικός Θανάσης Παπακωνσταντίνου ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων για άλλη μία συναυλία που σου έκοβε την ανάσα.
Διαβάστηκε φορες
«Κανείς στον κόσμο δεν κοιμάται
Ούτε ένας δεν κοιμάται
» (Άυπνη Πόλη)

Η ώρα δεν είναι οχτώ και έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από κόσμο στο θέατρο Βράχων. Όλοι είναι μαζεμένοι για ένα μοναδικό λόγο, σε λίγη ώρα, στη σκηνή του κατ’ εξοχήν καλοκαιρινού συναυλιακού χώρου της Αθήνας, θα εμφανιστεί ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Συναυλία Θανάση Παπακωνσταντίνου
(Η φωτογραφία ανήκει στον Kosta Scrom)

Είναι εννιά και δέκα και στη σκηνή ανεβαίνει μια μικροκαμωμένη κοπέλα. Είναι η Mila Trani, Ιταλίδα συνθέτης και τραγουδίστρια ηλεκτρονικής και jazz μουσικής και αναλαμβάνει να «προθερμάνει» το ήδη «ζεστό» κοινό, που περιμένει με ανυπομονησία το Θανάση Παπακωνσταντίνου. Μένει στη σκηνή για τριάντα λεπτά και αφού ευχαριστεί το κοινό και τον Παπακωνσταντίνου.

«Ο ελάχιστος λέμε, ο νοσταλγός της αρχής,
που το άσπρο στο μάτι του έχει γεμίσει με βρύα,
ο ξενιστής των ονείρων, που αλλοιώνει τα σχήματα
κι αναγκάζει το χώρο να παθαίνει ναυτία.
» (Ο ελάχιστος εαυτός)

Η ώρα είναι δέκα παρά τέταρτο και στη σκηνή ανεβαίνει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Βάζει σε λειτουργία έναν φωτισμένο ανεμιστήρα και παίρνει θέση στη σκηνή ερμηνεύοντας τον « Ελάχιστο Εαυτό». Το κοινό τον υποδέχεται θερμά και η βραδιά ξεκινάει. Ακολουθεί η «Παλιά Πληγή» από τη remastered εκδοχή του δίσκου «Βραχνός Προφήτης».

«Αχ ζωή μάγισσα,
να σε μάθω άργησα...» (Όταν τραγουδάω)

Ματούλα Ζαμάνη
(Η φωτογραφία ανήκει στον Κώστα Σινανίδη)

Στη σκηνή ανεβαίνει η ξυπόλητη ντίβα Ματούλα Ζαμάνη και ερμηνεύουν την «Εξαφάνιση» από τον νέο δίσκο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, «Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου». Το κοινό ενθουσιάζεται με την παρουσία της Ματούλας και υποδέχεται θερμά και τα υπόλοιπα τραγούδια που ερμηνεύει . «Μηδεία-μα», «Βάλια Κάλντα», «Ο τρυγητής» και «Αυτό» μαζί με το Θανάση Παπακωνσταντίνου.

«Ο Φορτίνο Σαμάνο καπνίζει και σκέφτεται» (Ο Φορτίνο Σαμάνο)

Στη σκηνή και πάλι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ερμηνεύει το «Select» από τον τελευταίο του δίσκο, «Ορυχεία Σκοτεινά», το ποίημα του Lorca «Άυπνη Πόλη», «Ο Φορτίνο Σαμάνο», «San Michele».

Η Ματούλα Ζαμάνη επιστρέφει για τη «Μύγα του Μάη» και υποδέχεται το Θανάση για το «Κάτω από το Μαξιλάρι». Στη σκηνή, τώρα, ανεβαίνει ο Αλέξανδρος Κτιστάκης, ένας νέος καλλιτέχνης με εξαιρετική φωνή, για να τραγουδήσει για την απώλεια, όπως είπε ο Θανάσης. Ερμηνεύουν μαζί την «Ουρά του αλόγου» . Στη σκηνή έρχεται η Ματούλα και πάλι για τον «Αποσπερίτη» , την «Περσεφόνη» και «Του κάτω κόσμου οι φυλακές» μαζί με τον Αλέξανδρο.

Ματούλα Ζαμάνη και Αλέξανδρος Χρηστάκης
(Η φωτογραφία ανήκει στον Κώστα Σινανίδη)

«Άιντε εκεί μακριά, μακριά στην Ανδρομέδα
άιντε πίνουν τσίπουρο και τρων λακέρδα
άιντε κάτι όντα περίεργα κι ωραία
άιντε που είναι μόνα και ψάχνουν για παρέα.» (Ανδρομέδα)


Η «Ανδρομέδα» από τη φωνή του Θανάση Παπακωνσταντίνου αρκεί για να εκτινάξει τη διάθεση του κοινού. Κόκκινοι πυρσοί ανάβουν στη μέση του θεάτρου και οι θεατές αρχίζουν και χορεύουν και τραγουδάνε. Η Ματούλα Ζαμάνη επιστρέφει με το «Μιλώ για σένα», την «Αλεξάνδρα» και οι θεατές συνεχίζουν και χορεύουν και τραγουδάνε.

«Στην κοιλάδα των Τεμπών», «Στην Αμερική», «Ο Χομαγιάν και ο Βακάρ», «Ηλιόπετρα», «Διάφανος» , «Σαν αερικό» και «Τειρεσίας». Όλοι χορεύουν στους ρυθμούς των τραγουδιών, το τσίπουρο και η ρακή αλλάζουν χέρι, τα μπουκάλια κρασί είναι στον αέρα, μα ο Θανάσης αποφασίζει να τελειώσει τη βραδιά. Για encore θα ακούσουμε «Στις χαραυγές ξεχνιέμαι» και ο «Πεχλιβάνης», που εκστασιάζει τον κόσμο.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
(Η φωτογραφία ανήκει στον Dimitris Sotiropoulos)

«Μια νύχτα θα `ρθει από μακριά, βρε αμάν αμάν
αέρας Πεχλιβάνης
να μην μπορείς να κοιμηθείς, βρε αμάν αμάν
μόλις τον ανασάνεις.» (Πεχλιβάνης) 

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι μουσικοί του είναι σαν ένα μουσικό κουτί. Το ανοίγεις και από μέσα ξεπροβάλλουν διαφορετικοί ήχοι και πολιτισμοί, διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά όλοι μαζί λειτουργούν αρμονικά έτοιμοι να ξεσηκώσουν τους ακροατές τους και να τους ταξιδέψουν σε καταστάσεις βαθιάς ενδοσκόπησης, έρωτα και κεφιού. Αυτός εξάλλου είναι και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και «οι φίλοι» του, σαν αερικό, «ο νους τους είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει.»

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
(Η φωτογραφία ανήκει στον Κώστα Σινανίδη)

Συντελεστές:

Κιθάρα, λαούτο, φωνή: Δημήτρης Μυστακίδης
Τρομπέτα, φλικόρνο: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
Τύμπανα: Σωτήρης Ντούβας
Ηλεκτρική κιθάρα: Κώστας Παντέλης
Πλήκτρα: Κωστής Χριστοδούλου
Ηλεκτρικό μπάσο: Αντώνης Μαράτος
Κλαρίνο: Γιάννης Αντωνιάδης
Κιθάρα, τραγούδι: Αλέξανδρος Κτιστάκης

Ηχοληψία: Μάκης Πελοπίδας, Κλεάνθης Καραπιπέρης
Φωτισμοί: Χρήστος Λαζαρίδης, Βασίλης Πουφτής

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο facebook.
Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα