Dio

Ο λύκος κι αν εγέρασε: Dio

Καταχωρείται γιατί είναι ο χαρακτηριστικότερος  δίσκος του DIΟ, μιας από τις μεγαλύτερες φωνές του μεταλ αλλά και του rock γενικότερα.
Διαβάστηκε φορες
HOLY DIVER

ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΟΝΟΜΑ:  HOLY DIVER
ΕΠΙΘΕΤΟ: DIO
ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 1983
ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΑMERIKH
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΓΩΝΕΩΝ:

RONNIE JAMES DIO:  VOCALS
VIVIAN CAMPBELL: GUITAR
VINNY APPICE: DRUMS
JIMMY BAIN: BASS , KEYBOARDS

Στη κατοχή του βρεθήκαν:

Side A
   1. Stand Up And Shout
   2. Holy Diver
   3. Gypsy
   4. Caught In The Middle
   5. Don’t Talk To Strangers

Side B
   1. Straight Through The Hurt
   2. Invisible
   3. Rainbow In The Dark
   4. Shame On The Night

Καταχωρείται γιατί:

Είναι ο χαρακτηριστικότερος  δίσκος του DIΟ, μιας από τις μεγαλύτερες φωνές του μεταλ αλλά και του rock γενικότερα.

Ronnie James Dio10  Ιουλίου 1942 έρχεται στη ζωή στο Portsmouth, New Hampshire ο Ronnie James Padanova. Γεννημένος Αμερικανός και απόγονος Ιταλών μεταναστών μυείται στη μουσική από τα γυμνασιακά του χρονια. Στη νεαρή αυτή ηλικία συμμετέχει σε διάφορα σχήματα (και στη jazz μπάντα του σχολείου) παίζοντας τρομπέτα , γαλλικό κόρνο και μπάσο. Τελικά μετά την αποφοίτηση του δημιουργεί το συγκρότημα The Prophets αναλαμβάνει τα φωνητικά και υιοθέτει το ψευδώνυμο Dio , που σημαίνει Θεός στα ιταλικά.

Προς τα τέλη του 60 το γκρουπ μετονομάζεται σε The Electric Elves και στις αρχές του 70 σε Elf.Με εξαίρεση κάποια σιγκλακια με τα πρώτα γκρουπάκια η καριέρα του δισκογραφικά ξεκίνησε με τους Elf με τους οποίους ηχογράφησε 3 άλμπουμ (το 1972 το πρώτο μέχρι το 1975 το τελευταίο τους).Εκείνη  τη περίοδο ξεκινά και η “συνεργασία” του συγκροτήματος με τους Deep Purple. O Roger Glover και ο Ian Paice κάνουν τη παραγωγή στο πρώτο τους δίσκο ενώ οι ίδιοι κερδίζουν δημοσιότητα ανοίγοντας της συναυλίες των ήδη καταξιωμένων Deep Purple. 

Έτσι λοιπόν  φτάνουμε στην εποχή της δημιουργίας των Rainbow. Οι διαφωνίες στους κόλπους των Deep Purple οδηγούν τον κιθαρίστα Ritchie Blackmore σε αποχώρηση και αναζήτηση άλλης μπάντας με σκοπό την έκδοση προσωπικής δουλειάς. Για την ολοκλήρωση αυτής συνεργάζεται με τον Dio, κρατούν τα μέλη των Elf για την  ηχογράφηση και ο πρώτος δίσκος των Rainbow είναι γεγονός. Ο δίσκος αυτός εκτός από αριστουργηματικός έφερε στο προσκήνιο το πλούσιο ταλέντο του Ronnie James Dio.

Ακολουθούν άλλοι 2 δίσκοι και ένα Live άλμπουμ πριν οι διαφωνίες των 2 ηγετών οδηγήσουν τον Dio σε αποχωρηση στα τέλη της δεκαετίας του 70 . Εκείνη τη περίοδο όμως αποχωρεί και ο Ozzy από τους Black Sabbath. Η συγκυρία ήταν ιδανική. Ο Dio παίρνει τη θέση του και οι Sabbath βγάζουν έναν από τους καλύτερους τους δίσκους το Heaven and Hell (1980). Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε η σύγκρουση απόψεων για το ποιος τραγουδιστής ήταν καταλληλότερος για τους Sabbath ή αν δεν είχαν καταξιωθεί με τον Ozzy οι Sabbath ο δίσκος αυτός θα αναγνωριζόταν από όλους ως ο καλύτερος που έβγαλε ποτέ το συγκρότημα. Ένα χρόνο μετά περίπου έρχεται το Mοb Rules αρκετά καλό αλλά σαφώς υποδεέστερο του προηγούμενου και το 1982 κυκλοφορεί το Live Evil ο οποίος είναι και ο πρώτος επίσημος Live δίσκος του γκρουπ. Είχε κυκλοφορήσει και το Live At Last αλλά δεν κυκλοφόρησε σε γνώση του συγκροτήματος και θεωρείτε ανεπίσημη κυκλοφορία.


Ronnie James DioΤην  περίοδο  αυτή λέγεται ότι άρχισε να χρησιμοποιεί το σήμα κατατεθέν του : Το χέρι ψηλά με το μεσαίο και το παράμεσο δάκτυλο  κατεβασμένα και ανεβασμένα τον  δείκτη και το μικρό δάκτυλο. Τη χειρονομία αυτή ,που την έμαθε από τη γιαγιά του, ήταν μια κίνηση κατά της βασκανίας. Οι ερμηνείες βέβαια  που ακολούθησαν ήταν πολλές…

Νέες διαφωνίες όμως οδηγούν τον Dio σε νέα αποχώρηση. Αυτή τη φόρα όμως παίρνει και τον Vinny Appice μαζί του ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Bill Ward στα τύμπανα των Black Sabbath. Στρατολογεί και τον Jimmy Bain στο μπάσο , παλιό γνώριμο από τους Rainbow , και με τον Vivian Campbell στη κιθάρα το συγκρότημα  DIO παίρνει σάρκα και οστά.

Θα έλεγε κανείς ότι ο Dio μάζεψε τις εμπειρίες του από τις συνεργασίες με τα προηγούμενα γκρουπ , απαλλάχτηκε από τις καθοδηγήσεις των άλλων “πρώτων” ονομάτων και έβγαλε όλο του το είναι καθαρό και ατόφιο σε αυτό το πρώτο του δίσκο. Απέδειξε  ότι δεν είναι απλώς ένας καλός τραγουδιστής αλλά μια ολοκληρωμένη μουσική προσωπικότητα. Η αλήθεια είναι ότι μόνο με το δικό του γκρουπ θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο , βγαίνοντας από τη “σκιά των γιγάντων”.

Ο πρώτος δίσκος Holy Diver κυκλοφορεί το 1983 και αποτελείται από 9 κομμάτια.

Το άλμπουμ πραγματικά δεν έχει ούτε ένα τραγούδι που να είναι κάτω του μετρίου. Μουσικά όλος ο δίσκος είναι αρκετά δυναμικός , ρυθμικός και μελωδικός  ενώ δε λείπουν οι “εκρήξεις” δημιουργώντας ένα σύνολο που κρατά το ενδιαφέρον  του ακροατή χωρίς να γίνει στιγμή κουραστικό ή μονόπλευρο.

Από στιχουργικής άποψης κυριαρχεί η φανταστική θεματολογία με κύριο άξονα τη μάχη μεταξύ καλού και κακού. Μάχη η οποία απασχόλησε τον Dio σε όλο το έργο του και τα μετέπειτα χρόνια.

 Τα πλέον αναγνωρίσιμα κομμάτια μέσα στο δίσκο είναι το ομώνυμο και το Rainbow In The Dark. Παρόλα αυτά θα ήταν λάθος να τα θεωρήσουμε και τα καλυτέρα του δίσκου αν και οι συγκρίσεις είναι πραγματικά δύσκολες.

Ronnie James DioΟ Dio έχει δηλώσει μάλιστα ότι ειδικά όταν άκουσε την τελική ηχογράφηση του Rainbow In The Dark πείρε ένα ξυράφι και ήθελε να καταστρέψει τη ταινία , αλλά τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ τον απέτρεψαν.

Για το ίδιο κομμάτι έχει  πει ότι αντανακλά ουσιαστικά τα συναισθήματα του μετά την αποχώρηση από τους Black Sabbath, αν και η λέξη Rainbow στον τίτλο του κομματιού μάλλον δεν είναι τυχαία…

Στο εξώφυλλο του δίσκου δεσπόζει η μασκότ του συγκροτήματος "Murray" ο οποίος φαίνεται να κυριαρχεί επί του ιερέα αν και ο Dio αναφέρει ότι το εξώφυλλο επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Ο "Murray" θα πρωταγωνιστήσει σε αρκετά από τα επόμενα άλμπουμ του συγκροτήματος.

Λοιπά στοιχεία:

Το Holy Diver ηχογραφήθηκε στη Καλιφόρνια και κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου του 1983 από την εταιρία Warner

Τα κομμάτια του δίσκου υπογράφονται το καθένα  από διάφορα μέλη του συγκροτήματος με μόνο σταθερό όνομα αυτό του Dio

Την παραγωγή του δίσκου έκανε ο ίδιος

Ο δίσκος εκτός από καλές κριτικές και την καθολική αποδοχή του κοινού ανέβηκε και αρκετά ψηλά στα charts ( Νο 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο)

Μετά το Holy Diver ακλούθησαν άλλοι 4 δίσκοι μέχρι και το 1990.

Αν και όλες αυτές οι δουλειές ήταν από καλές  έως άψογες καμία δεν έφτασε την αρτιότητα του πρώτου αυτού δίσκου.

Επίσης τη δεκαετία του 80 έβαλε σε εφαρμογή και πραγματοποίησε την ιδέα του και μια φιλανθρωπική σύναξη 40 καλλιτεχνών με σκοπό τη δημιουργία ενός άλμπουμ για τη συγκέντρωση  χρημάτων για τους απόρους της  Αφρικής (Hear 'n Aid) Ουσιαστικά ήταν μια φιλανθρωπική κίνηση (από τις πολλές εκείνου του καιρού) με συμμετοχές όμως μόνο από ονόματα της heavy metal σκηνής.

Το 1992 ο Dio συμμετείχε σε μια σύντομη επανασύνδεση των Black Sabbath ηχογραφώντας το άλμπουμ Dehumanizer που άφησε αμφιλεγόμενες εντυπώσεις.

Αμέσως μετά το συγκρότημα Dio επανασυνδέθηκε κυκλοφορώντας μέχρι το 2004 άλλους 5 δίσκους.

Τα τελευταία χρόνια (από το 2007)  ο Ronnie James Dio συμμετείχε σε μια ακόμη επανασύνδεση των Black Sabbath,  μακροβιότερη αυτή τη φορά αν και δεν έφεραν τον ίδιο τίτλο.

Ακλουθώντας μια “μόδα’’ που ήθελε παλιά συγκροτήματα να κάνουν περιοδεία παρουσιάζοντας ένα από τα κλασσικά τους άλμπουμ ξεκίνησαν και αυτοί , κάτω από το όνομα Heaven and Hell από τον ομώνυμο δίσκο τους αν και η σύνθεση ήταν ουσιαστικά αυτή του Mob Rules και Dehumanizer αφού ο Bill Ward αποχώρισε και στη θέση του μπήκε ο Vinny Appice. Η σύνθεση αυτή έμεινε ενεργή μέχρι τις μέρες μας όχι μόνο σε επίπεδο συναυλιών αλλά κυκλοφόρησαν και ένα δίσκο το 2009 με τίτλο “The Devil You Know”. H ενασχόληση του Dio με αυτό το project άφησε πίσω τη δουλειά πάνω στο επόμενο δίσκο του συγκροτήματος DIO “Magica II”. Το Νοέμβριο του 2009 όλα αυτά και μια ακόμα περιοδεία των Heaven and Hell διακόπηκαν από την εισαγωγή του Dio στο νοσοκομείο όπου του διαγνώστηκε καρκίνος στο στομάχι .
Αυτή η μάχη ήταν άνιση και σύντομη λήγοντας  με το θάνατο του Dio στις 16 Μαΐου 2010 σε ηλικία  68 χρονών.

Η απώλεια για τη  μουσική σκηνή δεν ήρθε τόσο από έναν πρόωρο θάνατο, αφού θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Dio ήταν ένας καλλιτέχνης ο οποίος είχε κάνει τον κύκλο του , ενώ ηλικιακά δεν ήταν ούτε μικρός ούτε μεγάλος. Το θέμα όμως είναι ότι ακόμα και σε αυτήν την ηλικία ήταν άκρως δημιουργικός αφήνοντας με τον ξαφνικό θάνατο του ανολοκλήρωτο το έργο του.
 

Διαβάστε ακόμα