Η Μαζώχτρα

Είδαμε τη Μαζώχτρα στο Μικρό Γκλόρια. Να το δείτε κι εσείς!!!
Διαβάστηκε φορες
Απλά υλικά, αλλά ταλέντο, πάθος κι ευρηματικότητα είναι αρκετά στοιχεία για μια πολύ καλή θεατρική παράσταση.  Χωρίς να έχουμε δει την προηγούμενη προσπάθεια της συγκεκριμένης ομάδας ("Χαλασοχώρηδες" του Παπαδιαμάντη), πήγαμε ανυποψίαστοι στη Μαζώχτρα τους, ένα Δευτεριάτικο βράδυ, παραμονή 17ης Νοέμβρη. Από εκείνα τα ήσυχα βράδια που έχεις ένα καλό feeling για αυτά που πρόκειται να δεις.

Το Μικρό Γκλόρια ήταν γεμάτο, φαίνεται πως τα πράγματα είναι απλά κι από στόμα σε στόμα, το καλό δεν αργεί αν γίνει.  Και πώς να είναι διαφορετικά, αφού μιλάμε για μια πολύ καλοφτιαγμένη παράσταση, με τρία πολύ σημαντικά στοιχεία να τη χαρακτηρίζουν:

-    Η δύναμη της γλώσσας που χρησιμοποιεί ο Αργύρης Εφταλιώτης, η οποία και μεταφέρεται αυτούσια, χωρίς διασκευή. Αυτό από μόνο του, είναι αρκετό για μια καλή βάση, πάνω και στην οποία έχουν πατήσει σκηνοθέτης κι ηθοποιοί. Η ιστορία είναι τοποθετημένη στην Παραμυθιά, ένα φανταστικό χωριό της Κρήτης, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι προσπαθούν να κρατήσουν αυτήν την εύθραυστη ισορροπία. Βέβαια, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, από την γυναικεία εκδίκηση, στην απόρριψη τους αρχοντόπουλου στη μαζώχτρα. Και βόλι το βόλι και μπαμ και μπαμ, ξεκληρίστηκαν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι (οι Κρητικοί και μεταξύ τους βεβαίως βεβαίως, για την τιμή).

-    Οι ηθοποιοί. Οι Θοδωρής Θεοδωρίδης, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός κάνουν μαραθώνιο σε κάθε παράσταση. Πρέπει να ήταν 2-3 οι φορές που κοιταχτήκαμε μεταξύ μας με απορία και ρωτώντας πραγματικά αν έχουν «πάρει» κάτι για να τα βγάλουν πέρα. Τρεις ηθοποιοί, που κάνουν τα πάντα στη σκηνή, σκυλιά και δέντρα, όλους τους ρόλους, αφήγηση και πρόζα, τραγούδι και χορός, σιωπές κι εκρήξεις, χιούμορ και δράμα. Κι ερμηνεύουν και σωστά. Αν και τα πρώτα τους λεπτά, ήταν σχετικά μουδιασμένα, στη συνέχεια αποκάλυψαν στοιχεία της δυναμικής τους. Βέβαια είναι τόσο πολυδιάστατο αυτό που κάνουν στη σκηνή, που δεν προλαβαίνεις παρά μόνο να τους απολαύσεις. Ακόμη κι οι όποιες στιγμές αδυναμίας (όπως η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης προς το τέλος της παράστασης), είναι τόσο μικρές, που απλά τις ξεπερνάς. Ένα τεράστιο μπράβο και στα τρία παιδιά, που χαίρεσαι να τα βλέπεις.


Η μαζώχτρα

-    Η σκηνοθεσία φυσικά του Κώστα Παπακωνσταντίνου. Έχει καταφέρει να «φτιάξει» μια καινούρια πρόταση, αφού όπως και στους Χαλασοχώρηδες, δένει μαεστρικά τη λογοτεχνία με το θέατρο, παρακάμπτοντας τη χρήση αφηγητή. Η αφήγηση είναι μέρος της παράστασης, με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ταχύτητα, που παύει να έχει τη ανιαρή μορφή που γνωρίζαμε σε ανάλογες περιπτώσεις. Επίσης, φανταζόμαστε τον τεράστιο ρόλο του στο όλο οικοδόμημα, αφού δεν είναι αρκετό να έχεις καλά υλικά για να φτιάξεις καλό γλυκό. Και φυσικά, για αυτό και μόνο του αξίζουν τα βαθύτατα συγχαρητήρια μας.

Το σκηνικό είναι ο αέρας και το πάτωμα κι οι τοίχοι πάνω στους οποίους οι τρεις ηθοποιοί χτίζουν πλατείες και ελιοχώραφα, εκκλησιές και μονοπάτια. Οι ενδυμασίες είναι τα σώματα τους, πάνω στα οποία ντύνονται παπάδες και θειάδες, Τούρκοι κι Έλληνες, σκυλιά και δέντρα, με ένα τσεμπέρι, μια ποδιά, μια μαντήλα. Οι μουσικές πατούν στην Κρήτη, αλλά δεν είναι φολκλόρ.
Και ζέστη. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο εξαερισμός δε λειτούργησε παρά μόνο σε ένα σημείο και μάλιστα κάνοντας ένα ελάχιστο θόρυβο που ενοχλούσε. Και σκάσαμε εμείς που καθόμασταν, τι να πουν κι οι ηθοποιοί.

Η μαζώχτρα
Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
Ερμηνεύουν: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

INFO
Ημέρες παράστασης: Δευτέρα & Τρίτη
Έως 25 Ιανουαρίου 2016
Ώρα έναρξης: 21.15
Διάρκεια: 100’
Μικρό Γκλόρια
Ιπποκράτους 7, τηλ.:  2103600832
Τιμή Εισιτηρίου: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (μειωμένο για φοιτητές, μαθητές, άνω των 65, κατόχους κάρτας ΟΑΕΔ)
Περισσότερες Πληροφορίες στην σελίδα του facebook


Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα