'To Κιβώτιο' στο Studio Μαυρομιχάλη

Το μικρο θέατρο της οδού Μαυρομιχάλη κατακλύζεται από κόσμο κάθε Παρασκευή βράδυ για να παρακολουθήσει την παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άρη Αλεξάνδρου.
Διαβάστηκε φορες
Το μικρο θέατρο της οδού Μαυρομιχάλη κατακλύζεται απο κόσμο κάθε Παρασκευή βράδυ για να παρακολουθήσει την παράσταση “Το Κιβώτιο”, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλιο του Άρη Αλεξάνδρου. Μοναδικό μυθιστόρημα του σημαντικού αυτού συγγραφέα, το "Κιβώτιο", εκδόθηκε το 1974 και αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα κείμενα της μεταπολεμικής πεζογραφίας. 

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.Το κιβώτιο τελικά φτάνει στον προορισμό του με μοναδικό επιζώντα τον αφηγητή της ιστορίας μας. 

Ο σπουδαίος Φώτης Μακρής είναι αυτός που μας παρουσιάζει τον πολύπαθο αγώνα του μοναδικού επιζώντα στρατιώτη, εκείνου που πολεμά τυφλά για τα ιδανικά του αγώνα, για τη νίκη στον πόλεμο. Δεν αμφισβητεί αλλά υπακούει και σθεναρά επιμένει, μοναδικός σκοπός της ζωής του η μεταφορά αυτού του κλειστού κιβωτίου που αγνοεί τι περιέχει. Θάβει τους συντρόφους του που πεθαίνουν ένας-ένας, ο ίδιος φλερτάρει με το θάνατο, τολμά και αγωνίζεται. Μα ποτέ δεν αμφισβητεί. Υπακούει και φέρνει εις πέρας την αποστολή του. Και μεταφέρει το κιβώτιο στον προορισμό του.

Πρόκειται για την εξιστόρηση μιας τραγικής ιστορίας, των τραυμάτων του πολέμου που δεν επουλώνονται ποτέ, που μένουν χαραγμένες στο μυαλό του πρωταγωνιστή μας, του μοναδικού μάρτυρα αυτού του βάναυσου πολέμου.
Το καλογραμμένο έργο και το υπέροχα δοσμένο θεατρικό σε μια κορυφαία ερμηνεία του Φώτη Μακρή, συγκλονίζει. Ο θεατής κρέμεται κυριολεκτικά από τα λόγια του ηθοποιού, ο οποίος "ζωγραφίζει" με καμβά την φαντασία μας την κάθε σκηνή! Το λιτό σκηνικό και η εξαιρετικά ταιριαστή σκοτεινή σκηνοθεσία δημιουργούν τη ζοφερή εικόνα του πολέμου, τις καταστροφές που άφησε πίσω του και τις ζωές που πήρε μαζί του. 

Το έργο είναι μία καυστική και κυνική κριτική στους επικεφαλής μιας κοινωνίας, η οποία προπαγανδιστικά και μέσα από την αφοσίωση των μελών της καλλιεργεί ψευδείς ελπίδες και ανύπαρκτα ιδανικά για έναν υστερόβουλο πόλεμο. Τελικά ξεσκεπάζει τον πολιτικό αμοραλισμό της εξουσίας η οποία αυτοαναιρείται.

Μία παράσταση που αξίζει να τη δει κάποιος για να αναρωτηθεί για τα ιδανικά και την πολιτική κατάσταση σήμερα στη χώρα μας. Είναι σίγουρο ότι ο συμβολισμός του Κιβωτίου θα προβληματίσει όλους στην παρέα σας...

Μετά το πέρας της παράστασης, ακολουθεί συζήτηση με σημαντικές προσωπικότητες και ανάλυση του έργου, με διαφορετικό καλεσμένο κάθε φορά. Λεπτομέρειες για τον καλεσμένο της κάθε εβδομάδας μπορείτε να βρείτε στο επίσημο tumblr της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com/tagged/conversations


Κάθε Παρασκευή στις 21:00
Διαρκεια: 80 ' 
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου 
Ερμηνεία: Φώτης Μακρής

Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 114 72
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 645 3330

  

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα