«Με το ίδιο μέτρο» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Από Μηχανής Θέατρο

«Με το ίδιο μέτρο» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Από Μηχανής Θέατρο

Πως ένα σαιξπηρικό κείμενο παρουσιάζεται από τους C. for Circus σε μία φρέσκια και διασκεδαστική παράσταση.
Διαβάστηκε φορες
Τι γίνεται όταν εμπλέκεται το σωματικό θέατρο με το τραγούδι με φρέσκες και έξυπνες ερμηνείες από πέντε νέους ηθοποιούς; Σίγουρα ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μία διασκεδαστική μεταφορά του σαιξπηρικού κειμένου «Με το ίδιο μέτρο».

Η ιστορία μας διαδραματίζεται στη Βιέννη του 16ου αιώνα. Ο δούκας, σκαρφίζεται ένα τέχνασμα με σκοπό να δοκιμάσει τον αντιπρόσωπό του, τον ηθικό και αυστηρό Άγγελο. Έτσι, φεύγει από την πόλη αφήνοντάς τον να κυβερνήσει αντ’ αυτού ενώ ο δούκας μεταμφιέζεται σε καλόγερο που τριγυρνά στην πόλη και φιλοσοφεί. Ο καλόγερος κινεί τα νήματα της ιστορίας μας και δίνει τη λύση σαν από μηχανής θεός. 

"Ο πιο επικίνδυνος είναι ο πειρασμός που μας προτρέπει ν' αμαρτήσουμε με την αξιολάτρευτη αρετή"

Ο Άγγελος, μόλις πάρει στα χέρια του την εξουσία, ρίχνεται ευθύς με μανία να κυνηγήσει την ανηθικότητα: κλείνει όλα τα σπίτια που πουλάνε παράνομο έρωτα, τους προαγωγούς γυναικών και επιβάλλει θανατική ποινή για την μοιχεία, που θεωρείται τεράστιο έγκλημα. Στην ιστορία μας, ένα αρχοντόπουλο, ο Κλαύδιος καταδικάζεται σε θάνατο γιατί άφησε έγκυο την αγαπημένη του πριν από τον γάμο. Η δόκιμη μοναχή Ισαβέλλα και αδελφή του Κλαύδιου θα δοκιμαστεί σε αυτή την ιστορία προκειμένου να σώσει τον αδελφό της από το θάνατο.

"Ω, υπέροχο είναι να έχεις δύναμη δράκου, αλλά τυραννικό να τη μεταχειρίζεσαι σαν δράκος"

Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1604 και ανήκει στις λεγόμενες «μελαγχολικές κωμωδίες» του Σαίξπηρ, καθώς μπλέκει το κωμικό και το δραματικό στοιχείο. Με μέσο του την τραγική ειρωνεία, ένας όρος που έχει διαφθαρεί στις μέρες μας, οι πρωταγωνιστές αγνοούν την αλήθεια ενώ την ίδια στιγμή οι θεατές γνωρίζουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο δούκας είναι ο καλόγερος, περιμένοντας την εξέλιξη της πλοκής με το στοιχείο της συνενοχής. Το ηθικό δίδαγμα του έργου είναι η παρουσίαση της διαφθοράς των ανθρώπων όταν αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας, πράγμα πολύ επίκαιρο. Οι χαρακτήρες του έργου είναι κωμικοτραγικοί. Με μοναδικό τους σκηνικό ξύλινες σκάλες, οι πέντε ηθοποιοί καταφέρνουν να μην παίρνεις τα μάτια σου από πάνω τους. Τι χρειάζονται τα σκηνικά όταν έχεις τέτοιες καλές ερμηνείες;

Μετάφραση: Ερρικος Μπελλιές
Δραματουργική επεξεργασία | Σκηνοθεσία: C. for Circus
Μουσική: C. for Circus
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη
Οργάνωση παραγωγής: art minds | Γιάννης Γκουντάρας
Επικοινωνία: social mouse | M. Λάμπρου & Μ. Κοσκινά 

Παίζουν: Βαλέρια Δημητριάδου, Δημήτρης Κίτσος, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Από Μηχανής Θέατρο
Ακαδήμου 13, Κεραμεικός
τηλ. 210 5237297. 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 22:00, από 15 Φεβρουαρίου 2016. 

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ γενική είσοδος, 5 ευρώ (ατέλεια, ανέργων).
 
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα