Mitski - Puberty 2

Το εκπληκτικό με το “Puberty 2” είναι πως δεν χρειάζεται να το ακούσεις μέχρι το τέλος για να καταλάβεις τι παίζει.
Διαβάστηκε φορες
1. Τί θα ακούσεις:
    indie rock, alternative rock

2. Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
    Your Best American Girl, Thursday Girl, Happy, Fireworks, I Bet on Losing Dogs

3. Βαθμολογία:
    8.5/10


Γεννήθηκε στην Ιαπωνία, έκανε ένα πέρασμα μαζί με τους γονείς της από το Κονγκό, τη Μαλαισία, την Κίνα και την Τουρκία για να καταλήξουν σε μόνιμη βάση στη Νέα Υόρκη. Εκεί σπούδασε μουσική σε ωδείο και πριν αποφοιτήσει είχε ηχογραφήσει δύο δίσκους δικής της παραγωγής. Διακρίθηκε με βραβεία από το κολλέγιο και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, ηχογράφησε και ένα τρίτο album με τίτλο “Bury Me At Makeout Creek” το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει το όνομά της γνωστό. Μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά περιοδικά έγραψαν διθυραμβικές κριτικές για το δίσκο, ενώ το Rolling Stone την συμπεριέλαβε στους «10 καλλιτέχνες που πρέπει να γνωρίζεις» για το 2014. Αυτή η μικρή ιστορία ζωής ανήκει στη Mitski, η οποία πλέον αποτελεί το “next big thing” της εναλλακτικής ροκ σκηνής. Το 2016 είναι η χρονιά για την τέταρτη δισκογραφική δουλειά της με το όνομα “Puberty 2”.

Η Mitski στα 11 τραγούδια του δίσκου της καταφέρνει εκπληκτικά πράγματα. Συνδυάζει με φανταστικό τρόπο την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με την απαλότητα μιας μπαλάντας. Μια βιβλική καταστροφή μιας ανεμοθύελλας μαζί με την γαλήνη της ήρεμης θάλασσας. Ακόμα και στιχουργικά, μιλάει για θυμό την ίδια στιγμή που δίνει απλόχερα αγάπη. Όλα ξεκινούν με το “Happy” εξαιτίας του οποίου πολλοί παρομοιάζουν τη Mitski με την St. Vincent. Η ηλεκτρική κιθάρα κρατάει τη σημαία σε ένα δραματικό τοπίο στο οποίο συνυπάρχουν μελαγχολία και ευφορία. Στο “Dan the Dancer” ο ρυθμός ανεβαίνει με κάποια synths να εμφανίζονται και μαζί με τα γρήγορα κρουστά να ταιριάζουν απόλυτα με την ταξιδιάρικη φωνή της. Μια αγγελικά φτιαγμένη φωνή που μας προσφέρει ένα soundtrack ταξιδιού, να το ακούς όπου κι αν πηγαίνεις. Οι τόνοι πέφτουν στο “Once More to See You”, ενώ το εκρηκτικό κλείσιμο του “Fireworks” δίνει τη σκυτάλη για τη συνέχεια που προμηνύεται εκπληκτική. Το “Your Βest American Girl” είναι ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του album (αν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει κάποια κομμάτια), με μια φανταστική κιθάρα να δίνει ρεσιτάλ πειραματικής μελωδίας.Το ένα μέρος του παιχνιδιού παίζεται στα φωνητικά της Mitski τα οποία γεννούν έντονα συναισθήματα. Ακόμη και στο “My Body’s Made of Crushed Little Stars” που παρουσιάζει την πιο «σκληρή» πλευρά της, υπάρχει διάχυτη μια μελωδική ευαισθησία. Το άλλο μέρος του παιχνιδιού παίζεται στην φοβερή ενορχήστρωση που έχει γίνει. Η επιτηδευμένη φασαρία που βγαίνει από τις μελωδίες εντυπωσιάζει κατα κάποιο τρόπο, ενώ δε γίνεται να μην χαθείς στο μουσική κοιλάδα που δημιουργεί η Mitski. Ανατριχιαστικά όμορφο το “Thursday Girl” συνεχίζει το ταξίδι σε ένα διαφορετικό κόσμο που δεν θα θέλεις να τελειώσει. Μπορεί τα “Crack Baby” και “A Burning Hill” να κλείνουν κάπως αδιάφορα το δίσκο, αλλά διόλου δεν θα σε απασχολήσει αυτό αφού ό,τι άκουσες το προηγούμενο μισάωρο θα σε έχει συνεπάρει βάζοντας το album στο repeat.

Επειδή πολλές φορές τα λόγια είναι φτώχεια και επειδή ένα κείμενο μπορεί να μη διαθέτει την ικανότητα να πείσει, η καλύτερη λύση είναι η ακρόαση. Το εκπληκτικό με το “Puberty 2” είναι πως δεν χρειάζεται να το ακούσεις μέχρι το τέλος για να καταλάβεις τι παίζει. Μέχρι τα μέσα του δίσκου συνειδητοποιείς ότι μια κοπέλα με το όνομα Mitski Miyawaki μόλις κυκλοφόρησε έναν από τους ωραιότερους δίσκους της φετινής χρονιάς. Μετά το πέρας όλων των τραγουδιών θα είσαι πεπεισμένος ότι το "Puberty 2" είναι ένας από τους δίσκους του 2016. Άνετα θα γίνει το soundtrack για ένα καλοκαιρινό ταξίδι σου.


Σχετικό θέμα
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα