Gimme 10: Το Κλάμα

Με μεγάλη του... λύπη και ποτίζοντας με δάκρυα το πληκτρολόγιο, το Gimme 10 σάς παρουσιάζει σήμερα τραγούδια για το κλάμα.
Διαβάστηκε φορες
Αν είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα τραγούδια γράφονται σε στιγμές που οι δημιουργοί τους βρίσκονται σε μελαγχολική διάθεση, φαντάζει λογικό να υπάρχουν πολλά από αυτά που να αναφέρονται στο κλάμα – και πράγματι έτσι είναι. Η επιλογή υπήρξε δύσκολη αλλά άξιζε τον κόπο. Το Gimme 10 σας θυμίζει σήμερα 10 σπουδαία «κλαψιάρικα» τραγούδια.

1. Had To Cry Today – Blind Faith
(Steve Winwood)
Το πρώτο, και τελευταίο όπως αποδείχθηκε, άλμπουμ του υπερσυγκροτήματος Blind Faith (Eric Clapton, Ginger Baker, Steve Winwood,  Ric Gretch) ανοίγει με αυτή τη σύνθεση του Winwood που κυριαρχείται από μπλουζ ριφ και μελαγχολική διάθεση ενώ μαρτυρά την άψογη αλληλεπίδραση μεταξύ των τεσσάρων μουσικών.

2. Don’t Cry – Guns ‘N’ Roses
(Axl Rose-Izzy Stradlin)
Ένα από τα πλέον γνωστά και αγαπημένα χιτ των Guns ‘N’ Roses, το Don’t Cry έχει κυκλοφορήσει σε τρεις διαφορετικές εκτελέσεις. Σύμφωνα με τον Axl Rose, μαζί με τα Estranged και November Rain, αποτελούν μια τριλογία που βασίστηκε στο διήγημα Without You του Del James.

3. Don’t Cry Sister – J.J. Cale
(J.J. Cale)
Νωχελικές κιθάρες, αισθαντική ερμηνεία και «σκιώδη» γυναικεία φωνητικά σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τραγούδια του Αμερικανού από το την Οκλαχόμα. Από το άλμπουμ 5 του 1979.

4. Now Cry! – Lolek
(Lolek)
Το ντεμπούτο του Lolek, Alone (2009), περιελάμβανε ουκ ολίγα όμορφα και ενδιαφέροντα τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έρρεπαν προς την «σκοτεινή» πλευρά. Ένα από τα καλύτερα είναι σίγουρα το συγκεκριμένο, με όμορφη ενορχήστρωση και εναλλαγές ανάμεσα στην υποτονικότητα και την ηλεκτρισμένη έκρηξη.

5. Cry, Cry – Mazzy Star
(David Roback-Hope Sandoval)
Λίγοι καταφέρνουν να αποτυπώσουν τη μελαγχολία με τον τρόπο που το έκαναν οι Αμερικανοί Mazzy Star. Ειδικά στο άλμπουμ Among My Swan (1996), στο οποίο θα βρείτε και το εν λόγω κομμάτι, επιτυγχάνουν τον τέλειο συνδυασμό οικονομίας και εκφραστικότητας.

6. Can’t Cry These Tears – Garbage
(Shirley Manson-Duke Erikson-Steve Marker-Butch Vig)
Μια κάπως «ρετρό» σύνθεση, για τα δεδομένα των Garbage πάντα, από το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, Beautiful Garbage (2001). Ο ήχος βέβαια παραμένει προσανατολισμένος προς τον μοντερνισμό.

7. You Are The One To Make Me Cry – Crowded House
(Neil Finn)
Μερικές νότες από το ηλεκτρικό πιάνο, έγχορδα, διακριτικά τύμπανα και μια αισθαντική ερμηνεία από τον συνθέτη Neil Finn: να πόσο «απλό» είναι να φτιάξει κανείς ένα όμορφο τραγούδι. Από τον δίσκο Time On Earth (2007).

8. I’ll Cry Instead – The Beatles
(John Lennon-Paul McCartney)
Τις «μαύρες» του έχει ο John Lennon σε αυτό το κομμάτι από το A Hard Day’s Night (1964) αλλά η μουσική, εμφορούμενη από μια country & western νοοτροπία, σχεδόν δεν το αφήνει να φανεί. Η μαγεία των Beatles συμπυκνωμένη σε μόλις 1 λεπτό και 43 δευτερόλεπτα.

9. Crying, Waiting, Hoping – Buddy Holly
(Buddy Holly)
Η δεύτερη πλευρά του σινγκλ Peggy Sue Got Married που κυκλοφόρησε το 1959. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στη σκηνή του Merseybeat, με τους Beatles να το διασκευάζουν σε κάποιες από τις εμφανίσεις τους σε εκπομπές του BBC.

10. Try Not To Cry – Paul McCartney
(Paul McCartney)
Θα κλείσουμε την αναδρομή μας σε αυτό το «στενάχωρο» αντικείμενο προσπαθώντας να μην κλάψουμε. Μας βοηθάει ο γερο-Macca σε ένα κομμάτι από το Run Devil Run (1999). Τα ξαναλέμε σε μία εβδομάδα. Να είστε εδώ!


* Φωτογραφίες από vatopaidi.wordpress.com και www.wikipedia.org.Tags
Διαβάστε ακόμα