Κάθαρση - Φωκίων Μπόγρης

Με αφορμή την προβολή της ταινίας του με τίτλο Κάθαρση στον Μικρόκοσμο από την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, ο Δ.Αντωνόπουλος είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με το δημιουργό, Φωκίωνα Μπόγρη.

Διαβάστηκε φορες

Με αφορμή την προβολή της ταινίας του με τίτλο Κάθαρση στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος από την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με το δημιουργό, Φωκίωνα Μπόγρη:


Τι είναι για σένα αυτή η ταινία αλήθεια; Τι ακριβώς σημαίνει, αν θες...

Μου βάζεις δύσκολα από την αρχή! Είναι ένα κεφάλαιο της ζωής μου. Που για να είμαι ειλικρινής, ανυπομονώ να κλείσει. Όχι γιατί ήταν άσχημο- κάθε άλλο- απλά έχει τραβήξει πολύ καιρό. Μου φαίνεται σχεδόν απίστευτο το ότι από το πρώτο draft του σεναρίου μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας πέρασαν 5 χρόνια!


Πες μας κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τα γυρίσματα και τους συντελεστές της ταινίας..

Το να κάνεις μεγάλου μήκους ταινία με τόσο λίγα λεφτά είναι εξοντωτικό. Αναγκαστικά, κάναμε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές δουλειές ο καθένας. Σχεδόν ποτέ δεν είχαμε άδειες για τις τοποθεσίες γυρισμάτων. Μία μέρα κατέληξα στο τμήμα και τους είπα ότι γυρνάω απλά ένα βίντεο για εργασία της σχολής. Αφού είχα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και ήμουν έτοιμος να φύγω, ακούω τα εξής λόγια: “φίλε οι περιοχές εδώ είναι κοντά μεταξύ τους και φρόντισε να μην ξαναβρεθείς στο δρόμο μου γιατί τη γάμησες!”

Φαντάσου να είχαμε κάνει και τίποτα δηλαδή!

Οι συντελεστές ήταν όλοι έμπειροι από άλλες ταινίες με κανονικά budgets αλλά προσαρμόστηκαν στις σκληρές συνθήκες που είχαμε χωρίς να έχουν παράπονα. Τους ευχαριστώ πολύ.


Αν έπρεπε να διαλέξεις μία και μόνο σκηνή, σαν ένα αυτόνομο κατά κάποιο τρόπο κομμάτι, ποια θα ήταν αυτή και γιατί; Μια ξεχωριστή εικόνα, ξέρεις..

Η φωτογραφία του Στεφανάκη πίσω από τα κάγκελα. Φτιάχνει το mood που θέλω χωρίς να προδιαθέτει για το τι ακολουθεί.


Τι ή ποιος είναι τελικά ο κόσμος της «Κάθαρσης»; Ένα «παράλληλο» σύμπαν ή κάτι όχι και τόσο μακρινό από την καθημερινότητα;

Ο κόσμος της ταινίας (πέρα από τα προφανή που δεν χρειάζεται να αναφέρω) χαρακτηρίζεται  από προδοσία και διαφθορά. Αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε ακρότητες που θα μπορούσαν να συμβούν πραγματικά. Λίγο δύσκολο βέβαια να συμβούν όλες μαζί στον ίδιο άνθρωπο, σε ένα τόσο μικρό διάστημα! Η ταινία λοιπόν έχει τον δικό της κόσμο. Αυτός αποτελείται από ρεαλιστικά στοιχεία αλλά και από υπερβολές. Και όχι, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν ότι αυτό που θα δει είναι η απόλυτη πραγματικότητα. Αν με ενδιέφερε αυτό θα έκανα ντοκιμαντέρ.

Πότε βγαίνει στις αίθουσες;

Όχι στις αίθουσες- στην αίθουσα! Από την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010 (και για μία εβδομάδα) στον «Μικρόκοσμο». Ο οποίος, πέρα από την αγάπη του για το Ελληνικό και το ανεξάρτητο σινεμά, φημίζεται και για το bar του!


Πέντε φιλμ που γουστάρεις να βλέπεις ξανά και ξανά;

Για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα: Bad Lieutenant του Ferrara. Rise Of The Footsoldier. Mad Foxes γιατί είναι σπουδή στο κακό σινεμά! The Wrestler. Blood And Black Lace του Mario Bava γιατί είναι μία οπτική απόλαυση.


Διαβάστε ακόμα