Σεξ Λεξικόν: Η επιστήμη του έρωτα

Με αυτό το βιβλίο στα χέρια τους ο Τάκης και η Κάτια δεν μπορούν παρά να έχουν σίγουρη την επιτυχία της πρώτης φοράς. Την έχουν;
Διαβάστηκε φορες
Το Θέατρο 104 τις τελευταίες σεζόν έχει πατήσει «Γκάζι» και πάει, έχοντας για συνοδηγούς νέους -κυρίως- δημιουργούς και ηθοποιούς που παρουσιάζουν αξιόλογες παραστάσεις όλων των ειδών. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη έχει κανείς την ευκαιρία να δει το «Σεξ Λεξικόν: Η επιστήμη του έρωτα» σε πρωτότυπο κείμενο του δημοσιογράφου Σπύρου Μιχαλόπουλου και σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου, μία απολαυστική παράσταση-αποκάλυψη για τη φετινή σεζόν. 

Η παράσταση μάς γυρνάει μερικά χρόνια πίσω, στην Αθήνα του 1978. Σε μια εποχή έτοιμη για μεγάλες αλλαγές οι δύο 17χρονοι ερωτευμένοι ήρωες του έργου ετοιμάζονται και εκείνοι για ένα δικό τους νέο βήμα, την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Για να το καταφέρουν έχουν στη διάθεσή τους ένα βοήθημα. Πρόκειται για το «Σεξ Λεξικόν», ένα πλήρες και αναλυτικό εγχειρίδιο γύρω από την επιστήμη του έρωτα. «Διατροφή και Σεξ», «Ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου», «Αυτοϊκανοποίηση», «Κάπνισμα και Σεξ», «Οργασμός», «Σεξουαλική προστασία», «Ηθική», «Γάμος» ή «Αγάπη» είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες λήμματα που εντοπίζονται στο εν λόγω λεξικό. Με αυτό το βιβλίο στα χέρια τους ο Τάκης και η Κάτια δεν μπορούν παρά να έχουν σίγουρη την επιτυχία της πρώτης φοράς. Την έχουν; Σε μία τέτοια ιστορία έπρεπε να βρεθούν και τα απολύτως κατάλληλα πρόσωπα να ενσαρκώσουν τους δύο εφήβους. H Μαρία Χάνου και ο Χρήστος Κοντογεώργης είναι απλά εξαιρετικοί στους ρόλους τους. Αν και σίγουρα δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι δύο πρωταγωνιστές είχαν την ηλικία των ηρώων τους, μας έκαναν να πιστέψουμε πως, όντως, έχουμε απέναντί μας δύο μαθητές στην τελευταία τάξη του Λυκείου με τους προβληματισμούς, τα όνειρα, τις ελπίδες, τους φόβους, την όρεξη για ζωή και τον πηγαίο νεανικό αυθορμητισμό, τη στιγμή που οι δυο τους βιώνουν για πρώτη φορά το υπέροχο συναίσθημα του έρωτα. Ο Χρήστος Κοντογεώργης κωμικός, αδέξιος και ευαίσθητος και η Μαρία Χάνου σκερτσόζα, δυναμική και άκρως γοητευτική έκαναν τους άνδρες και τις γυναίκες της αίθουσας, αντίστοιχα, να ταυτιστούμε μαζί τους και να δούμε τους εαυτούς μας μέσα από εκείνους. Αυτό είναι το μεγάλο ατού της παράστασης!

Οι τόσο καλές ερμηνείες των δύο ηθοποιών όμως «πατούν» πάνω και σε ένα έξυπνο, καλογραμμένο και ρεαλιστικό κείμενο, το οποίο και απογειώνουν. Ξαφνιαστήκαμε μαθαίνοντας πως αυτό είναι μόλις το πρώτο θεατρικό έργο του Σπύρου Μιχαλόπουλου και με τέτοια έμπνευση και λεπτό χιούμορ, μακάρι να γράψει κι άλλα. Το κείμενο δεν σοκάρει ούτε χλευάζει στιγμή, αλλά καυτηριάζει τον δήθεν πουριτανισμό και τις προκαταλήψεις της τότε εποχής (που δε διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές). Ήταν αδύνατον να μην ταυτιστούμε από την πλευρά μας ως γυναίκες με την Κάτια, αφού οι διάλογοι είναι κυριολεκτικά βγαλμένοι από τη ζωή. Κάθε νέα ενότητα μας θύμιζε καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε νεότεροι και διαλόγους που μπορεί και εμείς οι ίδιοι να έχουμε κάνει στο παρελθόν.

Η συνταγή έδεσε με τις σκηνοθετικές οδηγίες της νεαρής Αγγελίτας Τσούγκου που έφτιαξε μια παράσταση γρήγορη, εστίασε στην κινησιολογία των δύο ηθοποιών, έπαιξε με τους φωτισμούς και με την πολύ καλή μουσική υπόκρουση. Χωρίς τη βοήθεια σκηνικών, με λίγα αντικείμενα να πλαισιώνουν την ερμηνεία τους, οι δύο ηθοποιοί διατήρησαν αμείωτη την προσοχή μας καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Μια φρέσκια και ευχάριστη πρόταση που θα χαραχτεί στη μνήμη σας, όπως και η... πρώτη φορά!

Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος
Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου
Επιμέλεια Κίνησης: Ερμίρα Γκόρο
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μερόπη Παπαστεργίου
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Χάνου, Χρήστος Κοντογεώργης


Στοιχεία Παράστασης:

Ημέρα και Ώρα παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Είσοδος : 10 € (γενική είσοδος), 5 € (για ανέργους)
Διάρκεια παράστασης: 80’
Χώρος: Κεντρική Σκηνή Θεάτρου 104 . Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 7 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα