Γιάννης Χαρούλης-παρουσίαση δίσκου

Γιάννης Χαρούλης - "Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου": Παρουσίαση δίσκου

Παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση του νέου δίσκου του Γιάννη Χαρούλη, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Διαβάστηκε φορες
Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί ο νέος δίσκος του αγαπημένου ερμηνευτή Γιάννη Χαρούλη από την MINOS EMI, που φέρει τον τίτλο «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» και αποτελείται από ποιήματα του Κωστή Παλαμά σε μουσική Λουκά Θάνου. Η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής του δουλειάς έλαβε χώρα την Τετάρτη 30/11 σε ένα εμβληματικό -θα μπορούσε κανείς να πει- μέρος, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η επιλογή ενός πανεπιστημιακού χώρου κατέστησε την εν λόγω παρουσίαση ένα μεγάλο και πρωτότυπο γεγονός, καθώς παρόμοιες παρουσιάσεις δίσκων πραγματοποιούνται συνήθως σε στούντιο, μουσικές σκηνές ή χώρους εκδηλώσεων.
Γιάννης Χαρούλης-παρουσίαση δίσκου
Έφτασα στην Φιλοσοφική Σχολή στις 12 το μεσημέρι και στους διαδρόμους άκουγες το όνομα του Γιάννη Χαρούλη να ξεπηδάει από συζητήσεις σε πηγαδάκια και παρέες ενθουσιασμένες για αυτό που θα συνέβαινε. Μπαίνοντας στην αίθουσα AULA της Σχολής αντίκρυσα έναν χώρο κατακλυσμένο από φοιτητές που γέμισαν κάθε καρέκλα, σκαλοπάτι και περβάζι! Το θέαμα ήταν συγκινητικό καθώς υπήρξα κι εγώ φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, αλλά και επειδή είναι όμορφο να βλέπεις νέους ανθρώπους να στηρίζουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Παράλληλα, η εικόνα αυτή μου έφερε στο μυαλό ένα βίντεο στο youtube από μια συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά το 1998 στη Φιλοσοφική και τους φοιτητές σε ανάλογη κατάσταση! Παρευρισκόμενοι, στις πρώτες θέσεις της αίθουσας, ήταν οι συντελεστές του δίσκου, πολλοί καθηγητές, αλλά και δημοσιογράφοι. Τα όργανα ήταν στημένα και ο κόσμος έτοιμος.
Γιάννης Χαρούλης-παρουσίαση δίσκου
Πριν από το μουσικό μέρος, την παρουσίαση προλόγισαν κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι που μίλησαν τόσο για τον Κωστή Παλαμά όσο και για τον δίσκο. Η κυρία Ελένη Καραμαλέγκου (Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής) που εξέφρασε την χαρά της για την παραχώρηση της αίθουσας ώστε να παρουσιαστεί το έργο ενός ποιητή που διδάσκεται στον εν λόγω χώρο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ο κύριος Ευριπίδης Γαραντούδης (Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας) που μεταξύ άλλων επεσήμανε τη σχέση του Κωστή Παλαμά με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο υπηρέτησε από τη θέση του Γραμματέα επί 31 χρόνια (1897-1928), η κυρία Μαργαρίτα Μάτσα (Διευθύνουσα Σύμβουλος της MINOS EMI) που τόνισε την ιδανικότητα του χώρου αλλά και του ερμηνευτή για το συγκεκριμένο εγχείρημα και ο Λουκάς Θάνος (συνθέτης του δίσκου) που μίλησε για τον ποιητή και για την συνεργασία του με τον Γιάννη Χαρούλη, ενώ μας σιγοτραγούδησε ένα ποίημα του Άγγελου Σικελιανού που μελοποίησε την προηγούμενη μέρα.
Γιάννης Χαρούλης-παρουσίαση δίσκου
Έπειτα εμφανίστηκε, φανερά χαρούμενος και ορεξάτος, ο Γιάννης Χαρούλης με τους μουσικούς του: Λευτέρη Ανδριώτη στη λύρα, Μιχάλη Καλκάνη στο κοντραμπάσο, Παναγιώτη Κατσικιώτη, Βασίλη Μπαχαρίδη και Πάνο Τόλιο στα κρουστά, Κωνσταντή Πιστιόλη στα πνευστά και Θανάση Τζίνγκοβιτς στην κιθάρα. Ευχαρίστησε από καρδιάς τον παρευρισκόμενο κόσμο και μας είπε μερικά λόγια για τον δίσκο και τον Κωστή Παλαμά. Ακούσαμε όλα τα τραγούδια της νέας δισκογραφικής δουλειάς του με τη σειρά που βρίσκονται στον δίσκο, μέσα από λιτές και προσεγμένες ενορχηστρώσεις που ταιριάζουν απόλυτα με την χροιά του Γιάννη Χαρούλη, με το συναίσθημά του και τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τους στίχους του Κωστή Παλαμά. Ανάμεσα στα τραγούδια υπήρξαν μερικές παύσεις με τον Γιάννη να μας χαρίζει διάφορες σκέψεις του κι έτσι η όλη διαδικασία δεν ήταν μια απλή παρουσίαση, αλλά μια βιωματική εμπειρία.
Γιάννης Χαρούλης-παρουσίαση δίσκου
Το πρώτο τραγούδι που ονομάζεται «Από μια πατρίδα εγώ είμαι» το αφιέρωσε «Στους ανθρώπους που ψάχνουνε να ριζωθούνε σ’ ένα καινούργιο τόπο» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στίχο «ξένος πάντα με τον ξένο / ξένος και με το δικό» , ενώ στο τραγούδι «Το σπίτι που γεννήθηκα» εξέφρασε ένα οξύμωρο φαινόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το σπίτι του Κωστή Παλαμά γκρεμίστηκε για να γίνει πολυκατοικία. Αυτός ο άνθρωπος έφτιαξε ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας, έφτιαξε [με το έργο του] ένα σπίτι για μας, ενώ ο ίδιος δεν έχει σπίτι». Όταν το ερμήνευσε, παίρνω όρκο πως είδα πολλά μάτια να βουρκώνουν μέσα στην αίθουσα, ειδικά στο στίχο «Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / στοιχειό είναι και με προσκαλεί / ͘ψυχή, και με προσμένει». Στο τελευταίο τραγούδι με  τίτλο «Ο Απαρνητής», που το χαρακτήρισε ως νανούρισμα, αλλά και ως μοιρολόι και είπε πως μοιάζει με «ένα ημερολόγιο πάνω σ’ ένα γκρεμισμένο τοπίο» , μας χάρισε μια υπέροχη ερμηνεία σε ένα κλίμα σχεδόν μυσταγωγικό. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει αυτή η όμορφη παρουσίαση και να δεχτεί το ζεστό χειροκρότημα όλου του κοινού.

Γιάννης Χαρούλης-παρουσίαση δίσκου
Τα τραγούδια του δίσκου είναι τα εξής: «Από μια πατρίδα εγώ είμαι», «Αγάπη», «Το σπίτι που γεννήθηκα», «Δόξα στις πατρίδες», «Κοσμοπλάστρα μουσική», «Ταξιδευτής», «Το παραμύθι του αδάκρυτου», «Ο Διγενής κι ο Χάροντας», «Χτύπα δοξάρι», «Ω νυχτέρια Ω πανηγύρια», «Το τίποτε», «Ο Απαρνητής».

Εμείς του ευχόμαστε τα καλύτερα και «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» να 'ναι καλοτάξιδος!


Ακούστε τα τραγούδια του άλμπουμ στο     YouTube: http://smarturl.it/Dodekalogos  

Βρείτε το άλμπουμ σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και σε όλες τις streaming υπηρεσίες: 
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα