Θα πεθάνω αν πεθάνεις

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 03.01 - 09.01

Τι παίζει αυτή την εβδομάδα στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές
Διαβάστηκε φορες
Με το '17 να ξεκινά αισίως, τα εορταστικά προγράμματα των θεάτρων να επανέρχονται στην κανονική ροή τους και μετά από σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς πρεμιέρες, ας δούμε τι καινούριο εντοπίσαμε στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές.

Μία και μοναδική συλλογική performance από τη Florence Peake θα δοθεί στο Studio Κινητήρας (6/1), πρεμιέρες σε μικρότερους χώρους για τις παραστάσεις "Θα πεθάνω αν πεθάνεις", "Το Βιβλίο του Εαυτού μου", "Μπλοκ Ιχνογραφίας" και "Βye me" στον Χώρο Θέατρο, στο Bios, στο Λύχνο και στο Underground αντίστοιχα.
Νέα παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση αλλά και επιστροφή για τις παραστάσεις των Λάμπρου Φισφή στο θέατρο Ακροπόλ και Γιώργου Γαλίτη για 6η χρονιά στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Αθηναΐς" (εμείς ήμασταν εκεί την 4η χρονιά, περισσότερα εδώ). Ακόμη, ο Αιμίλιος Χειλάκης επιστρέφει στον μονόλογο "Μόνος με τον Άμλετ" που έκανε αίσθηση πέρσι (Διαβάστε την κριτική του MixGrill εδώ). Τέλος, αρκετές παραστάσεις ρίχνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα, κυρίως σήμερα Τρίτη 3/1, ενώ δεκάδες είναι αυτές που συνεχίζουν κανονικά το θεατρικό τους ταξίδι. 

Οι επιλογές άφθονες για όλα τα γούστα, η τελική επιλογή δική σας!


Θα πεθάνω αν πεθάνεις @ Χώρος Θέατρο 

Θα πεθάνω αν πεθάνεις

Το έργο της Σουηδής συγγραφέως Anna Maria Nygren "Θα πεθάνω αν πεθάνεις" δίνει την πρεμιέρα του 6 Ιανουαρίου στο Χώρος Θέατρο σε σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, και μια ομάδα ταλαντούχων νεότατων ηθοποιών, τους Γιώργο Βουβάκη, Ορέστη Καρύδα, Κατερίνα Μισιχρόνη και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη

Η Έλενα Πέγκα, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα με σημαντική πορεία στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, μας συστήνει μία νεότατη συγγραφέα την Anna Maria Nygren κι ένα έργο παραβατικό το οποίο θίγει το ζήτημα σε τι κόσμο ζούμε και σε τι κόσμο μεγαλώνουν οι σημερινοί νέοι άνθρωποι. 

Από 6/1 στον Χώρο Θέατρο 

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Εσύ, Εγώ, Εμείς

Εσύ, Εγώ, Εμείς @ Κινητήρας Studio 

Η Βρετανίδα χορογράφος και εικαστικός Florence Peake παρουσιάζει στις 6 Ιανουαρίου μια εναλλακτική πρόταση για τη συλλογική performance με τίτλο "Εσύ, Εγώ, Εμείς".

H χορεύτρια, χορογράφος και εικαστικός, που πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό την περσινή χρονιά, συνδυάζει το σχέδιο, τη ζωγραφική και τη γλυπτική με το κινούμενο σώμα. Η τοποθεσία μιας περφόρμανς, το κοινό, ο ηχογραφημένος ή μη λόγος και το χιούμορ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς της, η οποία έχει παρουσιαστεί διεθνώς (National Portrait Gallery, BALTIC, Hayward Gallery, David Roberts Art Foundation, Yorkshire Sculpture Park, Modern Art Oxford, Chapter Arts, Cardiff, Harris Museum, Preston, Exchange, Penzance). Ως δασκάλα έχει διδάξει εκτενώς χορό, αυτοσχεδιασμό και χορογραφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς. Σε όλη τη διάρκεια των γιορτών η Florence Peake θα μείνει στον Κινητήρα και θα διδάξει την εισαγωγική σειρά μαθημάτων της Skinner Releasing Technique (SRT).

6/1 στο Studio Κινητήρας 

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Το Βιβλίο του εαυτού μου

To Βιβλίο του Εαυτού μου @ Bios 

O Χρήστος Πασσαλής, μέλος της ομάδας Βlitz, και σε συνεργασία με τους Eλένη Βεργέτη, Νίκο Φλέσσα και Βάσια Ατταριάν, επιχειρεί να στήσει από τις 7 Ιανουαρίου στο Βiοs μια ιδιαίτερη παράσταση/περφόρμανς χωρισμένη σε κεφάλαια με το γενικό τίτλο "Το Βιβλίο του εαυτού μου".

Το ΒΙΒΛΙΟ αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που χάνει τον εραστή της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την απώλεια, καθώς επίσης και τις προσπάθειές της να τον βρει, ακόμα και αν αυτό παραβιάζει όλους τους κανόνες βάσει των οποίων σκεφτόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με flashback που παρουσιάζουν το παρελθόν της ηρωίδας, με επεισόδια από τη μέχρι τώρα ζωή της.

Τα πρώτα κεφάλαια του "Βιβλίου του Εαυτού μου" που αντιστοιχούν σε 2 παραστάσεις διαφορετικές τόσο ως προς το ύφος όσο και ως προς το περιεχόμενο και που θα παρουσιαστούν εναλλάξ στο χώρο του Βios είναι:

Κεφάλαιο 7 ΠΙΣΤΗ & Κεφάλαιο 12 ΑΓΑΠΗ (μέρος Α) (Κάθε Πέμπτη & Σάββατο)
Κεφάλαιο 33 ΑΓΑΠΗ (μέρος Β) / Τι είπε η Αντιλόπη (Κάθε Παρασκευή & Κυριακή)

Έναρξη 7/1 στο Bios 

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Δες το θετικό

Λάμπρος Φισβής: ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ και Μωρό @ Θέατρο Ακροπόλ 

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις stand up comedy της περσινής σεζόν επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Ακροπόλ και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Λάμπρος Φισφής στην προσπάθειά του να βρει τις θετικές στιγμές της ζωής υπεραναλύει τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, βάζει στο μικροσκόπιο τα ασήμαντα πράγματα που μας ενοχλούν, αυτοσαρκάζει τις αδυναμίες του και καυτηριάζει οτιδήποτε συνωμοτεί εναντίον της ευτυχίας μας. Ενώ φέτος μας μυήει και στον κόσμο της πατρότητας με νέα κείμενα για τις εμπειρίες ενός νέου πατέρα.

Αν ψάχνετε το νόημα της ζωής.
ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ.

Αν θέλετε να περάσετε ένα βράδυ γελώντας.
ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!

'Εναρξη 8/1 στο θέατρο Ακροπόλ

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Gala Στέγη

Gala @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση 

Μια παράσταση-ωδή στη διαφορετικότητα, ένα γκαλά με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, της πόλης μας, που καταθέτουν επί σκηνής εαυτούς, θέτοντας και πάλι το ερώτημα: τι είναι χορός;

Ο Jérôme Bel δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Προκλητικά ευφυής και ανατρεπτικός δημιουργός, συνοψίζει με το έργο του εκείνο το είδος του καλλιτέχνη που συνεχώς διευρύνει τα «όρια» της σκηνής, παίζοντας με τις προσδοκίες και τις προσλαμβάνουσες των θεατών. Για τον Bel, η σκηνή αποτελεί ένα εργαστήρι πειραματισμών: άλλοτε ως δυνάμει χώρος κριτικής της σύγχρονης ζωής, και άλλοτε πάλι ως αμφίσημο κατώφλι που στόχο έχει να προβληματοποιεί και όχι να επιβεβαιώνει τις επικρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, οι παραστάσεις του «κακού παιδιού» της γαλλικής χορευτικής σκηνής αποτελούν γεγονότα, λόγω της σχέσης που εγκαθιδρύει ανάμεσα στους «ερμηνευτές» και το κοινό, αλλά και επειδή τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται δεν οριοθετούνται απλώς στη θεατρική σκηνή, μα διαχέονται στην καθημερινή ζωή, χειραφετούν το βλέμμα και αφυπνίζουν τον θεατή.

9 & 10/1 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης 


Ξεκινά επίσης αυτή την εβδομάδα: 

Μπλοκ Ιχνογραφίας (από 3/1) @ Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού 

Bye me (από 4/1 έως 8/1) @ Underground

Μόνος με τον Άμλετ (από 4/1) @ Θέατρο Τζένη Καρέζη 

Τα ραδίκια ανάποδα - 6ος χρόνος (από 9/1) @ Πολυχώρος Πολιτισμού "Αθηναΐς"



Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία: 

Αγγελική @ Θέατρο του Νέου Κόσμου 
Τελευταία παράσταση στις 3/1 

Ανήσυχες Σκιές @ Τεχνοχώρος Εργοτάξιον
Τελευταία παράσταση στις 3/1 

Αφήγηση της Αντιγόνης (Η) @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Τελευταία παράσταση στις 3/1 

Είσαι ένα κτήνος, Βίσκοβιτς @ Bios 
Τελευταία παράσταση στις 3/1 

Ελάτε σ' εμάς για έναν καφέ @ Φούρνος 
Τελευταία παράσταση στις 3/1 

Θέλετε να χορέψομε Μαρία; @ Θέατρο Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής"
Τελευταία παράσταση στις 3/1 

Κόλχαας @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων 
Τελευταία παράσταση στις 3/1 

Μα.Θυμα @ Olvio 
Τελευταία παράσταση στις 3/1 

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά - Ένας δολοφόνος στο Τόκυο @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Τελευταία παράσταση στις 8/1 

Γύρισε Πίσω @ Θέατρο 104
Τελευταία παράσταση στις 8/1 

Δωδέκατη Νύχτα @ Εθνικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή)
Τελευταία παράσταση στις 8/1 

Mόλις Χώρισα @ Θέατρο Κιβωτός
Τελευταία παράσταση στις 8/1 

Τρεις Αδερφές @ Θέατρο Πορείας
Τελευταία παράσταση στις 8/1 


Καλή χρονιά να έχουμε με καλό θέατρο! 
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα