Panda Dub

Panda Dub: Όχι κανόνες στις συναυλίες & τη δημιουργία τραγουδιών

Πριν λίγες ημέρες είχαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνομιλία για το νέο του δίσκο με τίτλο "Shapes and Shadows", τα γεωμετρικά σχήματα, τις συναυλίες και τα Μαθηματικά, τις Streaming υπηρεσίες κ.α.
Διαβάστηκε φορες
Σήμερα ο Panda Dub έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συνοδεία της Live Band του (περισσότερα εδώ)! Ο Γάλλος είναι ένα από τα αναγνωρισμένα ονόματα της dub κι αυτό φάνηκε στην περσινή εμφάνιση του στη χώρα μας, όταν γέμισε ασφυχτικά το Βοτανικό.

10 γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί επέλεξαν από ένα τραγούδι του Panda Dub. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνομιλία για το νέο του δίσκο με τίτλο "Shapes and Shadows", τα γεωμετρικά σχήματα, τις συναυλίες και τα Μαθηματικά, τις Streaming υπηρεσίες κ.α.

Το «μικρόφωνο» στον ίδιο:

Panda Dub - Shapes and Shadows

1. Το νέο σου album λέγεται "Shapes & Shadows". Είμαι Μαθηματικός. Πιστεύεις ότι η δημιουργία του τραγουδιού είναι σαν ένα μαθηματικό πρόβλημα γεωμετρίας, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες για να βρεις τη λύση του;

Ο δίσκος αντιπροσωπεύει στο μυαλό μου τα σχήματα, αλλά και τις σκιές τους κι αποτελεί συνέχεια, αλλά και ισοδύναμο μέρος αυτής της δεκαετούς δισκογραφίας. Δε νομίζω πως θα έβλεπα ή έχω δει ποτέ τη δημιουργία τραγουδιών σαν μαθηματικό πρόβλημα με συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν. Το να είσαι καλλιτέχνης σημαίνει συχνά πυκνά να μην τους ακολουθείς. Πιστεύω πως τα όρια είναι για σπάνε και πως πρέπει να σκεφτόμαστε out of the box.

2. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σε κάθε συναυλία; Σου αρέσουν οι αυτοσχεδιασμοί όταν είσαι στη σκηνή;

Όχι πολλοί κανόνες στη δημιουργία τραγουδιών, όχι πολλοί κανόνες και στις συναυλίες κατ’ επέκταση. Πάνω στη σκηνή τα πράγματα πάντα γίνονται πιο ελεύθερα, πιο προκλητικά ως προς το να αυτοσχεδιάσει κανείς και το βασικό συστατικό της συναυλίας μου είναι το improvisation. Πάντως στην επικείμενη συναυλία θα δείτε πολλά πράγματα με την live band καθώς με τα παιδιά καταφέρνουμε και τζαμάρουμε πάνω στα δικά μας κομμάτια με πολλούς και διάφορους τρόπους.

3. Κατά τη γνώμη μου, στο "Shapes & Shadows" υπάρχουν επιρροές από Ανατολικές και Νοτιοαμερικάνικες χώρες και η μελωδία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία κάθε τραγουδιού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μένα. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για το νέο σου δίσκο;

Ο δίσκος αυτός, όπως ανέφερα και παραπάνω, αποτελεί ισοδύναμο μέρος αυτής της δεκαετούς μου δισκογραφικής πορείας και φυσική συνέχεια στη ροή των δημιουργιών μου. Το “Shapes & Shadows” προέκυψε εντελώς αυθόρμητα αμέσως έπειτα από το “The Lost Ship”. Υπάρχουν οι επιρροές που αναφέρετε από Ανατολή και Δύση, αλλά όχι μόνο. Όλες οι επιρροές μου, όσα βλέπω και νιώθω, πράγματα που είδα σε ταξίδια κτλ ξεδιπλώθηκαν μέσα σε όλες τις μελωδίες των καινούριων συνθέσεων, όπου και το παρόν αναμείχθηκε με το παρελθόν, οδηγώντας τα κομμάτια στον σχηματισμό των σχημάτων, αλλά και των σκιών τους. Τα πάντα σχεδόν έχουν σχήμα και άρα σκιές. Θέλησα να κάνω μια ολοκληρωμένη δουλειά σε σχέση με τις μουσικές μου επιρροές κι έτσι δε θα μπορούσα να μην εμπνευστώ για αυτό από κάθε πλευρά του πλανήτη. Η μελωδικότητα είναι κάτι που μου αρέσει και με ενδιαφέρει παρά πολύ και διατρέχει ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου. Ήταν μια ευκαιρία για μένα στο album αυτό να αφήσω ακόμα πιο ελεύθερο το πεδίο ώστε οι μελωδίες να βρουν ακόμα μεγαλύτερο χώρο και να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα.

Panda Dub

4. Στα πρόσφατα χρόνια, φαίνεται ότι οι «ψηφιακές» πωλήσεις έχουν αυξηθεί και οι Υπηρεσίες Streaming (Spotify κλπ) έχουν εκατομμύρια χρήστες. Πιστεύεις ότι η φυσική μορφή της μουσικής θα εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια;

Δεν πιστεύω πως θα εξαφανιστεί η φυσική κυκλοφορία της μουσικής και δεν είμαι και σύμφωνος σε αυτό. Ωστόσο, είμαι της άποψης πως η μουσική πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερη και ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να δημιουργούν το κεφάλαιο τους από τις live εμφανίσεις τους.

5. Ακούς μουσική από Streaming Υπηρεσίες;


Η αλήθεια είναι πως είμαι λίγο περίεργος στους τρόπους με τους οποίους θα ακούσω την μουσική μου. Επιλέγω να ακούσω single tracks από καλλιτέχνες που μου αρέσουν ή θέλω να ανακαλύψω και κυρίως μέσω του YouTube ή live εμφανίσεων από το boiler room. Όχι τόσο full albums.

6. Το 2009 έγραψες το "Axion Esti". Έχεις διαβάσει λογοτεχνικά έργα του Οδυσσέα Ελύτη;

Έχω διαβάσει ορισμένα πράγματα, ναι. Είναι ένας πραγματικά σπουδαίος ποιητής που πρέπει να είστε περήφανοι γι’ αυτόν. Τρέφω μεγάλο σεβασμό στον ελληνικό πολιτισμό. Το αρχαίο σας παρελθόν ιδιαιτέρως εμπνέει, τουλάχιστον εμένα, τόσο στη μουσική μου και τις δημιουργίες μου, όσο και στην ίδια μου την ζωή.

Panda Dub

7. Ποιες οι εντυπώσεις σου από την περσινή συναυλία στην Αθήνα;

Τρομερή εμπειρία! Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ένα τόσο θερμό και πολυπληθές κοινό. Η ενέργεια του κόσμου ήταν συγκλονιστική κι ανυπομονώ να του παρουσιάσω ένα υπέροχο show με την live band μου.

8. Στις 5 Μαϊου (σ.σ: σήμερα) θα είσαι στη σκηνή του Fuzz Club, για πρώτη φορά με τη Live μπάντα σου. Είναι πιο δύσκολο να εμφανιστείς με μια Live μπάντα; Προτιμάς τις solo εμφανίσεις;

Εκ των πραγμάτων η σύμπραξη μίας live band πάνω σε μια σκηνή είναι εμφανώς δυσκολότερη από τα solo shows. Μπορώ να πω πως τα απολαμβάνω και τα δύο εξίσου.

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ! Καλή επιτυχία σήμερα!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα