Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017 | Πρόγραμμα Ιούνιος 2017

Οι διεθνείς και εγχώριες θεατρικές συμμετοχές σε ένα φεστιβάλ - θεσμό που δίνει το έναυσμα για την έναρξη του καλοκαιριού.
Διαβάστηκε φορες
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι συνεπές στο ραντεβού του και έχει ήδη επιστρέψει στη βάση του για το καλοκαίρι. Με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις όπως το Bob Theatre Festival (διαβάστε review μας εδώ, εδώ & εδώ), επιχειρεί δειλά δειλά να βάλει τους Αθηναίους σε καλοκαιρινή/φεστιβαλική διάθεση, παρά τα εμπόδια που θέτει ο αττικός ουρανός. 

Τον Ιούνιο, όσον αφορά στις θεατρικές παραστάσεις, θα αξιοποιηθούν οι χώροι της Πειραιώς 260, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Θέατρο Ολύμπια, το Ραδιομέγαρο ΕΡΤ και τα θέατρα της Αρχαίας Επιδαύρου

Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φαίνεται πως στο επίκεντρο των θεματικών βρίσκεται η Ευρώπη και οι ανθρωπιστικές αξίες. Πώς θα μπορούσε διαφορετικά, αφού σκοπός μιας τόσο μεγάλης εμβέλειας διοργάνωσης είναι να αφήσει και το κοινωνικό - πολιτικό της στίγμα. Διεθνείς καλλιτέχνες που μιλούν για τους πρόσφυγες, αλλά και Έλληνες που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα άλλων χωρών ή που εμπνέονται από το έργο ξένων συγγραφέων δημιουργούν έναν ενδιαφέροντα διάλογο, κυρίως για να καταλάβουμε τη διαφορετική σκοπιά από την οποία βλέπουν οι «άλλοι» την ίδια εμπειρία. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνουν τον απώτερο σκοπό της διοργάνωσης και επιβεβαιώνουν πως ο άνθρωπος έχει τους ίδιους προβληματισμούς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου: Πολωνία, Ιράν, Σερβία, Ελβετία, Αρχαία Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Αμερική, Πρωσία. 

Εκτός από την ανθρωπιστική σκέπη του φεστιβάλ, υπαρξιακά ζητήματα και προβλήματα ψυχοπαθολογίας του δυτικού πολιτισμού δε λείπουν. Γενικά, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι τελικά αντιπροσωπεύουμε ως (υποτιθέμενες) προηγμένες κοινωνίες. Αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω δραματικών παραστάσεων αλλά και μέσω της σάτιρας και των μουσικοθεατρικών έργων.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε στο αφιέρωμα στο βερολινέζικο θέατρο Φόλκσμπύνε (περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ), που περιλαμβάνει παραστάσεις, συζητήσεις και masterclass, συναυλίες και εγκαταστάσεις, φέρνοντας κοντά τον γερμανικό αέρα στη μεσογειακή πραγματικότητα. 

Βρείτε τις ημερομηνίες που σας βολεύουν, διαβάστε το θέμα της κάθε παράστασης και...ετοιμαστείτε για το φετινό ταξίδι!


Forced Entertainment
Όλος ο Σαίξπηρ σ’ ένα τραπέζι
Πειραιώς 260, Β
1-9 Ιουνίου 2017
19:00

Μέσα σε εννιά μέρες, οι ερμηνευτές της Forced Entertainment δημιουργούν συμπυκνωμένες εκδοχές όλων των έργων του Σαίξπηρ, το ένα μετά το άλλο, μέσα από 36 μικρογραφίες έργων του, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα τα οποία υποκαθιστούν τους χαρακτήρες.

Κάθε ημέρα θα παρουσιάζονται τέσσερις παραστάσεις με διάρκεια 45'.


Χρήστος Θεοδωρίδης – Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων
​Η σφαγή των Παρισίων / Κρίστοφερ Μάρλοου
Πειραιώς 260, Δ

1-4 Ιουνίου 2017
21:00

Η σφαγή των Παρισίων του Κρίστοφερ Μάρλοου εστιάζει σε μια από τις πιο αιματηρές σελίδες της ιστορίας, το 1572, ανήμερα της γιορτής του αγίου Βαρθολομαίου, όταν Γάλλοι Καθολικοί σφαγιάζουν γύρω στους 3.000 Ουγενότους (Γάλλους Προτεστάντες). Από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις του περυσινού προγράμματος που κέρδισε το κοινό χάρη στη σφιχτή δραματουργία και τον καταιγιστικό ρυθμό της στην υπηρεσία ενός δύσκολου όσο και επίκαιρου έργου – από τα πιο αινιγματικά και παρεξηγημένα του Μάρλοου.

Η σφαγή των Παρισίων @ Πειραιώς 260

Μάρτα Γκουρνίτσκα
Ύμνος στον έρωτα
Πειραιώς 260, Η
1-2 Ιουνίου 2017
21:00

Η Πολωνή σκηνοθέτιδα και ιδρύτρια της ρηξικέλευθης ομάδας Χορός Γυναικών, Μάρτα Γκουρνίτσκα (Marta Gόrnicka), παρουσιάζει το τελευταίο μέρος του τρίπτυχου MOTHER COURAGE, όπου στηλιτεύεται η υποκρισία της Πολωνίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ευρώπης στο ζήτημα των ανθρωπιστικών αξιών.


Αφσανέχ Μαχιάν – Shieveh Theatre Company
Από το υπόγειο στην ταράτσα / Μαχίν Σαντρί
Πειραιώς 260, Δ

8-9 Ιουνίου 2017
21:00

Το θέατρο-ντοκουμέντο της Μαχίν Σαντρί, σε σκηνοθεσία της Αφσανέχ Μαχιάν, αφηγείται την ιστορία των «Yellow Dogs», ενός αντεργκράουντ ροκ συγκροτήματος από την Τεχεράνη. Αντιμέτωπο με τις δυσκολίες της ζωής στο Ιράν, το συγκρότημα μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Το 2013, ένα από τα μέλη του συγκροτήματος δολοφόνησε τρία και τραυμάτισε ένα από τα υπόλοιπα μέλη. Κατόπιν αυτοκτόνησε.


Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
​Το γεφύρι του Δρίνου / Bασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίβο Άντριτς

Πειραιώς 260, Η
9-10 Ιουνίου 2017
21:00

Το γεφύρι του Δρίνου, ένα μυθιστόρημα-ορόσημο των σερβικών γραμμάτων, αντίστοιχο του Πόλεμος και ειρήνη, είναι το πιο διάσημο έργο του Ίβο Άντριτς, ο οποίος παραμένει ο πλέον μεταφρασμένος Σέρβος λογοτέχνης και ο μοναδικός συγγραφέας της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Το Γεφύρι του Δρίνου @ Πειραιώς 260


Σίμος Κακάλας – Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
​Greek Freak / all star game

Θέατρο Ολύμπια
12-14 Ιουνίου 2017
21:00

Ο Σίμος Κακάλας καταπιάνεται με το αγαπημένο του είδος, δίνοντας ένα αυτοσαρκαστικό, αυτοαναφορικό βαριετέ «πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα του θεάτρου πάνω στα σαστισμένα κεφάλια μας». Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη των «εκατοντάδων θυμάτων της διαδικτυακής κριτικής».

Περισσότερα εδώ.


Νίκος Χατζόπουλος
Ο Αλαβροστοισειώτης/ Παύλος Λιασίδης
Πειραιώς 260, Β
15-18 Ιουνίου 2017
20:00

Η παράσταση, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Σπίτι της Κύπρου, πραγματεύεται τη σύγκρουση ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό και ανιχνεύει τη συγγένεια του έργου με την αρχαία τραγωδία.

Περισσότερα εδώ.


Mίλο Ράου
Η Αυτοκρατορία
Πειραιώς 260, Η

15 - 16 Ιουνίου 2017
20:00

Ποιά μορφή θα έχει η νέα Ευρώπη; Μήπως η λέξη «πατρίδα» έχει αποκτήσει μια καινούργια έννοια; Ηθοποιοί από την Ελλάδα, τη Συρία και τη Ρουμανία, μεταξύ αυτών ένας Σύρος και ένας Κούρδος που πρωτοήρθαν στην Ευρώπη ως πρόσφυγες, αφηγούνται ιστορίες βασανιστηρίων, φυγής, θρήνου, θανάτου και αναγέννησης.

Περισσότερα εδώ.


Γιάννης Κωνσταντινίδης,

Ο οικοδιδάσκαλος ή το δικαίωμα στην αμεριμνησία
Ραδιομέγαρο ΕΡΤ – Στούντιο C
16 Ιουνίου 2017
19:00

«Ο οικοδιδάσκαλος ή τα πλεονεκτήματα της κατ’ οίκον εκπαίδευσης» είναι έργο του Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολντ Λεντς. Επιχειρώντας μια «βίαιη» διασκευή του, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης παραδίδει μια ιστορία πίστης και προδοσίας που εξελίσσεται στην Πρωσία του 1774 και στην οποία οι ασύδοτοι γλιτώνουν χωρίς σημαντικές απώλειες, ενώ οι δίκαιοι και συνεπείς εξολοθρεύονται ποικιλοτρόπως.

Περισσότερα εδώ.


Ρενέ Πόλλες – Αφιέρωμα στη Φόλκσμπύνε
Σ’ αγαπώ, αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση
Πειραιώς 260, Προαύλιο

17-18 Ιουνίου 2017
22:00

«Καθόμουν εδώ τις προάλλες, η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη, είχα την αίσθηση ότι είμαι σπίτι μου, όταν ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι αυτό ακριβώς το πράγμα – το σπίτι ως χώρος διαβίωσης – δεν σημαίνει τίποτα για τον συνομιλητή που έχω απέναντί μου..».
Μια ξεκαρδιστική παράσταση που θέτει επί τάπητος μείζονα φιλοσοφικά ζητήματα και διαδραματίζεται στα βαγόνια του Rollende RoadShow της Φόλκσμπύνε.

Περισσότερα εδώ.

Ρενέ Πόλλες - Αφιέρωμα στη Φόλκσμπύνε


Φρανκ Κάστροφ - Αφιέρωμα στη Φόλκσμπύνε
Ο Παίκτης / Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
Πειραιώς 260, Δ

19-20 Ιουνίου 2017
19:00

Ο Κάστορφ μεταφέρει επί σκηνής το λογοτεχνικό μανιφέστο του Ντοστογιέφσκι για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, το οποίο βλέπει ως «ένα μεγαλειώδες, ζωηρό, δυναμικό πυροτέχνημα στασιμότητας και ακινησίας», που εμπνέεται από τη σπαρακτική ζωή του συγγραφέα.

Περισσότερα εδώ.


Φωτεινή Παπαδόδημα
Όταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα / Μια μουσική παράσταση με αφετηρία την Οδύσσεια
Πειραιώς 260, Ε

21-23 Ιουνίου 2017
21:00

Πέντε νέοι ηθοποιοί-τραγουδιστές και πέντε μουσικοί δημιουργούν μια δική τους γλώσσα, ανοίγοντας έναν διάλογο ανάμεσα στην ομηρική «Οδύσσεια»  και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μιλούν για τη μνήμη, την απώλεια, τον ξεριζωμό, τη νοσταλγία, την αγωνία, τη δικαιοσύνη, το πρόσωπο, την ταυτότητα, τον ξένο, το οικείο και το ανοίκειο – θεματικές επίκαιρες για όλους σε μια Ευρώπη που διαρκώς μεταλλάσσεται.

Περισσότερα εδώ.


Χέρμπερτ Φριτς – Αφιέρωμα στη Φόλκσμπύνε
Murmel Murmel - Μουρμουρητό / Ντίτερ Ροτ
Θέατρο Ολύμπια

23-24 Ιουνίου 2017
21:00

Ο Φριτς ζωντανεύει τη νουβέλα του Ντίτερ Ροτ, «Μουρμουρητό», που κυκλοφόρησε το 1974 με αυτοέκδοση. Στις 178 σελίδες του βιβλίου, επαναλαμβάνεται μία μόνο λέξη: «Murmel». Δεκατέσσερις ηθοποιοί μουρμουρίζουν αδιαλείπτως τη μοναδική λέξη του βιβλίου μεταμορφώνοντας το κείμενο σε μια υπνωτιστική, ψυχεδελική εμπειρία. 

Περισσότερα εδώ.


Βασίλης Νούλας -Nova Melancholia
Θερμά θαλάσσια λουτρά / Βασισμένο σε διηγήματα του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου
Πειραιώς 260, Η

24-25 Ιουνίου 2017
21:00

Στον πυρήνα της παράστασης βρίσκονται τρία σύντομα διηγήματα του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου από τη συλλογή «Θερμά θαλάσσια λουτρά». To έργο θα κινηθεί σε μια ατμόσφαιρα θερινής αμεριμνησίας και ραστώνης· η μελαγχολία, όμως, και το υπαρξιακό άλγος θα ελλοχεύουν, όπως τα σκοτεινά φύκια κάτω από τη γαλανή θάλασσα.

Περισσότερα εδώ.

Nova Melancholia @ Πειραιώς 260


Mαρία Πανουργιά
Ο θρύλος του αγίου Κάρτακ και το μικρό λουλούδι   / Από τον «Θρύλο του αγίου Πότη» του Γιόζεφ Ροτ
Πειραιώς 260, Ε

27-28 Ιουνίου 2017, 21:00
29 Ιουνίου 2017, 23:00

Η παράσταση σε διασκευή του Ευθύμη Φιλίππου, στήνεται ως παραμύθι μέσα σε μια εφήμερη κατασκευή. Ο ήρωας της απορρίπτει ξανά και ξανά τα θαύματα που έρχονται να τον περιθάλψουν για χάρη του ποτού. Μια ελεήμων ειρωνεία τον ακολουθεί έως τη συνάντησή του με την αγία Τερέζα. Εάν η ζωή κάθε ανθρώπου προς το τέλος της γίνεται βίος αγίου, τότε η μέθη και το άδοξο τέλος του ήρωα δεν είναι μόνο τεκμήρια μιας αγιοσύνης, αλλά και μια υπενθύμιση ότι η αιώνια ζωή συνδέεται με την αγιότητα, όπως και με το αντίθετό της. 

Περισσότερα εδώ.


Ζυλιέν Γκοσλέν – Si vous pouviez lécher mon cœur
Les Particules élémentaires - Τα στοιχειώδη σωματίδια / Μισέλ Ουελμπέκ
Πειραιώς 260, Δ

29-30 Ιουνίου 2017
20:00

Οι δύο βασικοί χαρακτήρες του έργου, ο σεξουαλικά καταπιεσμένος Μισέλ και ο σεξομανής Μπρουνό, προσωποποιούν την παρακμή των δυτικών κοινωνιών. Οι θεματικές του Ουελμπέκ –έλλειψη αγάπης και στοργής μέσα σ’ έναν αδιάφορο κόσμο– είναι σήμερα ακόμα επίκαιρες.

Περισσότερα εδώ.


Τσέζαρις Γκραουζίνις – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Επτά επί Θήβας / Αισχύλου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2017
21:00

Από τις μεγάλες επιτυχίες του περυσινού προγράμματος της Επιδαύρου, οι «Επτά επί Θήβας» επαναλαμβάνονται και φέτος, ανοίγοντας το πρόγραμμα των Επιδαυρίων 2017. Μια παράσταση που ερευνά πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης συμβαδίζει με την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία.

Περισσότερα εδώ.

Επτά Επι Θήβας @ Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

blitz
Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς / Eμπνευσμένο από το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν
Πειραιώς 260, Η

30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2017
21:00

Η ομάδα blitz γράφει και σκηνοθετεί την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν καταφύγει οικειοθελώς σε ένα ιδιότυπο ινστιτούτο, προκειμένου να θεραπευθούν από τον ιό της μοναξιάς που απειλεί την ανθρωπότητα. Η παράσταση είναι μια παράδοξη κωμωδία που μιλά για τη μοναξιά του ανθρώπου μέσα στην πόλη, αλλά και για τη μοναχικότητα ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μυστήριο του χρόνου και της ζωής.


Ρομέο Καστελλούτσι – SocÌetas Raffaello Sanzio
Democracy in America
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή

30 Ιουνίου 2017
21:00

Ελεύθερα εμπνευσμένος από το έργο του Αλεξίς ντε Τοκβίλ για το πολιτικό σύστημα της Αμερικής, ο Καστελούτσι μας μεταφέρει στον κοινοτικό βίο των πουριτανών και των ιθαγενών της Αμερικής για να πραγματευθεί ζητήματα, όπως η γλώσσα της επικοινωνίας, η θρησκεία και η έννοια της κοινότητας.

Περισσότερα εδώ.


Δημήτρης Καραντζάς
Μήδεια / Ευριπίδη
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

30 Ιουνίου 2017 21:30

Σε ποια σημεία η Μήδεια «υποκρίνεται», σε ποια επιχειρηματολογεί επαρκώς, ποια μέρη του έργου είναι αμιγώς λογικά και δικαιολογημένα και πού σφάλλει; Τρεις άντρες θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις και να κρίνουν την Μήδεια από αντρική σκοπιά.

Περισσότερα εδώ.

Μήδεια του Δημήτρη Καραντζά
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα