That's Entertainment: Φθινοπωρινή collection με No Age, Les Savy Fav & Superchunk

Πρώτο μέρος της παρουσίασης των φθινοπωρινών κυκλοφοριών που ξεχωρίζουν. Σήμερα: Punk rock καταστάσεις με No Age, Les Savy Fav και Superchunk.
Διαβάστηκε φορες

Το φθινόπωρο έχει μπει δυνατά από δισκογραφικής απόψεως και σήμερα η στήλη παρουσιάζει μερικές από τις κυκλοφορίες που ξεχωρίζουν από την πιο ηλεκτρική πλευρά του rock φάσματος. Σε επόμενο That’s Entertainment θα ασχοληθούμε και με πιο ηλεκτρονικούς και πειραματικούς ήχους, αλλά για την ώρα συνδέουμε την κιθάρα στο ενισχυτή και ακούμε:

No AgeNo Age - Everything in Between (Sub Pop)

Τα διμελή συγκροτήματα με σύνθεση κιθαρίστας-ντράμερ έχουν πληθύνει την τελευταία δεκαετία και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που δύο μόνο άτομα καταφέρνουν να βγάλουν ήχο εντυπωσιακά γεμάτο και χορταστικό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι No Age, το συγκρότημα των Randy Randall και Dean Allen Spunt, που με τα τρία άλμπουμ και τα άφθονα σινγκλάκια που έχουν κυκλοφορήσει από το 2007 έως σήμερα έχουν αναδειχτεί σε πρωταγωνιστές της πολυσυλλεκτικής σκηνής που ανθεί στο Los Angeles με επίκεντρο το club The Smell.

Στο τρίτο τους άλμπουμ "Everything in Between" οι No Age μας παρουσιάζουν την πιο ολοκληρωμένη και ουσιαστική δουλειά της ταχύτατα ανερχόμενης καριέρας τους. Οι ανεξέλεγκτες εκρήξεις θορύβου του παρελθόντος δίνουν τη θέση τους σε επιστημονικά μελετημένα σχέδια όπου τα εκρηκτικά τοποθετούνται με περισσή σπουδή σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία των μελωδικών οικοδομημάτων που με ζήλο δημιουργούν. Το αποτέλεσμα είναι όταν τελικά έρχεται η αναπόφευκτη έκρηξη να παρακολουθούμε μερικές από τις εντυπωσιακότερες κατεδαφίσεις στην ιστορία του punk rock. Τα σπάνε, με λίγα λόγια, ξανά οι No Age, αλλά το κάνουν έντεχνα και διατηρώντας για πρώτη φορά άριστη ισορροπία ανάμεσα στη μελωδία και το θόρυβο.

Βαθμολογία: 9/10 - Ένα punk rock κομψοτέχνημα που σφραγίζει το 2010!


Les Savy FavLes Savy Fav - Root for Ruin (Frenchkiss)

Όπως έγραφα και στην ανταπόκριση από το Primavera, οι Les Savy Fav έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους στη punk rock Βαλχάλα. Όταν θα έρθει η Ημέρα της Κρίσεως (μετανοείτε αμαρτωλοί!), οι πύλες της θα είναι ορθάνοιχτες για τον Tim Harrington και την παρέα του και θα έχουν φροντίσει για αυτό τόσο οι απίστευτες συναυλίες τους όσο και οι δίσκοι τους, με κορυφαίο το αριστοτεχνικό "Let’s Stay Friends" του 2007.

Το "Root for Ruin" είναι η πολυαναμενόμενη συνέχεια, το μόλις πέμπτο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ σε 13 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, και αποτελεί άλλη μια απόδειξη της μοναδικής ικανότητας των Les Savy Fav να δημιουργούν συναρπαστικές rock καταστάσεις. Μπορεί ο νέος δίσκος να μην καταφέρνει να φτάσει στο επίπεδο του ευρηματικού "Let’s Stay Friends", αλλά δεν στερείται συναρπαστικού υλικού ("Appetites", "Dirty Knails", "Let’s Get Out Of Here") που θα βρει τη θέση του στις εκρηκτικές τους συναυλίες δίπλα στους δυναμίτες του παρελθόντος. Εξασφαλίστε το εισιτήριο σας!

Βαθμολογία: 8/10 - Punk rock Valhalla 2010!


Superchunk Superchunk - Majesty Shredding (Merge)

Αναρωτιέμαι αν είναι σύμπτωση ότι οι νέοι δίσκοι των Superchunk και Les Savy Fav κυκλοφόρησαν την ίδια ημέρα. Στο Primavera πάντως που συμμετείχαν και οι δύο μπάντες, είδαμε τον Tim Harrington να τραγουδάει μαζί με τους Superchunk το περίφημο "Precision Auto" και αργότερα να δηλώνει, σαν γνήσιος φαν, ότι το συγκρότημα από το Chapel Hill είναι το καλύτερο στον κόσμο. Όπως και να ’χει το πράγμα, για πολλούς φίλους του αμερικάνικου rock τα Χριστούγεννα ήρθαν από το Σεπτέμβριο όταν είχαν την ευκαιρία να βάλουν στα χέρια τους, την ίδια βδομάδα, τις νέες δουλειές των δύο σπουδαίων ονομάτων.

Οι Superchunk είχαν να βγάλουν άλμπουμ από το 2001, και αν σκεφτούμε ότι το υπερηχητικό punk που έπαιζαν στα ‘90s έχει μείνει με ελάχιστους αξιόλογους διαδόχους στις μέρες μας, η αναμονή για κάτι καινούργιο ήταν μεγάλη για τους φίλους τους. Ευτυχώς, λοιπόν, το "Majesty Shredding" είναι τόσο εντυπωσιακό όσο υπονοεί ο τίτλος του και οι κιθάρες των Superchunk εξακολουθούν να σκίζουν με μεγαλοπρέπεια. Το μεγάλο διάστημα της απουσίας τους, στο οποίο η κύρια ασχολία τους ήταν η λειτουργία της ιδιαίτερα επιτυχημένης εταιρίας τους Merge (βλέπε νο.1 άλμπουμ με τους Arcade Fire και Top 10 με τους Spoon), φαίνεται ότι τους έκανε καλό και ανανέωσε τον ενθουσιασμό τους. Kομμάτια όπως τα "My Gap Feels Weird" ή "Crossed Wires" θα μπορούσαν άνετα να προέρχονται από τις καλύτερες δουλειές της σπουδαίας τους ιστορίας, ενώ η ικανότητά τους να συνδυάζουν αλά Buzzcocks την ταχύτητα και τραχύτητα του punk με αξιομνημόνευτες μελωδίες μένει ανέπαφη από το χρόνο ("Learned To Surf").

Βαθμολογία: 8/10 - File under: Comeback of the year!

 

 Superchunk - Digging for Something

Διαβάστε ακόμα