Off Off Athens

Οι απόγονοι του Οίδιποδα: ένα οικογενεικό δράμα δίχως τέλος

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 9ου Off Off Athens Theater Festival.
Διαβάστηκε φορες
Τα φώτα στη σκηνή του Επί Κολωνώ έσβησαν πριν λίγα εικοσιτετράωρα ρίχνοντας αυλαία στο 9ο Off Off Athens Theater Festival και παράλληλα ανανεώνοντας το ραντεβού με το κοινό και τις θεατρικές ομάδες για τον ερχόμενο χρόνο.

Κατά την τελευταία εβδομάδα του φεστιβάλ ανέβηκε μεταξύ άλλων και το έργο «Οι Απόγονοι του Οιδίποδα» από τη Θεατρική Ομάδα sythenis, το οποίο αντλεί την έμπνευση του από τις αρχαίες τραγωδίες του Θηβαϊκού κύκλου (στον κύκλο εντάσσονται τραγωδίες και έπη που αφηγούνται την ιστορία του Οιδίποδα και των απογόνων του) και δη από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Οι απόγονοι του Οιδίποδα, Ετεοκλής, Πολυνείκης, Ισμήνη και Αντιγόνη, τέκνα του πατροκτόνου βασιλιά της Θήβας, Οιδίποδα και της μητέρας και συζύγου του Ιοκάστης καλούνται να ξεφύγουν από την οικογενειακή τραγωδία και την κατάρα που τους κληροδότησε ο πατέρας τους και να χαράξουν την δική τους πορεία στη ζωή. Μα αλίμονο, κάθε τους ενέργεια είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στο αιματηρό παρελθόν της οικογένειάς τους. Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης συγκρούονται και πεθαίνουν έξω από τα τείχη της Θήβας για την εξουσία, η Αντιγόνη παρακούει τις εντολές του αρχοντά της και οδηγείται σε μαρτυρικό θάνατο και η Ισμήνη μένει να κοιτά αποσβολωμένη τον αφανισμό των δικών της. 

Θύματα του DNA τους, της τύχης τους ή των πράξεων τους; Οι τέσσερις απόγονοι μπορούν να κατηγορήσουν τους γονείς τους για το κληροδότημα τους, καθώς οι ειδεχθείς τους πράξεις ήταν σχεδόν αδύνατον να μην πέσουν πάνω τους υπονομεύοντας το μέλλον τους. Ωστόσο, οι επιλογές των ίδιων των παιδιών ήταν αυτές που τα οδήγησαν στο τέλος τους, ένα τέλος που θα ήταν σε θέση να αποφύγουν εάν δρούσαν έχοντας διαφορετικό αξιακό σύστημα.

Η ομάδα sythesis κατόρθωσε να συμπυκνώσει όλη την ιστορία γύρω από τον Οιδίποδα και τα παιδιά του σε μια παράσταση μόλις 45 λεπτών και το πέτυχε δίχως να δημιουργήσει κενά στην αφήγηση της ή να προκαλέσει σύγχυση σε όσους θεατές δεν είχαν ενδεχομένως επαφή με τον μύθο του Οιδίποδα ή με τις τραγωδίες που αναφέρονταν στο πρόσωπο του. Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στις τραγωδίες των Σοφοκλή και Αισχύλου που σχετίζονται με τον οιδιπόδειο μύθο, «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Επτά επί Θήβας» και  «Αντιγόνη», μέσα απ' αυτά τα έργα επιχειρείται η διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν τα παιδιά του Οιδίποδα στο τέλος τους.

Η σκηνοθεσία έρχεται να παντρέψει το αρχαίο κείμενο με τη σύγχρονη οπτική. Η ιστορία του Οιδίποδα και τα δεινά των απογόνων του πρωταγωνιστούν στους τίτλους των ειδήσεων, οι ηθοποιοί την μια στιγμή παρουσιάζουν από το τηλεοπτικό παράθυρο τις τελευταίες εξελίξεις του οικογενειακού δράματος και την επόμενη στιγμή υποδύονται τους ήρωες του δράματος. Στη μια σκηνή παλεύουν για την εξουσία υπο τους ήχους του rock n' roll και στην άλλη τραγουδούν με την δέουσα δραματικότητα το μοιρολόι της Αντιγόνης καθώς εισέρχεται στον τάφο της ζωντανή. Η σύγχρονη ένδυση αλλά και η εναλλαγή μεταξύ των σύγχρονών εικόνων που ντύνονται με τον αρχαίο λόγο δημιουργούν μια ωραία αντίθεση ανάμεσα στο παλιό/αρχαίο και στο σήμερα.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών έρχονται να ολοκληρώσουν την εξαιρετική δουλειά που έγινε σε επίπεδο σκηνοθεσίας και κειμένου, καθώς διαθέτουν τη σοβαρότητα της τραγωδίας, ενώ όσο περνούν τα λεπτά αποκτούν και την απαιτούμενη τραγικότητα που συνοδεύει τους ήρωες τους, μια τραγικότητα που κορυφώνεται κατά την κάθοδο της Αντιγόνης στον τάφο της.

Οι «Απόγονοι του Οιδίποδα» υπήρξε αναμφισβήτητα μια παράσταση που κατόρθωσε παρά τη μικρή διάρκεια της να κινήσει το ενδιαφέρον των θεατών και ταυτόχρονα να γεννήσει την ανάγκη για περισσότερη δράση προκειμένου να απολαύσουμε κι άλλο τους ήρωες επί σκηνής.

Συντελεστές παράστασης

Θεατρική ομάδα sythesis
Hθοποιοί:
Ντόρις Θεοδωρίδη, Αντιγόνη Μαυραγάνη, Σωκράτης Ρωμανίδης
Σκηνοθεσία: Κων/νος Σημαιοφορίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κέλλυ Μίχου
Κινησιολόγος: Ειρήνη Μηλογιαννάκη
Σκηνογράφοι: Κέλλυ Μίχου, Ρενάτα Μαλαβάζου
Διανομή Ρόλων: Ιωάννα Μηλοθιανάκη
Φωτογράφος: Λίλη Γεωργακοπούλου
Σπινάζ: Γιάννης Καστανάκης
Παραγωγή video: Spotcity productions

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
9,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα