Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 4 - The Spoils of War

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 4 - The Spoils of War

Εναλλακτικός τίτλος: The spoilers of thrones. Η ατάκα του επεισοδίου: “Enough with the clever plans”.
Διαβάστηκε φορες
Οι συντάκτες του Mix Grill παρακολουθούν τη σειρά "Game of Thrones" και σχολιάζουν κάθε επεισόδιο της.

[Γράφει ο Ορέστης Καζασίδης]

Τι ξεχώρισα στο 4ο επεισόδιο:

Εναλλακτικός τίτλος: The spoilers of thrones
Η ατάκα του επεισοδίου: “Enough with the clever plans”.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν το πρώτο του έβδομου κύκλου που διέρρευσε αρκετές μέρες πριν από την επίσημη προβολή του (μέσω ενός περίεργου κυκλώματος, το οποίο ομολογώ ότι δεν έχω κατανοήσει πλήρως), γεγονός που γέμισε spoilers, καθώς και προειδοποιήσεις για spoilers, τα social media. Κάποια στιγμή αγχώθηκα ότι εκεί που κάθομαι ήρεμος στο λεωφορείο γυρνώντας από τη δουλειά, στη φωτεινή επιγραφή για την επόμενη στάση θα περάσει ένα μήνυμα του τύπου «Η Ντάνι μιλάει για πρώτη φορά για τον Ντρόγκον: “Δεν είναι κάτι σοβαρό. Απλώς μια γρατζουνιά στο φτερό”» και θα μου χαλάσει όλη τη μαγεία. Αν και, εδώ που τα λέμε, μια τηλεοπτική σειρά που θέλει να αντέξει στο χρόνο, θα έπρεπε να μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον ακόμα και αν γνωρίζουμε την εξέλιξη. Όμως αυτή είναι μια άλλη -μεγάλη- συζήτηση.

Στα τεκταινόμενα, ξαναβλέπουμε ένα στιλέτο από την πρώτη σεζόν που (υποτίθεται ότι) προσδίδει κύρος στον κάτοχό του. Παρόλα αυτά, αλλάζει τόσο εύκολα χέρια, γεγονός διόλου κολακευτικό. Αν και κάτι μου λέει ότι βρήκε πια το λιμάνι του. Άλλωστε η μικρή το δέμας Arya έχει μια μακρά λίστα με δολοφονίες να εκτελέσει. Στην οποία λίστα πολύ θα ήθελα να ρίξω μια κλεφτή ματιά. Παραμένοντας στον οίκο Stark έχω πλέον απηυδήσει με τον Brandon. Πώς τον κατάντησαν έτσι; Σύμφωνοι, είναι μεν το Κοράκι με τα Τρία Μάτια, αλλά δε θα έπρεπε κάπως να συμμετέχουμε και εμείς στο δράμα του; Κάτι πήγε να αρθρώσει σχετικά με το χάος και τη σκάλα και τον κόψανε απότομα, μην προβεί σε αποκαλύψεις. Ακόμα κι έτσι, δίνει διαρκώς λαβές για σχόλια και θεωρίες.

Στο κύριο πιάτο του επεισοδίου σερβιρίστηκε επιτέλους μια μάχη σοβαρή και αξιοπρεπής, με τον Drogon σε ρόλο Nazgûl και τον Jamie Lannister ως Ιβανόη. Αναλυτικότερα σχόλια ακολουθούν παρακάτω. Δύο πράγματα μόνο θα ήθελα να καταθέσω. Η πολεμική στρατηγική της Daenerys με αφήνει άναυδο. Δηλαδή γιατί να κάψεις τις προμήθειες που θα μπορούσαν να εφοδιάσουν τα στρατά σου; Και κυρίως γιατί να εφορμήσεις χωρίς λογική και σχέδιο εναντίον του μοναδικού όπλου που θα μπορούσε να σε πλήξει; Πρέπει να φάει πολλά ψωμιά ακόμα για να γίνει πολέμαρχος η βασίλισσα των Άνταλ. Στο ίδιο στρατόπεδο, ο Tyrion παρακολούθησε τους Lannister να ξεκληρίζονται, σε μια αξιόλογη σκηνή με ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο. Αν και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο για να αποφορτίζεται η ένταση της μάχης. “Run, you fool!”.[Γράφει ο Κωστής Παρούσης]

Όταν ακούγεται η λέξη «dracarys», κατευθείαν το επεισόδιο παίρνει 2 βαθμούς πάνω στο imdb! Μόνο αυτό φτάνει, δε χρειάζεται τίποτε άλλο. Φωτιά στα μπατζάκια μας λοιπόν, για ένα επεισόδιο που είναι από εκείνα που λέμε «ορόσημα» στη σειρά. Αρκετή εξέλιξη της ιστορίας, επική μάχη (Lannister εναντίων Targaryen) και δράκοι σε ένα κατά τα αλλά σύντομο επεισόδιο (από τα μικρότερα σε τηλεοπτικό χρόνο που έχει λανσάρει η σειρά μέχρι στιγμής).

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 4 - The Spoils of War

Daenerys Targaryen ή αλλιώς Δρακομαμά - Jon Snow - Tyrion Lannister (πριν τη μάχη)

[Γράφει η Ελένη Ζαρκάδα]

Η Daenerys πρωταγωνιστεί στο δεύτερο μισό του επεισοδίου, το οποίο βάζει «φωτιά» στο τηλεοπτικό κοινό. Έχουμε αφήσει την επίδοξο κληρονόμο του θρόνου στο Dragonstone να δίνει άδεια στον Jon Snow να εξορύξει το πολυπόθητο και πολύτιμο για τη μάχη ενάντια στους Λευκούς Οδοιπόρους, δρακόγυαλο. Ο Snow την προσκαλεί μέσα στη σπηλιά να θαυμάσει το ορυκτό μεγαλείο αλλά και τις τοιχογραφίες που Τα Παιδιά του Δάσους μαζί με τους Πρώτους Ανθρώπους ζωγράφισαν από κοινού όταν είχαν ενωθεί πολλά χρόνια πριν για τον κοινό εχθρό. Πιθανώς, δε βρίσκονταν τυχαία οι εικόνες αυτές κοντά στο δρακόγυαλο. Σε αυτό το σημείο ο Jon κάνει επίκληση στο συναίσθημα ώστε να κερδίσει τη βοήθεια της Daenerys αλλά εκείνη παραμένει σταθερή στην απόφασή της αναζωπυρώνοντας το ηγετικό του ήθος, λέγοντας πως περιμένει από τον ίδιο και τον λαό του να την στηρίξουν.

Μετά από αυτή την πολύ δυνατή σκηνή μεταξύ των δύο κεντρικών (αν όχι κεντρικότερων) χαρακτήρων, ξεκινάει η δράση. Η Daenerys πληροφορείται για την κατάκτηση του Casterly Rock, αλλά και για την απώλεια του τελευταίου της συμμάχου, του Οίκου Tyrel, γεγονός που προκαλεί την οργή της σε σημείο να επιτεθεί λεκτικά στον Tyrion και να του υπενθυμίσει πως οι εχθροί τους είναι και οικογενειά του, κλονίζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη της στις στρατηγικές του ικανότητες.

Εν τέλει, η Μητέρα των Δράκων αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της ρισκάροντας την ασφάλειά της, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο αθώες ζωές πολιτών (όπως σωστά της υπενθύμισε ο Jon). Πήρε, λοιπόν, τον δράκο της (Drogon) και χιλιάδες Dothraki και κατευθύνθηκε στο Highgarden, το οποίο οι δυνάμεις των Lannister δεν είχαν ακόμα εγκαταλείψει. Στο μεταξύ στο Dragonstone, ο Jon Snow προσπαθεί να κατανοήσει, συνομιλώντας με την Missandei, τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή τη Μεγαλειοτάτη, ενώ τις σκέψεις του διακόπτει η έλευση ενός πλοίου των Greyjoy το οποίο φέρνει τον Theon. Πολύ άβολη σκηνή για τα πρώην ... «αδέρφια».

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 4 - The Spoils of War

Daenerys Targaryen Vs Jamie Lannister: Η μάχη με τον δράκο

[Γράφει η Ελένη Ζαρκάδα]

Η μάχη στο Highgarden (εάν μπορεί να χαρακτηριστεί μάχη), κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχε τελειώσει πιο νωρίς, εφόσον οι Dothraki ήταν κατά πολύ περισσότεροι των Lannister και αφού αυτοί ήταν κατατρομαγμένοι από τη θέα του δράκου. Παρόλα αυτά οι συντελεστές έδωσαν μεγάλη διάρκεια και τόνισαν την αντίθεση μεταξύ της «ευγενούς» μάχης και της ζωώδους χωρίς συστολές «σφαγής». Όσο και αν θέλω να γίνει βασίλισσα η Daenerys, αναρωτιέμαι πώς (και αν) είναι εφικτό για μία φυλή όπως οι Dothraki να ζήσουν στο Kings Landing. Η «επιστήμη» κερδίζει έδαφος αφού ο Ser Bronn χτυπάει με την ειδικά σχεδιασμένη για δράκους (από τον Qyburn της Cersei) βαλίστρα και πετυχαίνει τον Drogon και ρίχνει τον ίδιο τον δράκο και την μητέρα του στο πεδίο της μάχης.

Το φινάλε είναι καθηλωτικό γιατί δύο χαρακτήρες που έχουν προκαλέσει τη συμπάθεια στη κοινό (κακά τα ψέματα, ο Jamie δεν είναι τόσο μισητός Lannister) έρχονται σε σύγκρουση. Η σκέψη που σχηματίζεται στον θεατή είναι πως μόνο ο ένας από τους δύο θα ζήσει. Ποιος όμως;

Ακόμα και το πιο αδύναμο παιδί θα υπερασπιζόταν τη μάνα του σε κατάσταση ανάγκης. Έτσι και ο δράκος της Daenerys, αν και χτυπημένος, στράφηκε εναντίον του Jamie. Για καλή του τύχη, κάποιος τον έσωσε από τη φωτιά σπρώχνοντάς τον στη θάλασσα (ο Ser Bronn ίσως;). Θα είναι αρκετό όμως αυτό για να σωθεί;

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 4 - The Spoils of War

Βορράς - Winterfell - Sansa, Arya & Bran Stark

[Γράφει ο Δημήτρης Όρλης]

Η Arya επιστρέφει στο Winterfell χωρίς να ξέρει τίποτα απ' όσα έχουν συμβεί εκεί. Αναφέρει ονόματα που μόνο η Sansa θυμάται, και κάπως έτσι βρίσκονται στις κρύπτες του Winterfell. Η μεγάλη αδερφή έχει μπλέξει βέβαια, καθώς τα μέλη της επανενοποιημένης οικογένειάς της είναι από συγκλονιστικά αναίσθητοι ξερόλες, ως αναπάντεχα δεινοί δολοφόνοι. Όχι πως η ίδια δεν άλλαξε.

Ο Bran μοιράζει ατάκες σε Littlefinger και Arya και πρέπει κάποια στιγμή να τσεκάρει ποιος ή ποια ήταν αυτή που έστειλε το δολοφόνο. Και γενικά ν' αρχίσει να μιλάει περισσότερο. Η ακριβής φύση του επιβεβαιώνεται σε μια από τις πιο ιδιαίτερες σκηνές του επεισοδίου, με την Meera Reed. Σίγουρα ο ρόλος της Ellie Kendrick θα επιστρέψει κι ας ήταν βαρύς ο αποχωρισμός (για το κοινό, όχι για τον Bran).

Μετά την εξάσκηση της Arya με την Brienne, περιμένω την ώρα που θα «δοκιμάσει» και τον μεγάλο της αδερφό.

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 4 - The Spoils of War

[Γράφει ο Κωστής Παρούσης]

Ο Μικροδάχτυλος προσπαθεί να κερδίσει και τον «περίεργο» αδερφό Stark, φέρνοντας δώρο το στιλέτο που παραλίγο να τον σκοτώσει 6 σεζόν πίσω. Για τους αναγνώστες που δεν θυμούνται το εν λόγω στιλέτο, μία μικρή ανακεφαλαίωση:

Το στιλέτο αυτό είναι ένα ακριβό όπλο από βαλυριανό ατσάλι, το οποίο χρησιμοποίησε ένας δολοφόνος στην προσπάθειά του να σκοτώσει τον Bran. Η προσπάθεια του απέτυχε και το στιλέτο κατέληξε στο King’s Landing όπου η Catlyn Stark το παρουσίασε στον Μικροδάχτυλο και εκείνος της είπε ότι ήταν δικό του και ότι το έχασε σε στοίχημα από τον Tyrion (κάτι που, όπως φαίνεται αργότερα, ήταν ψέμα). Στη συνέχεια ο Μικροδάχτυλος το παίρνει πίσω όταν συλλαμβάνουν τον Ned Stark και το κρατάει στα χέρια του από τότε. Επίσης ξαναβλέπουμε το στιλέτο αυτό σε ένα βιβλίο που διάβαζε ο Sam στο Citadel, το οποίο αναφέρονταν στους White Walkers. Ούτε το αφρικάνικό μαχαίρι του Παπακωνσταντίνου τέτοια ιστορία!

Από τον τηλεοπτικό χρόνο που αφιερώθηκε σε ένα τόσο σημαντικό επεισόδιο στο συγκεκριμένο στιλέτο, υπερτονίζεται η σημασία του και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα παίξει κομβικό ρόλο στη έκβαση του πολέμου με τους White Walkers. Ενδεχομένως και να είναι το όπλο το οποίο θα καταφέρει το τελικό χτύπημα στον Night King, το οποίο θα είναι εξαιρετικά ποιητική λύση, αν ισχύει η θεωρία που ακούγεται για τον Bran τον τελευταίο καιρό (σ.σ. ότι είναι ο Night King). Μια θεωρία που βρίσκει πολλά πατήματα στο τελευταίο επεισόδιο, καθώς βλέπουμε την ολοένα και μεγαλύτερη αποστασιοποίησή του από τα εγκόσμια δρώμενα.

Και μία μικρή αλλά σημαντική σημείωση. Ο Bran στη συνομιλία του με τον Μικροδάχτυλο, του αναφέρει ότι “το χάος είναι μια σκάλα”, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θορυβεί έντονα τον Μικροδάχτυλο. Γιατί, ρωτάτε; Διότι την ίδια ακριβώς ατάκα την είχε πει ο Μικροδάχτυλος στον Varys στη 3η σεζόν! Κάποιος ξέρει παραπάνω από όσα δείχνει…

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 4 - The Spoils of War

Kings Landing - Lannister - Νότος

[Γράφει ο Κωστής Παρούσης]

Η Cersei μιλάει με τον τραπεζίτη, ο οποίος με λίγα λόγια της λέει ότι «εμείς στη τράπεζα δε νοιαζόμαστε για τίτλους και βασιλιάδες, όσο μας πληρώνεις τους τόκους σου». Χμμμ, κάτι μου θυμίζει έντονα αυτή η προσέγγιση. Oh well…

Τα «ξαναλέμε» την επόμενη Τρίτη για το 5ο επεισόδιο.Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα