ΜΙΑ ΚΑΣΕΤΑ - Madchester

Το Manchester έχει αναδείξει εξαιρετικά συγκροτήματα από τα 60’s έως σήμερα. Το πιο γνωστό όμως μουσικό, και όχι μόνο, κίνημα που ξεπήδησε από την συγκεκριμένη πόλη στα τέλη των 80’s και έσβησε μετά από 2-3 χρόνια ήταν το Madchester.
Διαβάστηκε φορες
Το Manchester είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αγγλίας στο βορειοδυτικό της τμήμα. Εκτός από την Manchester United και την Manchester city, είναι γνωστή και για τα εξαιρετικά συγκροτήματα που έχει αναδείξει από τα 60’s έως σήμερα: Hollies, Bee Gees, 10 cc, Buzzcocks, Fall, Joy Division, Smiths, Oasis, Chemical Brothers, Doves κ.ά.

Το πιο γνωστό όμως μουσικό, και όχι μόνο, κίνημα που ξεπήδησε από την συγκεκριμένη πόλη ήταν αυτό που ξεκίνησε στα τέλη των 80’s και έσβησε μετά από 2-3 χρόνια. Το Madchester είχε επίκεντρο, όσον αφορά την νυχτερινή διασκέδαση τουλάχιστον, το Hacienda nightclub. Το Madchester ανέδειξε μερικά από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα στη Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ κάποια άλλα καρπώθηκαν το hype και είχαν μόνο 2-3 καλές στιγμές, βλέπε Northside, Flowered up, High κ.ά. Επίσης γνωστά και ήδη αναγνωρισμένα συγκροτήματα της πόλης ακούστηκαν λίγο παραπάνω αφού παρασύρθηκαν από το κίνημα, όπως οι αγαπημένοι πλέον του ελληνικό κοινού James και οι New Order. Να αναφέρω επίσης ότι υπήρξαν και μερικά συγκροτήματα όπως οι Farm και οι Soup Dragons που δεν κατάγονταν από το Manchester αλλά σχετίστηκαν με το εν λόγω κίνημα.


Ένα από τα τραγούδια που σηματοδοτεί το κίνημα του Madchester είναι το  δεύτερο single των Charlatans, το The only one I know, που έμελλε να μείνει κλασικό για τα 90’s, ενώ ακουγόταν στην κυριολεξία παντού όταν κυκλοφόρησε, το 1990. Το συγκρότημα από τότε έχει κυκλοφορήσει 11 studio albums και κάμποσα καλά singles.

Το πιο ψυχεδελο60’s συγκρότημα όμως του κινήματος ήταν μάλλον οι Inspiral Carpets από το Oldham, του ευρύτερου Manchester, ιδιαίτερα αγαπητοί στην πατρίδα μας, αφού την έχουν επισκεφθεί πολλές φορές, με τελευταία, αφού επανασυνδέθηκαν, στο Fuzz το 2007. Ξεκίνησαν στα τέλη των 80’s κυκλοφορώντας μία σειρά καταπληκτικών EΡs και singles, ενώ το 1990 έβγαλαν το πρώτο ολοκληρωμένο album τους Life για να ακολουθήσουν άλλες τρεις κυκλοφορίες από studio albums έως το 1994 και κάποιες συλλογές αργότερα.

Οι Happy Mondays, που τους είδαμε και αυτούς στο Synch το 2008 στην Τεχνόπολη, με μία από τις γραφικότερες φιγούρες της πόλης του Manchester και του κινήματος γενικότερα στην σύνθεσή τους, τον χορευτή Bez, δεν ξεπέρασαν ποτέ την κορυφαία τους κυκλοφορία Pills and thrills and bellyaches του 1990. Το επόμενο album τους Yes please δύο χρόνια αργότερα έμελλε να είναι η οικονομική καταστροφή της δισκογραφικής εταιρείας Factory. Πάντως ο τραγουδιστής των Happy Mondays, Shaun Ryder, δεν το έβαλε κάτω, σχημάτισε αργότερα τους Black Grape και το 1995 κυκλοφόρησε το πολύ καλό It's great when you straight.. Yeah.

Οι Stone Roses εκτός από το πρώτο ομώνυμο album τους, που υπάρχει σε πολλές λίστες με τα καλύτερα albums όλων των εποχών, κυκλοφόρησαν ακόμα ένα αξιοπρέστατο album, το Second Coming, που έμεινε όμως στη σκιά του ντεμπούτου του συγκροτήματος. Το Fools gold από το EP τους Fools gold/What the world is waiting for του 1989 είναι στην προσωπική μου λίστα με τα 10 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Από το Madchester όμως ξεπετάχτηκαν και κάποια σχήματα που κινούνταν στον χώρο της electronica, όπως οι 808 State, A Guy called Gerald και Future Sound of London.

Στην ΚΑΣΕΤΑ με το όνομα Madchester έγραψα μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια και συγκροτήματα εκείνης της λατρεμένης εποχής:


CHARLATANS – The only one I know

INSPIRAL CARPETS – Commercial reign

STONE ROSES – Fools gold

HAPPY MONDAYS – Step on

NORTHSIDE – Shall we take a trip

FLOWERED UP – Weekender

FARM – Groovy train

808 STATE – In yer face

NEW ORDER – World in motion

JAMES – Sit down

CANDY FLIP – Strawberry fields forever

HIGH – Box set go

PARIS ANGELS - Perfume

MOCK TURTLES – Can you dig it?

SOUP DRAGONS – I’m free

NEW FAST AUTOMATIC DAFFODILS – Stockholm

SHAMEN - Progen (Move any mountain)

A GUY CALLED GERALD – Voodoo Ray

FUTURE SOUND OF LONDON – Papua new Guinea
Διαβάστε ακόμα