dalga-kyma-stereo-nero-dance

DALGA / KΥΜΑ: μια ιδιόμορφη παράσταση σύγχρονου χορού

Μετά την χτεσινή sold out πρεμιέρα, η ιδιόμορφη παράσταση σύγχρονου χορού DALGA, από την Stereo Nero Dance Co., ανεβαίνει ξανά στην πίστα του Χαλκιάς Παλλάς.
Διαβάστηκε φορες
Ζούμε, ανάμεσα σε άλλα, σε μια πραγματικότητα καλλιτεχνικού καθωσπρεπισμού, στριμωγμένη μέσα σε τρύπες που δημιουργήθηκαν άτακτα, από ιντελεκτουάλ εστίες, που αναδύθηκαν κυρίως στα αστικά κέντρα κι είχαν σκοπό, να εφαρμόσουν τη λογική της μετά-χουντικής εποχής και στην τέχνη: ισοπέδωση και βίαιος εκσυγχρονισμός. Όλα αυτά, σε μια χώρα που η επιλογή της στη διασκέδαση χαρακτηρίστηκε φτηνή και χαμηλή, κοινώς λαϊκή, και επ' ουδενί αναμενόμενη, όπως θα έπρεπε, αν συλλογιστεί κανείς τα κοινωνικοπολιτικά γνωρίσματα του λαού. Που τώρα, σαν να ναι κάπως αλλιώς, πιο ευρωπαϊκά, αλλά ποιον κοροϊδεύουμε; Η πλειοψηφία γύρω μας, έχει νταλγκά. Και μεις έχουμε νταλγκά. Όλοι σε στιγμή αδυναμίας, έχουν νταλγκά.

Αλλά ας τα πάρουμε από πιο πριν: σε μια παραλία φέτος, βρεθήκαμε να μιλάμε για τον ρόλο της απομάκρυνσης από την παράδοση δύο γενιές πίσω, στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ο νέος απομακρύνθηκε από το χωριό, απομακρύνθηκε από την τυπική ελληνική οικογένεια, απομακρύνθηκε από την παράδοση, το μείγμα αυτό θρησκειοτυπίας και εθιμοτυπίας. Έψαξε το κάτι νέο, το κάτι δυτικό, μακρυά θεωρητικά από τον εδραιωμένο συντηρητισμό, με αποτέλεσμα εδώ, στο σήμερα, όσοι από μας βρέθηκαν να 'ναι γόνοι τέτοιων επιλογών, να έχουμε κόψει δεσμούς, με ότι μας συνδέει με το πριν το «άλμα». Μαζί με αυτό παγώσαμε τους τοπικούς χορούς, τα παραδοσιακά γλέντια, το «κλαρίνο», τα έθιμα που χαρακτηρίζουν τις μικρές κοινωνίες ανά τη χώρα. Μαζί με αυτό επίσης, αναπτύχθηκε το σύγχρονο ρεύμα του λαϊκού, το θεριό της υποκουλτούρας στο βωμό του κέρδους, το οποίο έξυπνα, εκμεταλλεύτηκε τον σύγχρονο νταλγκά. Μαζί και με τα δυο προηγούμενα, σοβαροφανείς, κρυφολαϊκοί, ορίσαμε το trash, το μεγάλο μπλέντερ: συνεχώς αναδυόμενα μπαρ με ροπή στο σκουπίδι, απενοχοποιώντας έτσι την υποκουλτούρα, όπου σου επιτρέπεται να τραγουδάς-νιώθεις το άσμα με το χέρι ψηλά, χωρίς να σου κολλάει μαζί και η βούλα.

Επιστρέφοντας, στην αρχική αφήγηση, κάπου εκεί στην παραλία, ο διάλογος άλλαζε κατευθύνσεις, μια προς την αξιοθαύμαστη προσπάθεια, όσων κράτησαν το παραδοσιακό στοιχείο ζωντανό και μπορούν τώρα να ικανοποιήσουν τη δίψα της στροφής στο διονυσιακό πανηγύρι, και μια προς την επιτακτική αποστροφή σε ότι συντηρούσε το οπισθοδρομικό και στην ανάγκη αφομοίωσης των ανατρεπτικών καλλιτεχνικών ρευμάτων των προηγούμενων δεκαετιών. Και 'μεις μια γενιά σφηνωμένη πάλι κάπου 'δω, που ξανακλείνει ο κύκλος σε όλα τα επίπεδα, τι κρατάμε, τι αφήνουμε;

Η απάντηση θεωρώ, πως δίνεται με διάφορους τρόπους, και επικοινωνείται από τον καθένα μας με ακόμα περισσότερους, δημιουργώντας ένα εκθετικά διακλαδούμενο δεντρόγραμμα, το οποίο, αν μη τι άλλο, αποτυπώνει η τέχνη. 
Και κάπου εδώ έρχεται το Dalga. Με μια ιδιαίτερη ματιά, παρουσιάζουμε το έργο της σύγχρονης ομάδας χορού Stereo Nero Dance Co, λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεων, εκθέτοντας το δελτίο τύπου και καλώντας τους δημιουργούς να τοποθετήσουν το έργο τους, σε σχέση με τις παραπάνω σκέψεις:
«Νταλκάς είναι η στιγμή που τα παρελθόντα , τα παρόντα και τα μελλούμενα συμπυκώνονται σε μια και μόνη στιγμή, τη στιγμή που ο καθένας από εμάς βιώνει μια κατάσταση αγιοποίησης και ταυτόχρονα απόλυτης αποκάλυψης των βαθύτερων και πιο απόκρυφων συναισθημάτων του. Είναι κάθε υπόγειο που γίνεται ταράτσα, κάθε αναστεναγμός που γίνεται κραυγή, κάθε έρωτας που γίνεται γέννηση και θάνατος, κάθε πατρίδα που εγκαταλείπεται και επανακατοικείται. Είναι ολα όσα θέλουμε να πούμε και δεν λέμε , είναι όλα όσα είπαμε και μετανιώσαμε, είναι η ενήλικη ζωή και η σκληρή καθημερινότητα του ανθρώπου που ζει , εργάζεται και αναπνέει στις πόλεις με τους φρενήρεις ρυθμούς , όπου η ανθρώπινη επικοινωνία τσαλακώνεται κάτω από υποχρεώσεις, μέιλ και  άσκοπα τηλεφωνήματα. Είναι η ανάγκη να βρείς την ποιητική σου σε μια χώρα που ματώνει και σε μια δουλειά που σε σκοτώνει. Είναι η ιστορική μας μνήμη και τα οικογενειακά μας κειμήλια . Είναι ο ιστορικός χρόνος που τρέχεις να προλάβεις. Είναι η εξομολόγηση τις νύχτες, σε μέρη όπου ο καθένας κουβαλάει την ιστορία του και βουβά, με έναν μαγικό τρόπο, όλα τα προσωπικά αλφαβητάρια γίνονται συλλογικό τραγούδι, δρόμος και χορός.»
Κατερίνα Φώτη


«Νταλκάς είναι η απώλεια, η μνήμη, η μοναξιά . Είναι το τραγούδι στο στόμα του μελλοντικού μάγκα που έρχεται μέσα από τα χαλάσματα του παρελθόντος . Είναι οι ρωγμές του μέσα μας χρόνου που ψάχνουν να βρουν το ιστορικό μομέντουμ για να βγουν να κόψουν βόλτες στα στενά της πόλης αναστενάζοντας. Είναι οι Καρυάτιδες με τα μίνι πάνω στα τραπέζια που ζητούν τα βλέμματα . Είναι οι μάνες, εικονοπλάστες μιας κοινωνίας. Είναι τα υγρά πρωινά με χέρια που δεν τόλμησαν να αγγίξουν το ένα το άλλο. Είναι ο φίλος και ο μέσα μας εχθρός. Τα ηλεκτρισμένα σκοτάδια. Τα «σήκω και χόρεψε ρε»! Τα αστικά χωριά και ένα φιλί στο ΚΤΕΛ που κρατάει μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.»
Εύη Σούλη 

Δυνατή επιθυμία, πόθος συχνά ανεκπλήρωτος, καημός, διακαής έρωτας.
Μια απόπειρα σωματικής έρευνας πάνω στο λαϊκό ιδίωμα. Η έκφραση , η εξωτερίκευση ενός συναισθήματος που έρχεται σφοδρό σαν κύμα να ταράξει τον εσωτερικό μας κόσμο. Ένας χορός που αναμετράται με την προσωπική μας ιστορία, τη συλλογική μας μνήμη, τον θάνατο, τον έρωτα. Ένας μοναχικός χορός με υπόγειο συντακτικό που άλλοτε με λαγνεία και άλλοτε δωρικά και λιτά προσπαθεί να υπερβεί τη στιγμή. Ένας χορός στοχαστικός, αξιακός, ένας χορός δήλωση. Μια δημόσια εξομολόγηση που χορεύεται νύχτα, σε κατάστημα διασκεδάσεως, με τη συνοδεία λαϊκής μουσικής. Ένα σιγοτραγούδισμα που ψάχνει να βρει το βηματισμό του, λίγο πριν γίνει ένα ουρλιαχτό επίδειξης. Η ανάγνωση μιας κοινωνίας που αναστενάζει και τραγουδά την ίδια στιγμή.

Ο νταλκάς που φουντώνει σιγά σιγά στην πόλη, είναι η παράσταση της ομάδας Stereo Nero Dance Co, μιας ομάδας χορού που ιδρύθηκε το 2014 από την Εύη Σούλη και την Κατερίνα Φώτη και που με την χορευτική παράσταση DALGA/ΚΥΜΑ έρχονται να κάνουν μια σωματική έρευνα πάνω στο λαϊκό ιδίωμα – σε όλο αυτό που φουσκώνει και εκρήγνυται από όλα αυτά που ποθήσαμε, αυτά που χάσαμε, που μπορεί να μην έχουμε ποτέ.

Tο DALGA/KΥΜΑ είναι μια ιδιαίτερη παράσταση που φέρνει τον σύγχρονο χορό στην πίστα του Χαλκιάς Παλλάς, το κλαριτζίδικο του Πετρολούκα Χαλκιά, στις 4, 5 και 18 Μαρτίου. Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ και θα παραμείνει ανοιχτό για λίγες ώρες μετά το πέρας της κάθε παράστασης. Οι θέσεις για τις παραστάσεις είναι περιορισμένες.

Το έργο είναι επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Arc For Dance Festival/ 22 Οκτωβρίου 2017, υπό 30λεπτη short version.

Συντελεστές
Χορογραφία / Σύλληψη : Eύη Σούλη
Βοηθός χορογράφου : Kατερίνα Φώτη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση : Jan Van de Engel
Ερμηνεία / Συνδημιουργία υλικού : Κατερίνα Φώτη, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Μαργαρίτα Τρίκκα, Δημόκριτος Σηφάκης
Σκηνογραφία : Μαριλένα Γεωργαντζή
Ενδυματολόγος : Αγγελική Κοτρώνη- Maiden Brand
Δραματουργός : Γιώλικα Πουλοπούλου
Video credits: Γιώργος Μπακάλης
Photo credits: Stephie Grapes
Φωτισμοί : Μαριέττα Παυλάκη , Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου 
Παραγωγή: Ομάδα Σύγχρονου Χορού Στέρεο Νερό/ Stereo Nero DanceCo. (Stereo Nero Dance Co.)
Διάρκεια : 45’ λεπτά
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ με μπύρα (στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ και θα παραμείνει ανοιχτό για λίγες ώρες μετά το πέρας της κάθε παράστασης)

ΧΑΛΚΙΑΣ ΠΑΛΛΑΣ- Ψαρρών 4, Μεταξουργείο/ Πλ. Καραϊσκάκη, Αθήνα 
4-5-18 Μαρτίου 2018
τηλ. κρατήσεων 6947739492 
ώρες που μπορείτε να καλείτε 11.00 -16.00 

Διαβάστε ακόμα